Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή του κόσμου δεν πιστεύει πια στο πετρέλαιο

Η Saudi Aramco είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο του πετρελαίου παγκοσμίως, ωστόσο, αποφάσισε να μην επενδύσει περαιτέρω στο πετρέλαιο. Οπότε, τι θα κάνει;

  • -
  • -

Η πράσινη μετάβαση είναι και στην πόρτα των πετρελαϊκών εταιρειών πλέον, ακόμα κι εκείνων που έχουν γιγάντιο μέγεθος, όπως είναι η Saudi Aramco. Η εταιρεία από τη Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στον χώρο του πετρελαίου, με σημαντική διαφορά από τον επόμενο.

Παρ’ όλα αυτά, οι Σαουδάραβες βλέπουν ότι ο πλανήτης απομακρύνεται από το πετρέλαιο σταδιακά, οπότε αποφάσισαν να κινηθούν αναλόγως. Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι, η Saudi Aramco αρχικά ήταν εταιρεία πετρελαίου, στη συνέχεια έγινε εταιρεία υδρογονανθράκων και τώρα θα μετασχηματιστεί σε εταιρεία ενέργειας. Το τελευταίο φαίνεται ξεκάθαρα από την παρακάτω απόφαση.

saudi-aramco-fotovoltaika

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας δείχνει ότι απομακρυνόμαστε από το πετρέλαιο

Στην κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης, ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας έκανε μια ανακοίνωση που ελάχιστοι περίμεναν. Αυτό που είπε ο Abdulaziz bin Salman είναι ότι η Saudi Aramco δεν θα κάνει επενδύσεις ώστε να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα σε πετρέλαιο.

Δείτε ακόμα: Η ExxonMobil θα παράγει λίθιο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Με ποιες εταιρείες κουβεντιάζει;

Για να το εξηγήσουμε με αριθμούς, αυτή τη στιγμή η Saudi Aramco έχει την ικανότητα να παράγει 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Τον τελευταίο καιρό υπήρχε η σκέψη να γίνουν επενδύσεις, ώστε η παραγωγική ικανότητα της εταιρείας να ανέβει στα 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

saudi-aramco-anemogennitria

Τελικά αυτή η αύξηση της ικανότητας παραγωγής δεν θα γίνει, αφού οι Σαουδάραβες βλέπουν ότι από εδώ και πέρα η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειώνεται. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά η Σαουδική Αραβία παύει να ασχολείται με το πετρέλαιο, απλά με αυτήν την απόφαση δείχνει ότι δεν πιστεύει στο μακροπρόθεσμο μέλλον των ορυκτών καυσίμων.

Τα πλάνα της Σαουδικής Αραβίας για μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα

Ακόμα και οι ίδιοι οι Σαουδάραβες έχουν ανακοινώσει το πλάνο τους για απανθρακοποίηση. Συγκεκριμένα, η χώρα της Σαουδικής Αραβίας έχει θέσει στόχο να πετύχει την πλήρη απανθρακοποίηση μέχρι το 2060, ενώ στόχος της Saudi Aramco είναι να έχει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2050. Φυσικά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κάνει ήδη κινήσεις διαφοροποίησης της οικονομίας της χώρας, ώστε να μην καταρρεύσει όταν κάποια στιγμή το πετρέλαιο δεν θα φέρνει τόσο πολλά δισεκατομμύρια, τόσο εύκολα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...