Παραδόθηκαν άλλα 37 χλμ στην Ιόνια Οδό (vid)

Δημιουργείται πλέον ένα ενιαίο τμήμα που φθάνει έως τον ανισόπεδο κόμβο Αμφιλοχίας

  • -
  • -

Με πιο χαμηλούς τόνους απ’ ό,τι στα Τέμπη και στην Κορίνθου-Πατρών έγιναν τα εγκαίνια και η παράδοση στην κυκλοφορία ενός ακόμη τμήματος της Ιόνιας Οδού. Πρόκειται για το κομμάτι που αρχίζει από το 11ο χλμ και την είσοδο στη σήραγγα της Κλόκοβας (θα ονομάζεται Κενταύρου Νέσσου, ο οποίος στην ελληνική μυθολογία ήταν γιος του Ιξίωνα και της Νεφέλης και είχε λάβει μέρος στην πάλη του Φόλου με τον Ηρακλή) και φθάνει έως την παράκαμψη Αγρινίου. Εκεί ενώνεται με το τμήμα από Παράκαμψη Αγρινίου (Α/Κ Κεφαλόβρυσο 48ο χλμ.) έως Α/Κ Αμφιλοχίας (107ο χλμ.) που είναι ήδη σε κυκλοφορία, δημιουργώντας ένα ενιαίο τμήμα σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, μήκους 96 χλμ.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ευχαρίστησε τους μηχανικούς και όλους τους εργαζόμενους για την «υπερπροσπάθειά» τους, όπως την χαρακτήρισε, άφησε όμως αιχμές εναντίον δικαστών, οι οποίοι δεν προχώρησαν γρήγορα τις διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις, ώστε να είναι έτοιμος όλος ο αυτοκινητόδρομος.

Το υπό παράδοση τμήμα διαθέτει 1 Ανισόπεδο Κόμβο (Μεσολογγίου) και 1 Ημικόμβο (Ευηνοχωρίου), και στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται:

4 γέφυρες με σημαντικότερη και μεγαλύτερη σε μήκος τη Γέφυρα Ευήνου ποταμού (μήκος 260μ. και ύψος βάθρων 35μ.)

2 δίδυμες σήραγγες: Κενταύρου Νέσσου (Κλόκοβας) με συνολικό μήκος 2.900μ. και Καλυδώνας με συνολικό μήκος 1.240μ.

11 Άνω και 24 Κάτω διαβάσεις

Πλέον η διάρκεια του ταξιδιού από την περιοχή της Κλόκοβας έως την Αμφιλοχία δε θα ξεπερνά τα 45 λεπτά, έναντι 1 ώρας και 15 λεπτών στο προηγούμενο οδικό δίκτυο. Οι οδηγοί με το που θα διασχίζουν τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Ρίου – Αντιρρίου)  θα συναντούν μετά από λίγα χιλιόμετρα 2 κυκλικούς κόμβους. Ο ένας κόμβος θα τους οδηγεί στην είσοδο της σήραγγας «Κενταύρου Νέσσου» (Κλόκοβας) και ο έτερος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοπικές μετακινήσεις. 

Η διάνοιξη της σήραγγας Κενταύρου Νέσσου πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, εντός μόλις 13 μηνών. Για να συμβεί αυτό, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού εργαζόταν σε τριπλές βάρδιες, σε 24ωρη βάση, ενώ η εκσκαφή πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα και από τα 4 μέτωπα (είσοδος, έξοδος και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας). 

Ανά 330 μέτρα οι κλάδοι της σήραγγας ενώνονται, για λόγους ασφαλούς εκκένωσης, με συνδετήριες στοές διέλευσης πεζών, ενώ ανά κατεύθυνση  έχουν κατασκευαστεί δύο εσοχές έκτακτης ανάγκης (parking) μήκους 50 μέτρων, συνοδευόμενες με σήραγγες αναστροφής οχημάτων. Επιπλέον, προ και μετά των μετώπων των σηράγγων, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, υπάρχει δυνατότητα αναστροφής στα αντίθετα ρεύματα.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι ήδη σε κυκλοφορία είναι και το τμήμα  της Ιόνιας Οδού από Σελλάδες Άρτας (Παράκαμψη Άρτας) έως Πέρδικα Ιωαννίνων (Δήμος Δωδώνης), συνολικού μήκους 53 χλμ. Με αυτό το τμήμα, ο χρόνος του ταξιδιού από Φιλιππιάδα σε Ιωάννινα μειώθηκε στο μισό. (30 λεπτά αντί 1 ώρα) 

Ολόκληρη η Ιόνια Οδός (μήκους 196 χλμ από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα) αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία μέσα στο προσεχές καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΟΔΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...