Νέος 1.5 για το Toyota Yaris

Το ιαπωνικό σουπερμίνι θα κυκλοφορήσει σε βενζινοκίνητη έκδοση με 111 ατμοσφαιρικούς ίππους

  • -
  • -

Παράλληλα με το sport Yaris με τα 210+ PS, η Toyota θα λανσάρει φέτος την ανανεωμένη έκδοση του δημοφιλούς σουπερμίνι. Πέρα από τις αλλαγές στην εμφάνιση και τον εξοπλισμό, φέρει έναν νέο 4κύλινδρο σύνολο βενζίνης, χωρητικότητας 1.496 cc. Είναι μέλος της οικογένειας κινητήρων ESTEC (Economy with Superior Thermal Efficient Combustion) και θα αντικαταστήσει τον τωρινό 1.3 του Yaris.

Αποδίδει 111 ατμοσφαιρικούς ίππους και 136 Nm ροπής στις 4.400 rpm, ενώ τα 118 Nm θα είναι διαθέσιμα από τις 2.000 rpm. Ο νέος 1.5 πληροί τις προδιαγραφές Euro 6c και το πρωτόκολλο RDE (Real Driving Emission), για μέτρηση των εκπομπών ρύπων υπό ρεαλιστικέ συνθήκες. Σύμφωνα με την Toyota, ο νέος κινητήρας προσφέρει χαμηλότερη κατανάλωση κατά 12%, στην έκδοση με το κιβώτιο CVT.

Το Yaris 1.5 είναι όμως και πιο γρήγορο από το 1.3, καθώς ολοκληρώνει τη διαδικασία 0-100 km/h σε 11 sec (έναντι 11,8) και τη ρεπρίζ 80-120 km/h σε 17,6 sec (έναντι 18,8).

Ο νέος ατμοσφαιρικός κινητήρας έχει θερμική απόδοση 38,5%, μέσω υψηλής σχέσης συμπίεσης (13,5), συστήματος επανακυκλοφορίας καυσαερίων EGR και υιοθετώντας μεγαλύτερης διάρκειας άνοιγμα/κλείσιμο των βαλβίδων στο σύστημα μεταβλητού χρονισμού (ονομάζεται πλέον VVT-iE), κάτι που επιτρέπει το αστραπιαίο... πέρασμα από τον κύκλο Otto σε αυτόν του Atkinson.

Για να επιτευχθεί η υψηλή σχέση συμπίεσης (για χαμηλή κατανάλωση), οι μηχανολόγοι της Toyota επανασχεδίασαν το θάλαμο καύσης και χρησιμοποίησαν νέα πιστόνια. Αλλαγές που οδηγούν σε πιο ομοιογενές μείγμα αέρα/βενζίνης και πιο γρήγορη καύση. Η χρήση υδρόψυκτης πολλαπλής εξαγωγής έχει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης στις υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο.

Το νέο 1.5 βενζίνης αναμένεται να το δούμε μελλοντικά και σε άλλα μοντέλα της Toyota, όπως το επόμενο Auris και το C-HR.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...