Ξέρεις τι είναι τα φώτα διασταυρώσεως στο αυτοκίνητό σου;

Τα χρησιμοποιούν καθημερινά όλοι οι οδηγοί. Οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουν ποια είναι η ονομασία με βάση τη νομοθεσία.

  • -
  • -

Όλα τα αυτοκίνητα έχουν συγκεκριμένα φώτα. Στο σύνολο, τα είδη υποχρεωτικών φωτιστικών σωμάτων αγγίζουν τα 12! Αυτά που έρχονται πρώτα στο μυαλό κάποιου είναι η μεσαία και η μεγάλη σκάλα, τα φώτα STOP και τα αλάρμ. Φυσικά, υπάρχουν τα φώτα ομίχλης, το φως οπισθοπορείας, αυτά των φρένων κι αυτά στην καμπίνα.

Ένα από τα παραπάνω ονομάζεται επισήμως φώτα διασταύρωσης και με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είναι τα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για τoν φωτισμό της oδoύ μπροστά από τo όχημα και τα oπoία δεν προκαλούν θάμβωση ή δυσχέρεια στους οδηγούς που έρχονται αντίθετα και στους λοιπούς χρήστες της oδoύ.

mesaia skala

Με απλά λόγια, τα φώτα διασταύρωσης είναι η μεσαία σκάλα, αυτή που χρησιμοποιούμε όλοι οι οδηγοί κατά τις νυχτερινές ώρες. Η μικρή σκάλα που χρησιμοποιείται για να διακρίνεται το όχημα από μπροστά λέγεται φώτα θέσης και η μεγάλη σκάλα ονομάζεται φώτα πορείας.

Ποια σκάλα χρησιμοποιούμε τη νύχτα;

Για την ασφάλεια τόσο τη δική μας, όσο και των υπολοίπων χρηστών του δρόμου, η σωστή χρήση των φωτιστικών σωμάτων του οχήματος κρίνεται απαραίτητη. Ο ΚΟΚ είναι ξεκάθαρος και αναφέρει χαρακτηριστικά:

Φώτα διασταύρωσης (μεσαία σκάλα)

Τη μεσαία σκάλα τη χρησιμοποιούμε οπουδήποτε απαγορεύεται η χρήση των φώτων πορείας, δηλαδή τόσο μέσα στην πόλη, όσο και σε συνθήκες εκτός κατοικημένων περιοχών όπου δεν ενοχλούνται οι άλλοι οδηγοί που κινούνται στην ίδια οδό.

Δες εδώ ποιο είναι το πρόστιμο/α για χαλασμένα φώτα

Φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα)

Τα φώτα πορείας απαγορεύεται να είναι αναμμένα, όταν το οδόστρωμα φωτίζεται, αρκετά μεν μέσα σε κατοικημένες περιοχές, αρκετά δε και συνεχώς εκτός κατοικημένων περιοχών, ώστε ο οδηγός να μπορεί να βλέπει ευκρινώς από απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων καθώς και όταν το όχημα βρίσκεται σε στάση ή στάθμευση. Η λειτουργία τους πρέπει να ρυθμίζεται κατά τρόπον ώστε να αποτρέπεται η θάμβωση όταν ο οδηγός πρόκειται να συναντηθεί με όχημα που έρχεται αντίθετα ή προπορεύεται σε απόσταση που τον «τυφλώνουν».