FCA: Εξελίσσει πλαστικό… φιλικό προς το περιβάλλον (video)

Αναπτύσσει βιοδιασπώμενα πλαστικά, καθώς και πλαστικά από φυτικές ίνες

  • -
  • -

Το πλαστικό αποτελεί ένα βασικό υλικό της καθημερινότητάς μας και χρησιμοποιείται σε ποικίλους τομείς. Ένας εξ αυτών και η κατασκευή αυτοκινήτων, καθώς προσφέρει χαμηλό βάρος, μεγάλη ευελιξία στην παραγωγή πολύπλοκων οχημάτων και δυνατότητα μίξης με άλλα υλικά.

Παρά τη χρηστικότητα του πλαστικού, η αδιάκοπη -επί σειρά ετών- χρήση του έχει δημιουργήσει ένα υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο παγκόσμιος οργανισμός του ομίλου FCA (Fiat Chrysler Automobiles) με αποστολή τη δημιουργία και εξέλιξη νέων υλικών για τα οχήματα, Global Materials Labs, επικεντρώνεται στην εξέλιξη μιας νέας γενιάς πλαστικών. Στόχος να διατηρηθούν τα πλεονεκτήματα του υλικού, χωρίς, όμως, να συνιστά απειλή για το περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, μέρος των κατασκευασμένων πλαστικών προορισμένων για τα αυτοκίνητα του ομίλου κατασκευάζονται από φυτικές ίνες προερχόμενες από καλλιέργειες ή ακόμα και από τα μη βρώσιμα υπολείμματα που προκύπτουν από την επεξεργασία τροφών (π.χ. το κέλυφος από τα αμύγδαλα). Με αυτό τον τρόπο η παραγωγή υλικών όχι μόνο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά αντίθετα βοηθά στην ανακύκλωση υλικών που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν σαν απλά απορρίμματα. Επιπροσθέτως, σε επίπεδο ανακύκλωσης, ο όμιλος έχει αναπτύξει βιοδασπώμενα πλαστικά, που ακόμα και αν δεν αποσυρθούν με τους ενδεδειγμένους τρόπους δεν «πληγώνουν» το περιβάλλον.

Το επόμενο βήμα είναι η χρησιμοποίηση υλικών που θα μειώνουν περεταίρω τη συνολική ποσότητα μάζας πλαστικού που θα απαιτείται για την παραγωγή εξαρτημάτων. Σε αυτό το επίπεδο τα Global Materials Labs έχουν αναπτύξει πλαστικά τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές καλωδιώσεις που χρησιμοποιούνται π.χ. για το φωτισμό και τους αισθητήρες.

Με δεδομένο ότι ένα σύγχρονο αυτοκίνητο διαθέτει περισσότερα από 5χλμ. καλωδιώσεων γίνεται εύκολα αντιληπτό το κέρδος σε επίπεδο αξιοποίησης υλικών και βάρους, ενώ παράλληλα απλούστερη θα γίνει και η διαδικασία συναρμολόγησης και επισκευής ενός οχήματος. μία πτυχή της έρευνας που πραγματοποιεί η FCA ώστε να κάνει ακόμα πιο φιλικά προς το περιβάλλον τα πλαστικά.

Η τεχνολογία 3D knitting στην κατασκευή των επενδύσεων των καθισμάτων και η δημιουργία panels από ανακυκλώσιμο πλαστικό με μικρότερο πάχος μειώνει σημαντικά τη συνολική μάζα πλαστικού υλικού για την παραγωγή των συγκεκριμένων τμημάτων με κέρδος για το περιβάλλον σε επίπεδο της ποσότητας ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή τους, αλλά και μέσω της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας που εξασφαλίζει το χαμηλότερο βάρος του οχήματος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...