Τα ισλανδικό ηφαίστειο ρυπαίνει...

Εκλύει έως 300.000 τόνους CO2 ημερισίως

  • -
  • -

Όσο περίπου διοξείδιο του άνθρακα εκπέμπεται καθημερινά στην Ελλάδα, έφτασε να απελευθερώνει στο περιβάλλον ημερισίως το ηφαίστειο Eyjafallajokull στην Ισλανδία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΣΚΑΙ. Οι εκτιμήσεις Ευρωπαίων επιστημόνων που μελετούν το φαινόμενο τοποθετούν τη χαμηλότερη τιμή στους 150.000 τόνους CO2 καθημερινά και την υψηλότερη στους 300.000, αν και διευκρινίζεται πως πρόκειται για αρχικές εκτιμήσεις.

Αν ο ρυθμός αυτός έκλυσης CO2 συνεχιζόταν όλο το χρόνο, τότε το ισλανδικό ηφαίστειο θα βρισκόταν από την 47η έως την 75η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των κρατών όσον αφορά τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων (WRI).

Ακόμη κι έτσι όμως, οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το ισλανδικό ηφαίστειο είναι λιγότερες από 0,3% των παγκόσμιων εκπομπών. Συγκριτικά, οι καθημερινές εκπομπές CO2 από τα αεροσκάφη των 27 κρατών μελών της ΕΕ φθάνουν περίπου τους 440.000 τόνους CO2, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Άλλωστε, σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας, η δραστηριότητα του ηφαιστείου έχει χάσει περίπου το 80% της έντασής της από το περασμένο Σάββατο.

Η Ελλάδα τελικά δεν έμεινε ανεπηρέαστη από το φαινόμενο, καθώς το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα έφθασε την Πέμπτη και στη χώρα μας. Οι επιστήμονες του τμήματος Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ανίχνευσαν το πρωί της 22ας Απριλίου στην Αθήνα υψηλές συγκεντρώσεις της τέφρας από την Ισλανδία.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...