Συνεχίζεται η διαρροή πετρελαίου

Ανεπανόρθωτη η καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού

  • -
  • -

Η πετρελαιοκηλίδα που έχει δημιουργηθεί στον κόλπο του Μεξικού από την πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon της BP Plc, η οποία βυθίστηκε στις 22 Απριλίου ύστερα από έκρηξη σκοτώνοντας 11 ανθρώπους, είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Αυτό δήλωσαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα λοιπόν, ενώ στις 26 Απριλίου η πετρελαιοκηλίδα κάλυπτε έκταση περίπου 2.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εικόνες από δορυφόρους δείχνουν ότι στις 29 Απριλίου έφτασε να καλύπτει 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μέχρι σήμερα, η ΒΡ δεν έχει καταφέρει να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου. Το σφράγισμα της εξόδου της πετρελαιοπηγής θα αναλάβει ένας γιγάντιος θόλος βάρους 70 τόνων, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί στον πυθμένα της θάλασσας μέχρι την 10η Μαΐου, έτσι ώστε να συγκρατεί το πετρέλαιο το οποίο στη συνέχεια θα αντληθεί.

Ο θόλος θεωρείται ως η καλύτερη βραχυπρόθεσμη λύση σε περίπτωση που τα υποβρύχια ρομπότ δεν καταφέρουν να κλείσουν τη βαλβίδα ασφαλείας της πετρελαιοπηγής. Εντωμεταξύ, πλοία και αεροπλάνα συνεχίζουν να ρίχνουν χημικά διαλυτικά στην πετρελαιοκηλίδα.

Καθημερινά διαρρέουν στην Κόλπο του Μεξικού σχεδόν 800.000 λίτρα αργού πετρελαίου. Η Greenpeace εκφράζει φόβους ότι θα πληγούν ψάρια και πουλιά καθώς το πετρέλαιο δεν θα καταστεί δυνατόν να αντληθεί. Όσο αφορά τα αίτια της διαρροής, σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ, Ken Salazar, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν ελαττωματικός ο μηχανισμός που θα προλάμβανε την διαρροή πετρελαίου από την δεξαμενή άντλησης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...