Ο δρόμος της Ελλάδας με τις 102 κάμερες Τεχνητής Νοημοσύνης – Δείτε τι κάνουν

Για πρώτη φορά σε ελληνικό αυτοκινητόδρομο γίνεται χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, τοποθετημένες σε ανοιχτή οδοποιία, στις εισόδους των οδών.

  • -
  • -

Το οδικό δίκτυο της Ελλάδας και κυρίως οι κεντρικοί άξονες αναβαθμίζονται συνεχώς. Ο Αυτοκινητόδρομος 1 (γνωστός και ως Α.Θ.Ε. Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι) με μήκος 550 km, είναι ένας από τους σημαντικότερους, διασχίζοντας τη χώρα κατακόρυφα και συνδέοντας την πρωτεύουσα Αθήνα με τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, καθώς και τη Θεσσαλονίκη.

nea odos

Την εκμετάλλευση, λειτουργία και συντήρηση του έργο έχει αναλάβει η Νέα Οδός, όπως και της Ιόνιας Οδού, συνολικού μήκους 380 km. Σε αυτούς τους δύο αυτοκινητοδρόμους, έχουν τοποθετηθεί κάμερες προηγμένης τεχνολογίας που κάνουν χρήση ΑΙ.

Τι κάνουν οι κάμερες Τεχνητής Νοημοσύνης;

Το δίκτυο καμερών είναι ουσιαστικά ένα Σύστημα Ανίχνευσης Συμβάντων. Σκοπός των καμερών είναι να εντοπίζουν την είσοδο ζώων και ανθρώπων στον αυτοκινητόδρομο, καθώς και οχημάτων που κινούνται με αντίθετη φορά, ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων και η αποτροπή ατυχημάτων.

camera

Το καινοτόμο σύστημα με κάμερες AID (Αutomatic Ιncident Detection) περιλαμβάνει λογισμικό ανάλυσης της εικόνας, ενώ όλα τα συμβάντα γνωστοποιούνται άμεσα στα Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας (Κ.Δ.Κ.).

Δείτε ακόμη: Ελλάδα: Σε ποια εθνική οδό μπήκαν οι κάμερες TraffiStar; Έκοψαν πρόστιμα 135.000 ευρώ

Οι πλήρως λειτουργικές δικτυακές κάμερες Τεχνητής Νοημοσύνης αγγίζουν στο σύνολο (ΑΘΕ και Ιόνια Οδός) τις 102 και είναι εγκατεστημένες σε ανοιχτή οδοποιία, στις εισόδους των οδών. Μάλιστα, για το σύστημα καμερών ΑΙ, η εταιρεία έλαβε το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία «Transportation», στα φετινά Mobile & IoT (Internet of Things) Awards 2024.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...