Σενάρια πώλησης Alfa Romeo στη Volkswagen

Νέες πληροφορίες και μυστικές συζητήσεις

  • -
  • -

Μια σειρά από δημοσιεύματα έρχονται να αναζωπυρώσουν το θέμα ένταξης της ιστορικής ιταλικής φίρμας Alfa Romeo, στο δυναμικό του VW Group. Τα σενάρια περί εξαγοράς που είχαν  δημοσιευτεί τον περασμένο Αύγουστο,  φρόντισαν γρήγορα να μπουν στην κατάψυξη από τους Ιταλούς, διαψεύδοντας κάθε ενδεχόμενο πώλησης.

Νέα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ίσως το παρασκήνιο της υπόθεσης δεν είναι έτσι ακριβώς όπως μας το παρουσίαζαν οι Ιταλοί. Πληροφορίες θέλουν τον Sergio Marchionne (CEO της Fiat) να συνομιλεί επί 4 μήνες για την πώληση της Alfa Romeo με τους Γερμανούς, χωρίς να έχει αποφασιστεί τίποτα ακόμη. Άλλωστε το αφεντικό της Volkswagen Ferdinand Piech είχε δηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του, αναφέροντας ότι η Alfa Romeo είναι ζημιογόνος παράγοντας για το γκρούπο της Fiat και μια πιθανή εξαγορά θα άνοιγε το δρόμο της εταιρείας προς τα κέρδη προδιαγράφοντας ιδανικά το μέλλον της.

Ενδιαφέρον προκαλεί ότι ο Marchionne ανέθεσε σε μια ομάδα της Fiat το project της εκπόνησης των δύο σεναρίων, της πώλησης της Alfa Romeo ή όχι στους Γερμανούς. Επιπλέον, η Alfa Romeo δύσκολα θα επιτύχει το στόχο των 300.000 μονάδων το χρόνο που έχει θέσει, επιβαρύνοντας τα νούμερα ολόκληρης της Fiat, τη στιγμή που απορροφά κεφάλαια για την εξέλιξη νέων μοντέλων ( 5 νέα μοντέλα έχουν ανακοινωθεί για τα επόμενα χρόνια).

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα μιας πιθανής πώλησης της Alfa Romeo από τους Ιταλούς, είναι αναμφίβολα και η διευκόλυνση της συνεργασίας της Fiat με την Chrysler. Ήδη έχει αποφασιστεί ότι όλα τα μεσαία μοντέλα D-Segment του ιταλικού γκρουπ να παράγονται στην Αμερική στο παγωμένο Michigan, αφού τα μεταφορικά για την Ευρώπη είναι πολύ φτηνά. Για τα μοντέλα που προορίζονται για την Ευρώπη η συναρμολόγηση τους θα γίνεται επί ευρωπαϊκού εδάφους, με ολόκληρα τμήματα made in USA. Με αυτή την κίνηση θα ανοίξει και ο δρόμος για την Dodge (εν το μεταξύ η Jeep θα κατασκευάζει SUV στο Τορίνο) να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στην ευρωπαϊκή αγορά, αντικαθιστώντας για την Fiat μερικώς τη χαμένη δυναμική της Alfa Romeo.

Σίγουρα μια πιθανή πώληση της Alfa Romeo θα είχε και μειονεκτήματα για την Fiat. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις του Sergio Marchionne, ότι η Alfa Romeo θα πουλάει 500.000 μονάδες ετησίως από το 2014 και μετά, σημαντικά οικονομικά οφέλη θα χαθούν από τα ταμεία των Ιταλών, από μοντέλα που έχει πληρώσει ήδη το κόστος εξέλιξης. Παράλληλα, πολλά νέα μοντέλα των αμερικάνων της Chrysler βασίζονται σε πλατφόρμες της Alfa Romeo και εξελίσσονται από Ιταλούς στην Ευρώπη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...