Ηλεκτρικό Corsa-e: Φορτίζεται… παντού

Το ηλεκτρικό σουπερμίνι θα μπορεί να φορτίζεται στο σπίτι, σε σταθμούς φόρτισης, μέχρι και σε wallbox

  • -
  • -

Μια ποικιλία κατάλληλων επιλογών φόρτισης για το αμιγώς ηλεκτρικό Corsa-e προσφέρει η Opel, επιτρέποντας ταχείς χρόνους φόρτισης. Ειδικότερα, η φόρτιση θα γίνεται από μια σειρά καλωδίων για σύνδεση σε πρίζες και σταθμούς φόρτισης, μέχρι επιτοίχιους πίνακες (wallbox) και έναν καινοτόμο «παγκόσμιο» φορτιστή. Αμφότερα είναι εφικτά χάρη σε δύο ενσωματωμένους φορτιστές. Υπενθυμίζεται πως το μοντέλο θα παρουσιαστεί στην Έκθεση της Φρανκφούρτης, με την εμπορική του πορεία να εκκινεί την άνοιξη του 2020.

Στην πατρίδα της Opel, Γερμανία, το ηλεκτρικό Corsa από την έκδοση Edition και πάνω είναι εξοπλισμένο στάνταρ με έναν τριφασικό ενσωματωμένο φορτιστή 11 kW, ενώ εναλλακτικά διατίθεται ένας μονοφασικός ενσωματωμένος φορτιστής 7,4 kW (στάνταρ με το Corsa-e Selection). Σημειώνεται πως ο στάνταρ εξοπλισμός σε όλες τις εκδόσεις επιτρέπει τη χρήση σταθμών φόρτισης έως 100 kW (συνεχούς ρεύματος-DC), οι οποίοι επιτρέπουν την αύξηση της αυτονομίας κατά 100 km σε περίπου 12 λεπτά.

KATEBΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 69 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ iPAD

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 69 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ANDROID

Για την επαναφόρτιση στο σπίτι χρησιμοποιείται στάνταρ καλώδιο τύπου “mode 2” για τη στάνταρ οικιακή πρίζα 1,8 kW, η οποία περιλαμβάνει ένα καλώδιο συμβατό με την κλασική υποδομή ενέργειας της αγοράς, ενώ η διαδικασία μπορεί να επιτευχθεί μέσω διάφορων φορτιστών που περιλαμβάνονται στην γκάμα αξεσουάρ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΤΡΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

Επιπροσθέτως, για δημόσια φόρτιση διατίθενται καλώδια τύπου “mode 3", πλήρως συμβατά με τους ενσωματωμένους φορτιστές. Αυτά έχουν μήκος 6m για να φτάνουν στα δημόσια σημεία φόρτισης ακόμα και εάν δεν υπάρχει θέση στάθμευσης ακριβώς δίπλα τους. Σε περίπου 90 λεπτά, μπορεί να προστεθεί μία αυτονομία περίπου 100 km, ενώ μία πλήρης φόρτιση διαρκεί περίπου πέντε ώρες και 15 λεπτά (επιτοίχιος πίνακας/δημόσιος σταθμός φόρτισης με 11 kW).

Παράλληλα, υπάρχει και το «παγκόσμιο καλώδιο φόρτισης», το οποίο συνδυάζει τις λειτουργίες των καλωδίων mode 2 & mode 3, καθώς και του επιτοίχιου πίνακα σε μία συσκευή. Με τους αντάπτορές της, αυτή η κινητή συσκευή φόρτισης μπορεί να συνδέεται σε όλες σχεδόν τις οικιακές πρίζες και δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Το μόνο που απαιτείται είναι μία συμβατική οικιακή ηλεκτρική πρίζα για φόρτιση έως 11 kW.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ OPEL ASTRA

Πώς θα ενημερώνονται, όμως, οι επιβαίνοντες κατά τη διάρκεια της οδηγήσης για την τρέχουσα κατάσταση φόρτισης, την κατανάλωση και την αυτονομία; Όλα τα παραπάνω καθίστανται εφικτά χάρη σε ένα ανεξάρτητο μενού που προβάλλεται στην οθόνη του συστήματος infotainment, πιέζοντας ένα μπουτόν.

Υπηρεσίες e-Services για τα ηλεκτρικά Opel

Για τη διευκόλυνση του οδηγού προσφέρονται μια σειρά εφαρμογών, μέσω των συστημάτων infotainment Multimedia Navi και Multimedia Navi Pro καθώς και της Free2Move Services εμπορικό σήμα του Ομίλου PSA (δεν διατίθεται προς το παρόν στην Ελλάδα)

Επί παραδείγματι, μέσω της εφαρμογής “myOpel” ελέγχεται η αυτονομία και η κατάσταση φόρτισης, ενώ μπορεί να προγραμματίζεται ο χρόνος έναρξης της φόρτισης στον επιτοίχιο πίνακα του σπιτιού, όπως και η θέρμανση του οχήματος, εκ των προτέρων (από τον καναπέ του σπιτιού).

Προαιρετικά, ακόμη, διατίθεται η κάρτα φόρτισης “Charge My Car” (charging pass) που παρέχει πρόσβαση σε πάνω από 110.000 σημεία φόρτισης στην Ευρώπη μέσω της εφαρμογής Free2Move, με τους χρήστες να λαμβάνουν μια πληθώρα πληροφοριών, όπως για τον κοντινότερο σταθμό και τις θέσεις σταθμών κατά μήκος της διαδρομής.

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...