belo: το ελληνικό υβριδικό πόλης για κάθε χρήση

Επιβατικό, επαγγελματικό ή όχημα για ΑμεΑ, το belo δείχνει πως στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από ιδέες ή δημιουργικότητα, αλλά από σοβαρούς επενδυτές

  • -
  • -
Exarsis Transportation Design

Η Exarsis δημιουργήθηκε από τους Κωνσταντίνο Μαλανδρίνο και Θάνο Παππά, δύο σχεδιαστές με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ο Κωνσταντίνος Μαλανδρίνος πρωτοασχολήθηκε επαγγελματικά με το χώρο της σχεδίασης το 1989, συμμετέχοντας στα Golf Semi Cabrio και Opus. Έκτοτε, δήλωσε παρών σε ό,τι σημαντικό έγινε στην Ελλάδα, όπως το Korres Project. Ο παράλληλος επαγγελματικός του βίος του σχετίζεται με τα έπιπλα και τη σχεδίαση εκθεσιακών χώρων. Ο Θάνος Παππάς είναι γεννηθείς του 1990 και πρόσφατα αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συνεργάζεται με τον Δημήτρη Κορρέ από το 2009 με την ενεργή συμμετοχή του στο Project D3 και πρόσφατα απέσπασε διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό της ACEA για λογαριασμό της Fiat με θέμα το μέλλον της προσβασιμότητας. 

Το έργο το έχουμε ξαναδεί αρκετές φορές στο παρελθόν: κάποιος Έλληνας οραματιστής - σχεδιαστής δημιουργεί ένα εντυπωσιακό σε εμφάνιση και δυνατότητες όχημα, αλλά η έλλειψη κεφαλαίων βάζει την όποια προσπάθεια στο μακρύ κατάλογο με τις έξυπνες αλλά ανεφάρμοστες ιδέες. Τις περισσότερες φορές, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το τελικό κόστος κατασκευής που ανεβάζει την τιμή του προϊόντος σε δυσθεώρητα επίπεδα, κάνοντας την απόσβεση της επένδυσης πολύ δύσκολη. Άλλωστε, αυτή είναι και η πρόκληση που αντιμετωπίζει το εξαιρετικό Korres P4.

Τι γίνεται όμως όταν έχουμε να κάνουμε με μια διαφορετική προσέγγιση, εστιασμένη στη μαζική χρήση; Για να μη μακρηγορούμε, η Exarsis Design, η σχεδιαστική ομάδα των Κωνσταντίνου Μαλανδρίνου και Θάνου Παππά που έχουμε ήδη γνωρίσει μέσα από το GOCAR, είχε μια διαφορετική ιδέα: την κατασκευή ενός μικρού, προσιτού οχήματος για αστική χρήση. Το project έχει νόημα όχι μόνο επειδή δεν ξεφεύγει από τα όρια της λογικής σε κόστος, αλλά και λόγω της πολυχρηστικότητας του οχήματος το οποίο μπορεί με ελάχιστες αλλαγές να αλλάξει μορφή: από επιβατικό σε van, σε pick-up, ακόμη και σε όχημα για ΑμεΑ!

 

belo: το ελληνικό microcar

Το belo ως όχημα ανήκει στην κατηγορία των Heavy Quadricycle (L7e). Στόχος του είναι να καλύψει τρέχουσες αλλά και μελλοντικές ανάγκες συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων (στην περίπτωσή μας αυτή των ΑμεΑ) αλλά και του ευρύτερου καταναλωτικού κοινού της αγοράς των microcars. Θυμίζουμε πως microcars είναι πολύ μικρά οχήματα που προορίζονται για αστική χρήση, είτε ιδιωτική είτε στον τομέα των μεταφορών-υπηρεσιών. Διαβλέποντας μάλιστα πως στο μέλλον στις αστικές μετακινήσεις θα αναπτυχθεί ιδιαίτερα το μοντέλο του Car Sharing, τα microcars θα αποτελέσουν θεμέλιο λίθο στη νέα εποχή της αυτοκίνησης.

Το belo έχει σχεδιασθεί ως ένα υβριδικό όχημα ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για μια αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η επεκτασιμότητα της γκάμας του: έχουν προβλεφθεί εκδόσεις για χρήση από ΑμεΑ , επιβατικές, TAXI, pick up και van, στο ίδιο πάντα πλαίσιο και με κοινά μέρη αμαξώματος σε ποσοστό 65% για όλες τις εκδόσεις, αυξάνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την βιωσιμότητα και την κερδοφορία του όλου εγχειρήματος. Ειδικά για τα ΑμεΑ, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η συγκεκριμένη λύση βοηθά σημαντικά στο να αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας, υποστηρίζοντας την κοινωνικοποίησή τους και την ένταξή τους στην οικονομική δραστηριότητα. 
Στόχος είναι το belo να είναι διαθέσιμο στην αγορά, εκτός της κλασσικής μεθόδου πώλησης και υπό μορφή υπηρεσίας car sharing (ενοικίαση με χρονοχρέωση - ωριαία ή ημερησίως). Κατά την εξέλιξη του εγχειρήματος, η επιχείρηση που θα δημιουργηθεί, θα πουλά και θα ενοικιάζει την ιδέα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της σε άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα μέσω δικαιόχρησης (Franchising). Φυσικά, εκτός από την κάλυψη της εγχώριας αγοράς, η πρόταση διέπεται από εξωστρεφή χαρακτηριστικά και προσανατολίζεται και στις αγορές του εξωτερικού, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία.

 

Φανταστείτε

… ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα που κατασκευάζει και εξάγει μια ευρεία γκάμα microcars. Φανταστείτε τις ελληνικές πόλεις να γέμιζαν με ελληνικά μικρά οχήματα που θα μείωναν τα κυκλοφοριακά προβλήματα και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Φανταστείτε τις θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργούνταν και τα οφέλη που θα προέκυπταν στην εθνική οικονομία, όχι μόνο από τις εξαγωγές αλλά και από την κάλυψη των εγχώριων αναγκών μετακίνησης με ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν και όχι με άλλα εισαγόμενα.

Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό πραγματικότητα; Η ιδέα υπάρχει, έχει εξελιχθεί και έχει φτάσει ήδη στο στάδιο όπου μπορεί να κατασκευαστεί το πρώτο στατικό μοντέλο σε κλίμακα 1:1. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μελέτη για την οποία έχει γίνει έρευνα αγοράς για τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες ειδικών πληθυσμιακών ομάδων που κατέδειξε την ανάγκη για ένα τέτοιου είδους όχημα, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνεται απο ανάλογες κινήσεις μεγάλων εταιρειών στο εξωτερικό. Μάλιστα, έχουν γίνει ήδη επαφές και προσυμφωνίες με προμηθευτές και υποκατασκευαστές. Τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν την τεχνογνωσία και μπορούν να συνδράμουν στον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης. Τι άλλο χρειάζεται; Τα απαραίτητα κεφάλαια. Ένας σοβαρός επενδυτής που θα δει την ευκαιρία και την προοπτική πίσω από το belo. Υπάρχει;

 


Οι Κωνσταντίνος Μαλανδρίνος και Θάνος Παππάς συμμετείχαν με την ιδέα του “
belo” στην έκθεση Made by Hellas 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...