TOP 10 Concepts στη Φρανκφούρτη

Τα πρωτότυπα που έκλεψαν τις εντυπώσεις και αφήνουν υποσχέσεις για ενδιαφέροντα μελλοντικά μοντέλα ή τεχνολογίες

  • -
  • -

Τα concepts ή πρωτότυπα μας δίνουν μια εικόνα από το μέλλον της αυτοκίνησης. Μας προϊδεάζουν για τη σχεδιαστική γραμμή που θα ακολουθήσει κάθε κατασκευαστής, αλλά και για τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα εφαρμοστούν στα αυτοκίνητα που θα οδηγούμε στο μέλλον. Στη Έκθεση Φρανκφούρτης 2013 τα concepts είχαν τον πρώτο λόγο, υπερνικώντας σε αριθμό τα εντελώς νέα μοντέλα που έκαναν πρεμιέρα εκεί. Κάτι που δείχνει ξεκάθαρα πως αυτή την περίοδο οι κατασκευαστές είναι σε φάση διερεύνησης και προετοιμασίας νέων μοντέλων. Ας δούμε λοιπόν τι έχουμε να περιμένουμε:

 

 Audi Sport quattro Concept
TOP-10-CONCEPTS-FRANKFURT-2013

Το πρώτο Sport quattro παρουσιάστηκε στη Φρανκφούρτη το 1983, σαν homologation της αγωνιστικής έκδοσης. 30 χρόνια μετά η Audi επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό concept 700 ίππων. Φτερά και πόρτες είναι από αλουμίνιο, ενώ η οροφή, το καπό και το πορτμπαγκάζ από συνθετικά υλικά. Tην κίνηση αναλαμβάνει μια υβριδική διάταξη με 4λιτρο V8 Bi-turbo TFSI κινητήρα 560 PS και ηλεκτροκινητήρα 150 PS, δίνοντας εκρηκτικές επιδόσεις: 0-100 km/h σε 3,5’’ και 305 km/h τελική ταχύτητα, αλλά και μέση κατανάλωση μόλις 2,5 lt/100 km.

 

 BMW Concept Active Tourer Outdoor
TOP-10-CONCEPTS-FRANKFURT-2013
Πολυτέλεια και χρηστικότητα συνδυάζει το νέο cοncept της BMW, που διακρίνεται για την εντυπωσιακή απόχρωση Gold Race Orange και τις δερμάτινες εσωτερικές επενδύσεις που δένουν αρμονικά με τον εξοπλισμό ελεύθερου χρόνου και καθαρίζονται εύκολα. Το μήκος του Active Tourer Outdoor φτάνει τα 4,3 m, ενώ βασικά του πλεονεκτήματα είναι η ευρυχωρία της καμπίνας, οι δυνατότητες διαμόρφωσής της και το σύστημα μεταφοράς δύο ποδηλάτων. Για την κίνησή του χρησιμοποιεί ένα plug-in υβριδικό σύστημα που συνδυάζει τρικύλινδρο κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρων και ηλεκτροκινητήρα, με συνολική απόδοση 190 ίππων.

 

 Citroen Cactus Concept
TOP-10-CONCEPTS-FRANKFURT-2013

Δεν είναι απλά ένα πρωτότυπο, είναι μια εικόνα από το μέλλον της μάρκας. Συνδυάζει ιδανικά το ξεχωριστό και λειτουργικό design με την πρακτικότητα και την υψηλή τεχνολογία. Τα προστατευτικά στοιχεία στον προφυλακτήρα και τα πλαϊνά του αυτοκινήτου με την ονομασία Airbump διαθέτουν θύλακες αέρα που απορροφούν την ενέργεια από μικρο-συγκρούσεις, ενώ την κίνηση έχει αναλάβει το υβριδικό σύστημα Hybrid Air που συνδυάζει κινητήρα βενζίνης με σύστημα ώθησης πεπιεσμένου αέρα, δίνοντας μέση κατανάλωση κάτω από 3 lt/100km.

 

 Ford S-MAX Concept
TOP-10-CONCEPTS-FRANKFURT-2013

Καλά καταλάβατε, είναι ο προπομπός του επόμενου S-MAX, με την έκδοση παραγωγής να ακολουθεί το 2014. Κάτω από το καπό, το S-Max Concept διαθέτει ένα νέο 1.5 Ecoboost 180 ίππων. Στο εσωτερικό, το πίσω μεσαίο κάθισμα μπορεί να διπλώνει στο πάτωμα δημιουργώντας μία ευρύχωρη τετραθέσια καμπίνα, ενώ το σύστημα SYNC έχει μία ακόμη πρωτοποριακή λειτουργία: θα παρακολουθεί την καρδιακή λειτουργία των επιβατών μέσω ειδικών αισθητήρων στα καθίσματα, ειδοποιώντας τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ανάγκης. Εντυπωσιακό;

 

 Kia Niro Concept
TOP-10-CONCEPTS-FRANKFURT-2013

“Παιχνιδιάρικο και μυώδες, γεροδεμένο και άγριο” το χαρακτηρίζει η Kia και δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις. Σχεδιαστικά ξεχωρίζει το δυναμικό εμπρός μέρος με τα φώτα ομίχλης LED, ενώ στο εσωτερικό κυριαρχεί η κεντρική κονσόλα που αποτελεί ενιαίο τμήμα με τα έδρανα των εμπρός καθισμάτων. Ουσιαστικά είναι ένα μικρό crossover που βάζει στόχο το Nissan Juke. Αν και η Kia λέει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για παραγωγή, επιτρέψτε μας να πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε ένα μικρό crossover βασισμένο στο Niro.

 

 Mercedes-Benz Concept S-Class Coupe
TOP-10-CONCEPTS-FRANKFURT-2013

Η πληθωρική ConceptS-Class Coupe δίνει μια πρώτη ματιά για την επερχόμενη νέα CL-Class. Μας εντυπωσίασε το επιθετικό της σχήμα που ακροβατεί ανάμεσα στη σπορ αισθητική και την πολυτέλεια, αλλά και το εσωτερικό που διακρίνεται για τη μοντέρνα λιτή λογική του, περιλαμβάνοντας μια τεράστια ποικιλία από στοιχεία άνεσης και ασφάλειας. Κινητήρας του είναι ένας V8 Biturbo 4,7 λίτρων που αποδίδει 455 ίππους, αν και κάτω από το θηριώδες καπό υπάρχει αρκετός χώρος για 12κύλινδρους κινητήρες και πικάντικες εκδόσεις AMG.

 

 Opel Monza Concept
TOP-10-CONCEPTS-FRANKFURT-2013

Τo Monza Concept επιχειρεί μία στροφή στην αισθητική φιλοσοφία της Opel, βάζοντας επίσης την οικονομία καυσίμου και τη συνδεσιμότητα στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων. Για την κίνηση φροντίζει ένας ηλεκτρικός κινητήρας, ενώ όταν αδειάσουν οι μπαταρίες αναλαμβάνει να παράξει ηλεκτρική ενέργεια ο νέος τρικύλινδρος 1.000άρης Turbo κινητήρας που θα πρωτοδούμε στο Adam το 2014. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο 1.0 SIDI καίει φυσικό αέριο CNG (Compressed Natural Gas) με σκοπό την περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2.

 

 Renault Initiale Paris concept
TOP-10-CONCEPTS-FRANKFURT-2013

Το πρωτότυπο Renault Initiale Paris προοιωνίζει την έλευση του νέου Espace μέσα στο 2014. Μάλιστα, η σειρά Initiale Paris θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στα μοντέλα DS της Citroen. Το Initiale Paris διαθέτει μπόλικο στυλ, πληθώρα στοιχείων χλιδής και μια Crossover προσέγγιση, ενώ ξεχωριστής αναφοράς αξίζει η οροφή από αλουμίνιο και πλεξιγκλάς που απεικονίζει τον χάρτη του Παρισιού, με τα διαμερίσματα της πόλης, τις λεωφόρους και τον Σηκουάνα! Για την κίνηση φροντίζει ο εξαιρετικός 1.600άρης dCi diesel των 130 ίππων.

 

 Smart fourjoy Concept
TOP-10-CONCEPTS-FRANKFURT-2013

Το εντυπωσιακό τετραθέσιο πρωτότυπο της Smart έχει διάταξη 2+2 θέσεων και αποκαλύπτει την αισθητική του μελλοντικού forfour που αναμένεται το 2015, αλλά και στοιχεία από το επόμενο fortwo. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 3,5 μέτρα διατηρώντας το πλεονέκτημα της ευελιξίας στις αστικές μετακινήσεις. Κινείται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα 75 ίππων που τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες φορτίζουν μέσα σε μία μόλις ώρα σε ταχεία φόρτιση με τον ενσωματωμένο ταχυφορτιστή ή σε 7 ώρες σε κοινή οικιακή πρίζα.

 

 Subaru WRX Concept
TOP-10-CONCEPTS-FRANKFURT-2013

Το WRX Concept, το πρωτότυπο που πρωτοείδαμε στην έκθεση της Νέας Υόρκης 2013, έκανε το πανευρωπαϊκό του ντεμπούτο. Υποδηλώνει τη σχεδιαστική ταυτότητα που θα ακολουθεί η επόμενη γενιά του τετρακίνητου sport sedan που θα βγει στην παραγωγή το 2014, η οποία διατηρεί γνώριμα χαρακτηριστικά όπως ο ογκώδης αεραγωγός στο καπό που υποδηλώνει turbo με intercooler και οι "μυώδεις" προεξοχές περιμετρικά του αυτοκινήτου. Ιδιαίτερα εντύπωση κάνει το έντονα κεκλιμένο πίσω τζάμι που δίνει μια νότα κουπέ στο συνολικό σχήμα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...