Formula 1: Ξέρεις τι είναι το τεστ των 7 δευτερολέπτων; [video]

Οι οδηγοί της Formula 1 πρέπει να είναι προφανώς γρήγοροι στα circuit για να κερδίσουν, οφείλουν όμως να είναι το ίδιο ταχείς και σε περίπτωση ατυχήματος.

  • -
  • -

Η FIA δίνει μεγάλη βαρύτητα στους κανόνες ασφαλείας των μονοθεσίων στη Formula 1. Ειδικά την τελευταία 10ετία οι αλλαγές στους κανονισμούς και στα πρότυπα ασφαλείας έχουν αγγίξει… το απόλυτο.

Πολλοί θα θυμούνται άλλωστε το προ τετραετίας τρομακτικό ατύχημα του Romain Grosjean στο Grand Prix του Μπαχρέιν, όταν η Haas του τελευταίου, προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες, κόπηκε στα δυο και τυλίχτηκε στις φλόγες.

Τα δευτερόλεπτα που πέρασαν έως ότου ο Γαλλοελβετός οδηγός βγει από το μονοθέσιο του σώος, φάνταζαν αιώνες όχι μόνο για την οικογένεια του ίδιου αλλά και για τους θεατές και φανατικούς του κορυφαίου μηχανοκίνητου σπορ στον πλανήτη.

Δεν ήταν όμως μόνο τα υψηλά πρότυπα ασφαλείας του μονοθεσίου που έσωσαν τη ζωή του πιλότου της Haas. Ήταν και η ακαριαία αντίδραση του ίδιου, η οποία όσο κι αν ακουστεί περίεργο είναι δουλεμένη… στην «προπόνηση».

Ο νόμος των 7’’

Οι οδηγοί της F1 έχουν κάνει άπειρες δοκιμές εγκατάλειψης του μονοθέσιου τους έπειτα από τυχόν σύγκρουση. Άλλωστε, οι κανονισμοί της FIA επιβάλλουν στους οδηγούς να μπορούν να εξέλθουν από τα μονοθέσια τους σε χρόνο 7 δευτερολέπτων!

Δείτε ακόμα: Το χρυσό συμβόλαιο του Lewis Hamilton με τη Ferrari

Το λεγόμενο Jump Test της FIA, τσεκάρει τα αντανακλαστικά των οδηγών ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου όλοι οι πιλότοι των ομάδων να είναι διαρκώς σε… θέση μάχης, ούτως ώστε εάν χρειαστεί να μπορούν να εγκαταλείψουν το μονοθέσιο τους σε χρόνο μάξιμουμ των 7 δευτερολέπτων. Άλλωστε, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου το πόσο γρήγορα μπορεί να εγκαταλείψει ένας οδηγός το μονοθέσιο του. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τον Lewis Hamilton να πραγματοποιεί το Jump Test στα πλαίσια των προπονήσεων που διεξάγονται από τις ομάδες και τους οδηγούς τους.

 


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...