Οι 3 σήραγγες που αλλάζουν το ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Μετά από δεκαετίες ταλαιπωρίας και... ανθρωποθυσιών, ο δρόμος-καρμανιόλα στα Τέμπη θα αποτελέσει παρελθόν με τη λειτουργία των τριών δίδυμων τούνελ

  • -
  • -

Έχουν περάσει 47 χρόνια από την έναρξη κατασκευής της ΠΑΘΕ, της οδικής... ραχοκοκαλιάς της Ελλάδας που ενώνει Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη και το συνοριακό σταθμό των Ευζώνων. Από το 1970 λοιπόν το ελληνικό κράτος επιχειρεί να ολοκληρώσει έναν ασφαλή αυτοκινητόδρομο, με τουλάχιστον δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διαχωριστικές μπάρες.

Το πιο δύσκολο τεχνικά κομμάτι είναι αναμφίβολα αυτό των Τεμπών, λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Η κοιλάδα ανάμεσα στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο είναι ιδιαίτερα στενή, ενώ το φαράγγι και ο ποταμός Πηνειός δεν επιτρέπουν την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου στο σημείο. Έτσι η μόνη επιλογή των μηχανικών ήταν να «τρυπήσουν» τα δύο βουνά.

Η Ελλάδα έχει θρηνήσει εκατοντάδες ζωές στο σημείο, ενώ και το οικονομικό κόστος όλα αυτά τα χρόνια είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Στις αρχές Απριλίου θα δοθεί στην κυκλοφορία το νέο τμήμα της εθνικής οδού, επιτρέποντας πλέον σε όσους ταξιδεύουν ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις να το κάνουν πιο γρήγορα και με ασφάλεια.

Συνολικά κατασκευάστηκαν τρεις δίδυμες σήραγγες, συνολικού μήκους 11 χλμ. Η Τ1 έχει μήκος 2 χλμ, η Τ2 φθάνει τα 6 χλμ και είναι η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια, ενώ η Τ3 έχει μήκος 3 χλμ.

Κατασκευαστικά είναι υπερσύγχρονες, καθώς ανά 300 μέτρα υπάρχουν έξοδοι διαφυγής για πεζούς και ανά 900 μέτρα για οχήματα. Δηλαδή σε έκτακτα φαινόμενα, π.χ. πυρκαγιά, το προσωπικό θα κατευθύνει τα οχήματα να κάνουν αναστροφή ώστε να βγουν άμεσα από το τούνελ!

Η λειτουργία του νέου τμήματος της Ε.Ο. στα Τέμπη θα έχει επιπτώσεις βέβαια και στις τιμές των διοδίων.  Η διέλευση για τα ΙΧ στο Μακρυχώρι θα αυξηθεί από το 1,40 ευρώ που είναι σήμερα στα 2,50 ευρώ, ενώ στη Λεπτοκαρυά από 1,90 ευρώ στα 3,20 ευρώ. Από το επιπλέον κόστος των 2,40 ευρώ θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα 2 ευρώ στο σταθμό του Πυργετού, ο οποίος δεν θα περιλαμβάνεται στο νέο τμήμα. Έτσι η επιβάρυνση σε σχέση με σήμερα θα είναι 0,40 ευρώ.

Στην παλαιά Εθνική Οδό δεν θα επιτρέπεται η διέλευση φορτηγών και άλλων βαρέων οχημάτων, ενώ οι κάτοικοι του δήμου Τεμπών δεν θα πληρώνουν διόδια για τρία χρόνια στην παλαιά Ε.Ο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...