Διακοπές με πλοίο: Συμφέρει να πάρεις αυτοκίνητο ή να νοικιάσεις;

Με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια να είναι πλέον τόσο ακριβά, αξίζει να πάρεις αυτοκίνητο στο νησί ή μήπως είναι καλύτερα να νοικιάσεις; Κάναμε μελέτη και έχουμε την απάντηση.

  • -
  • -

Το φετινό καλοκαίρι όλα δείχνουν πως θα είναι ακόμη πιο ακριβό σε σχέση με πέρυσι από πολλές απόψεις. Τόσο στα έξοδα που μπορεί να κάνουμε στο προορισμό μας, όσο και από τα έξοδα του ίδιου του ταξιδιού μέχρι να φτάσουμε εκεί. Πριν λίγες μέρες είδαμε πόσο ακριβότερα έγιναν τα ακτοπλοϊκά για 5 δημοφιλείς προορισμούς, οπότε με αφορμή αυτό ήρθε η ώρα να δούμε τι συμφέρει. Να πάρουμε το δικό μας αυτοκίνητο μαζί και να πληρώσουμε ακτοπλοϊκά ή να νοικιάσουμε εκεί που πάμε;

Εδώ δεν μας ενδιαφέρει ποιο μπορεί να είναι το κόστος για τους επιβάτες παρά μόνο το τι θα πληρώσουμε για να βάλουμε το αυτοκίνητο μας στο πλοίο. Στα έξοδα επίσης δεν βάζουμε τα καύσιμα αφού και στις δύο περιπτώσεις αυτά επιβαρύνουν εμάς. Είτε πάρουμε το δικό μας αυτοκίνητο, είτε νοικιάσουμε εμείς πληρώνουμε τις βενζίνες καθώς και το ενοικιαζόμενο πρέπει να επιστρέψει με την ίδια ποσότητα καυσίμου που το παραλάβαμε.

Πάμε να δούμε αναλυτικά λοιπόν, πόσο κοστίζει το να πάρουμε μαζί μας το δικό μας αυτοκίνητο και πόσο το να νοικιάσουμε σε Χανιά, Πάρο, Τήνο, Σκιάθο και Νάξο για τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Ψάχνοντας ανάμεσα σε δίαφορα γραφεία ενοικίασης, επιλέξαμε παντού την οικονομικότερη επιλογή η οποία αφορούσε σε όλες τις περιπτώσεις αυτοκίνητα πόλης (Toyota Aygo, Fiat Panda, Kia Picanto κτλ.). Πρόκειται για μία επιλογή που αρκεί για τις μετακινήσεις τουλάχιστον δύο ατόμων. Σε περίπτωση που θέλουμε κάτι μεγαλύτερο αντίστοιχα θα ανέβει και το κόστος.

ploio

Χανιά Κρήτης

Τα ακτοπλοϊκά για ένα αυτοκίνητο κοστίζουν 158 € με επιστροφή. Σε περίπτωση που νοικιάσουμε αυτοκίνητο, εάν μείνουμε έως και 3 ημέρες, τότε το κόστος είναι μικρότερο από αυτό τον ακτοπλοϊκών (152 € για 3 ημέρες). Εάν τώρα θέλουμε να μείνουμε στον προορισμό για 4 ή περισσότερες ημέρες τότε το να πληρώσουμε ακτοπλοϊκά αποδεικνύεται φθηνότερο.

Δείτε ακόμη: Ασφάλεια αυτοκινήτου στο πλοίο - Πότε δεν αποζημιώνομαι;

Πάρος

Τα ακτοπλοϊκά για ένα αυτοκίνητο κοστίζουν 232 € πήγαινε-έλα. Σε περίπτωση που νοικιάσουμε τώρα, εάν μείνουμε έως και 2 ημέρες, τότε το κόστος είναι μικρότερο από αυτό τον ακτοπλοϊκών (184 € για 2 ημέρες). Εάν τώρα θέλουμε να μείνουμε στον προορισμό για 3 ή περισσότερες μέρες τότε η ενοικίαση θα κοστίσει περισσότερο από τα ακτοπλοϊκά.

2\" width=

Τήνος

Τα ακτοπλοϊκά για ένα αυτοκίνητο κοστίζουν 220 € πήγαινε-έλα. Σε περίπτωση που νοικιάσουμε τώρα, εάν μείνουμε έως και 3 ημέρες, τότε το κόστος είναι μικρότερο από αυτό τον ακτοπλοϊκών (195 € για 3 ημέρες). Εάν τώρα θέλουμε να μείνουμε στον προορισμό για 4 ή περισσότερες μέρες τότε η ενοικίαση θα κοστίσει περισσότερο από τα ακτοπλοϊκά.

Δείτε ακόμη: Πόσο παραπάνω καίει το αυτοκίνητο με μπαγκαζιέρα οροφής;

Σκιάθος

Τα ακτοπλοϊκά για ένα αυτοκίνητο κοστίζουν 158 € πήγαινε-έλα. Σε περίπτωση που νοικιάσουμε, θα χρειαστούμε τουλάχιστον 100€/μέρα. Οπότε αν σκοπεύουμε να πάρουμε ένα αυτοκίνητο μόνο για μία μέρα ώστε να γυρίσουμε το νησί, συμφέρει. Διαφορετικά, για 2 ημέρες και πάνω τα ακτοπλοϊκά έρχονται πιο φθηνά.

Νάξος

Τα ακτοπλοϊκά για ένα αυτοκίνητο κοστίζουν 232 € πήγαινε-έλα. Σε περίπτωση που νοικιάσουμε τώρα, εάν μείνουμε έως και 2 ημέρες, τότε το κόστος είναι μικρότερο από αυτό τον ακτοπλοϊκών (170 € για 2 ημέρες). Εάν τώρα θέλουμε να μείνουμε στον προορισμό για 3 ή περισσότερες μέρες τότε η ενοικίαση θα κοστίσει περισσότερο από τα ακτοπλοϊκά.

Συνεπώς, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η αγορά ακτοπλοϊκών και η χρήση του προσωπικού μας ΙΧ αποδεικνύεται πιο συμφέρουσα στην περίπτωση που θέλουμε να παραμείνουμε κάπου από 3-4 ημέρες και πάνω, λόγω των αρκετά υψηλών τιμών ενοικίασης.