Τομπάζης : «Η ανάκαμψη για το 2015 ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, με το τότε προσωπικό»

Συνέντευξη στην Corriere della Sera

  • -
  • -

Συνέντευξη στην Corriere della Sera έδωσε ο Νικόλας Τομπάζης ο οποίος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν στην θέση του chief designer στην ομάδα της Ferrari. Έχοντας θητεία 14 χρόνια στην Ιταλική ομάδα ο Τομπάζης βρέθηκε … εκτός ομάδας μετά από «εκκαθάριση» του «παλαιού καθεστώτος», παρόλο που ήταν αυτός που ηγείτο του σχεδιασμού του μονοθεσίου του 2015, το οποίο έχει εμφανώς μεγάλα σημάδια βελτίωσης.

 

Ερωτηθείς για το εάν περίμενε την απομάκρυνσή του τον Δεκέμβριο του 2014 ο Τομπάζης σχολίασε : «Όχι για δυο λόγους. Ο πρώτος, χωρίς να αποποιούμαι τις ευθύνες μου, είναι ότι για το μονοθέσιο του 2014 είχα δουλέψει αρκετά λιγότερο από άλλους. Το δεύτερο είναι ότι το μονοθέσιο του 2015 το είχα πάρει στα χέρια μου την σωστή στιγμή, για πρώτη φορά μετά από αυτό του 2008. Πέρα από αυτό είχαμε και την νέα αεροδυναμική σήραγγα που μας έδινε σωστά δεδομένα. Δεν θα πιάναμε την Mercedes, όπως εύκολα φαίνεται, αλλά θα είχαμε κάνει σημαντική βελτίωση. Η Ferrari θα μπορούσε να με διώξει σε δυο άλλες περιπτώσεις, αλλά όπως έγινε τώρα δεν είχε λογική. Ήμουν αποδιοπομπαίος τράγος; Ίσως. Περίμενα όμως διαφορετική μεταχείριση όταν έφυγα». Συμπλήρωσε δε με έμφαση ότι «Η ανάκαμψη για το 2015 ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, με το τότε προσωπικό»

 

«Από το 2010 η Red Bull Racing ήταν στην κορυφή, αλλά ο Fernando παραλίγο να τους κερδίσει. Θα μας βοηθούσε ένα πρωτάθλημα; Ναι, ειδικά στον ψυχολογικό τομέα. Αλλά από το 2009 και μετά δεν είχαμε ένα κορυφαίο μονοθέσιο. Το 2008 παλέψαμε μέχρι τέλους με την McLaren και για το 2009 είχαμε αργήσει. Το σενάριο τότε πήρε λάθος τροπή. Σχεδιάζαμε το μονοθέσιο για εκείνη τη στιγμή και όχι για το μέλλον. Ήταν ένας ατέρμονος κύκλος και ένα ντόμινο, στο οποίο μπήκε το τέλος από τον James Allison, βάζοντάς με τη σωστή στιγμή να σχεδιάζω το μονοθέσιο του 2015. Μετανιώνω ότι τον Δεκέμβριο δεν είχαν την υπομονή να περιμένουν τα αποτελέσματα», είπε ο Τομπάζης.

 

«Δεν είμαι σουπερ σταρ που περιμένει εύσημα, αλλά δουλεύεις σαν μια ομάδα. Το μονοθέσιο του 2015 σχεδιάστηκε ένα χρόνο πριν, πήγε αμέσως γρήγορα και εγώ ήμουν υπεύθυνος μέχρι αρχές Δεκεμβρίου όταν αυτό ήταν στην παραγωγή. Θα περίμενα μια σωστή αναγνώριση για τον ρόλο μου και δεν ξέρω τι θα λεγόταν εάν η SF15-T έβγαινε προβληματική», συμπλήρωσε και έκλεισε λέγοντας για τον Alonso: «Έχω ένα παράπονο. Δεν του δώσαμε ένα μονοθέσιο νικητή. Ήταν για πολύ καιρό και ίσως είναι ακόμα, ο καλύτερος οδηγός. Σιγά σιγά ήρθε η έλλειψη εμπιστοσύνης. Αλλά εάν το μονοθέσιο ήταν για μια 5η θέση ερχόταν 4ος. Στην ρομαντική μου άποψη η Ferrari θα έκανε καλό με το να κρατήσει τον Fernando … και μένα»

 

Ο Νικόλας μετακόμισε μόνιμα στην Αθήνα με την πόρτα της F1 να μην έχει κλείσει : «Κάτι κινείται, θα δούμε. Η μαχητικότητα των ανθρώπων μου θα είναι πυξίδα. Θα μετακινηθούμε στην Αθήνα για το καλό της οικογένειάς μου».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...