Οδηγείς τη νύχτα; Ο άγνωστος διακόπτης για να μη στραβώνεις τους απέναντι

Όλοι οι οδηγοί τον έχουν δει στο αυτοκίνητό τους, λίγοι έχουν αναρωτηθεί σε τι χρησιμεύει, ελάχιστοι τον χρησιμοποιούν... Ο λόγος για τον διακόπτη ρύθμισης του ύψος της δέσμης των προβολέων.

  • -
  • -

Στα αυτοκίνητά μας, υπάρχουν πολλοί διακόπτες που ελέγχουν αμέτρητες λειτουργίες γύρω από την οδήγηση, την ασφάλεια και τη διασκέδασή μας. Οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν σε τι χρησιμεύει κάθε ένας από εκείνους ή έστω, τους πιο βασικούς, προκειμένου να αξιοποιεί όσο το δυνατόν καλύτερα τις δυνατότητες του οχήματός τους.

Ωστόσο, ένας συγκεκριμένος διακόπτης, πολύ συχνά… αγνοείται από τους περισσότερους. Ακόμη και όσοι γνωρίζουν τη λειτουργία του, δεν τον χρησιμοποιούν! Παρόλο που θα έπρεπε να το κάνουν, ειδικά σε ταξίδια με επιπλέον φορτίο στο όχημα, σε αποσκευές και επιβάτες.

Ο διακόπτης για να μην τυφλώνεις τον απέναντι

Η χρησιμότητα αυτού του διακόπτη, συνήθως σε μορφή ροδέλας, είναι να προσαρμόζει το ύψος της δέσμης των εμπρός προβολέων. Αν παρκάρετε το αυτοκίνητο με «πρόσωπο» σε έναν τοίχο και γυρίσετε τη ροδέλα προς τις ενδείξεις «1, 2 και 3» θα δείτε ότι το σημείο του τοίχου που φωτίζεται, μετακινείται παρακάτω. Ο λόγος ύπαρξης είναι πολύ απλός. Όσο το αυτοκίνητο φορτώνεται, τόσο περισσότερο «κάθεται» στους πίσω τροχούς, άρα το εμπρός τμήμα ανασηκώνεται προς τα πάνω.

Αν ο οδηγός δεν γυρίσει τη ροδέλα, η μούρη του αυτοκινήτου κοιτάει ψηλότερα, και τα φώτα κατευθύνονται απευθείας στα μάτια των απέναντι οδηγών. Στην περίπτωση που ρυθμίσουμε σωστά τα φώτα, ένας μηχανισμός μέσα στους προβολείς κατεβάζει χαμηλότερα τη δέσμη και το πρόβλημα λύνεται.

Σε τι θέση να τοποθετήσω τον διακόπτη;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων, υπάρχουν οι ενδείξεις «0, 1, 2 και 3». Στη θέση μηδέν πρέπει να βρίσκεται όταν στο όχημα βρίσκεται ο οδηγός, μόνος του ή με έναν συνοδηγό. Στη θέση 1 τον τοποθετούμε αν έχουμε πίσω επιβάτες, στη θέση 2 αν έχουμε τέσσερις επιβάτες και αποσκευές και στη θέση 3, αν είμαστε πλήρεις επιβατών και αποσκευών, φορτωμένοι «τέρμα». Όλα τα παραπάνω ισχύουν σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Κάθε οδηγός θα πρέπει να ανατρέξει στο βιβλιαράκι του αυτοκινήτου του προκειμένου να δει τι προβλέπει ο κατασκευαστής για το δικό του όχημα.

Έχουν όλα τα αυτοκίνητα ρύθμιση ύψους δέσμης;

Η συγκεκριμένη λειτουργία στα εμπρός φώτα, βρίσκεται στα περισσότερα αυτοκίνητα. Οι ακριβότερες εκδόσεις μοντέλων με πιο εξελιγμένα φωτιστικά σώματα Xenon ή LED ίσως να έχουν και αυτόματη ρύθμιση ύψους της δέσμης, οπότε να μην υπάρχει και ο αντίστοιχος διακόπτης στην καμπίνα. Σε αυτή την περίπτωση, ο οδηγός δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα, καθώς το αυτοκίνητο αντιλαμβάνεται από μόνο του τη θέση της δέσμης και διορθώνει αυτόματα το ύψος, αν παρατηρηθεί αλλαγή λόγω υψηλού φορτίου.