F1: Γιατί τα δύο πρώτα GP του 2024 είναι Σάββατο;

Το πρωτάθλημα της F1 για το 2024 ξεκινάει, όμως οι δύο πρώτοι αγώνες δεν θα γίνουν Κυριακή. Ποια είναι η αιτία πίσω από αυτήν την αλλαγή;

  • -
  • -

Τα Grand Prix της F1 γίνονται πάντα το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, με τις εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα να είναι ελάχιστες, όπως ο αγώνας του Μονακό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια γινόταν Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή.

Φέτος, όμως, το Grand Prix του Bahrain και το Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας θα γίνουν το τριήμερο Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9e1273c71f83063b4d5376fb4a113a94.jpg

Η αιτία που τα πρώτα δύο Grand Prix της F1 για το 2024 θα γίνουν Σάββατο

Ο λόγος πίσω από αυτή την αλλαγή είναι το Ραμαζάνι, ο ιερός μουσουλμανικός μήνας νηστείας, που ξεκινά φέτος την Κυριακή 10 Μαρτίου. Ο δεύτερος αγώνας, εκείνος της Σαουδικής Αραβίας, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για εκείνο το Σαββατοκύριακο, μεταφέρθηκε μία ημέρα νωρίτερα, στο Σάββατο 9 Μαρτίου.

Δείτε ακόμα: Δες τσάμπα F1 στον ANT1+ με αυτό το κόλπο

Επειδή οι κανονισμοί της FIA απαιτούν ένα διάστημα επτά ημερών μεταξύ των Grand Prix, ο εναρκτήριος αγώνας στο Bahrain μια εβδομάδα νωρίτερα επηρεάστηκε επίσης και μεταφέρθηκε στο Σάββατο.

Το πρόγραμμα των τροποποιημένων αγώνων της F1

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο πρώτοι αγώνες της σεζόν θα διεξαχθούν με το ακόλουθο πρόγραμμα. Οι ελεύθερες δοκιμές 1 και 2 θα γίνουν Πέμπτη, οι ελεύθερες δοκιμές 3 και οι κατατακτήριες θα γίνουν Παρασκευή, με τον αγώνα να πραγματοποιείται Σάββατο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/93d2011c3b89737879d4d22a8506c7e8.jpg

Θα υπάρξει και τρίτο Grand Prix μέσα στο 2024 που θα γίνει Σάββατο

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στη σεζόν του 2024 υπάρχει ακόμα ένας αγώνας της F1 που θα γίνει Σάββατο. Πρόκειται για το Grand Prix του Las Vegas, όμως εκεί η αιτία είναι διαφορετική. Οι διοργανωτές θέλουν τα μονοθέσια να τρέξουν νύχτα.

Λόγω της διαφοράς ώρας, αν τα πέντε κόκκινα φώτα έσβηναν την Κυριακή, για το μεγαλύτερο ποσοστό του υπόλοιπου πλανήτη θα ήταν ξημερώματα Δευτέρας, οπότε θα είχε πολύ μικρά ποσοστά τηλεθέασης. Με τη μεταφορά της αγωνιστικής δράσης στο βράδυ Σαββάτου, τοπική ώρα, δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες τόσο για το ασιατικό κοινό, όσο και για την Ευρώπη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...