H Σαουδική Αραβία δίνει επιτέλους δίπλωμα στις γυναίκες

Η απόφαση του βασιλιά της χώρας ανακοινώθηκε μέσω της κρατικής τηλεόρασης

  • -
  • -

Σε μία προσπάθεια να βελτιώσει την υπερσυντηρητική εικόνα που εκπέμπει η Σαουδική Αραβία στον υπόλοιπο κόσμο, ο Βασιλιάς Salman bin Abdulaziz Al Saud αποφάσισε να επιτρέψει στις γυναίκες να οδηγούν. Η ανακοίνωση έγινε μέσω της κρατικής τηλεόρασης και «χαιρετίστηκε» από αρκετές χώρες ως ένα δείγμα εκδημοκρατισμού και ισότητας των δύο φύλων.

Επιτροπή υπουργών αναμένεται να αποφανθεί θετικά εντός 30 ημερών και η απόφαση θα εφαρμοστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018, οπότε και οι γυναίκες θα μπορούν να κρατούν το τιμόνι. Αρκετές πάντως ακτιβίστριες οδηγούσαν κρυφά στη χώρα, ανεβάζοντας σχετικά video στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αρκετές μάλιστα είχαν συλληφθεί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη θέση εργασίας τους.

«Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη, η κατάσταση στη χώρα δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια», σχολίασε μία γυναίκα. «Θα αγοράσω το αυτοκίνητο των ονείρων μου, μία ανοικτή Mustang, σε μαύρο και κίτρινο χρώμα», προσέθεσε μία άλλη. Η Σαουδική Αραβία είναι η μοναδική χώρα που απαγορεύει με νόμο στις γυναίκες να οδηγούν, όμως σε αρκετές ακόμη – όπως το Αφγανιστάν – επιβάλλεται εμμέσως κάτι τέτοιο.

Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν θα χρειάζεται να λαμβάνουν άδεια από τον πατέρα ή το σύζυγό τους για να κάνουν μαθήματα οδήγησης, ενώ θα μπορούν να πηγαίνουν με το αυτοκίνητο όπου επιθυμούν.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...