Χάλασαν τα φώτα του αυτοκινήτου; Δες πόσο είναι το πρόστιμο!

Το να καεί κάποια λάμπα στο αυτοκίνητο δεν είναι κάτι απίθανο. Προσοχή όμως, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις, αν δεν την αλλάξετε, το πρόστιμο είναι τόσο τσουχτερό που δεν το φαντάζεστε.

  • -
  • -

Όπως συμβαίνει σε όλα τα φωτιστικά σώματα, έτσι και σε αυτά του αυτοκινήτου, οι λάμπες κάποια στιγμή καίγονται και δεν λειτουργούν. Στα νέας γενιάς οχήματα αυτό συμβαίνει σπανιότερα και στα παλαιότερα πιο συχνά. Η αλλαγή ενός λαμπτήρα δεν είναι ούτε χρονοβόρα, ούτε κοστοβόρα, τουλάχιστον στα περισσότερα οχήματα.

fota

Αν χαλάσει ένας λαμπτήρας, ορισμένοι θεωρούν πως δεν έγινε κάτι σοβαρό. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ωστόσο, έχει άλλη άποψη, με τα πρόστιμα και τις ποινές να διαφέρουν ανάλογα με το σύστημα φωτισμού. Τι εννοούμε με αυτό; Για παράδειγμα, αν καεί το φως ομίχλης, το φως οπισθοπορείας ή αυτό που φωτίζει την πινακίδα κυκλοφορίας και εσύ κυκλοφορείς κανονικά στον δρόμο σαν να μην συμβαίνει τίποτα, το πρόστιμο σύμφωνα με τον ΚΟΚ ανέρχεται στα 40 ευρώ.

Για ποια χαλασμένα φώτα παίρνουν το δίπλωμα

Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι συχνές και συνήθως είναι στη διακριτική ευχέρεια του αστυνομικού οργάνου να βεβαιώσει παράβαση. Οι περισσότεροι κάνουν μια σύσταση και ζητούν άμεσα αντικατάσταση της βλάβης. Κάποιοι άλλοι, τηρούν κατά γράμμα τον νόμο.

fota

Εκεί, που δεν υπάρχει περίπτωση να γλυτώσεις την κλήση είναι για τα φώτα των φρένων, τα φώτα οπισθοπορείας, τα φώτα διασταυρώσεως (μεσαία σκάλα), τα φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα), τα φώτα θέσης (μικρή σκάλα) και τα φλας. Αν δεν λειτουργεί κάποιο από αυτά και κυρίως βράδυ, το πρόστιμο θεώρησέ το δεδομένο αν σε σταματήσει η αστυνομία. Ανέρχεται στα 150 ευρώ, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Δείτε εδώ πόσο είναι το πρόστιμο για την εξάτμιση

Για τα φώτα φρένων, οπισθοπορείας ή διασταύρωσης, η νομοθεσία εκτός από το διοικητικό πρόστιμο των 150 € ορίζει και αφαίρεση διπλώματος για 10 μέρες. Επιπλέον, μόνο για τα φώτα φρένων προβλέπονται και 3 βαθμοί ποινής στο point system.