Ξέρεις ποια είναι τα φώτα θέσης, τα πορείας και τα διασταύρωσης; Μάθε τα πάντα για τα φώτα σου!

Ακόμη: Πόσο κοστίζει η παράβαση για το άναμμα και το σβήσιμο των φώτων ή η εναλλαγή της χρήσης τους κατά μικρά χρονικά διαστήματα, κατά τη συνάντηση με όχημα που έρχεται αντίθετα

  • -
  • -
Ξέρεις ποια είναι τα φώτα θέσης, τα πορείας και τα διασταύρωσης; Μάθε τα πάντα για τα φώτα σου!

Ας υποθέσουμε πως ο γιος ή η κόρη σας ξεκινά μαθήματα οδήγησης σε ένα μήνα από τώρα και δεν έχει καμία απολύτως εμπειρία πίσω απ’ το τιμόνι. Ασχέτως του τι θα μάθει στην σχολή οδηγών, θεωρείτε καθήκον σας να του/της μάθετε έστω τα βασικά, ακόμη και με το αυτοκίνητο παρκαρισμένο έξω από το σπίτι, μιας και οι μετακινήσεις απαγορεύονται.

Ένας από τους σημαντικότερους τομείς, θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι τα φώτα, όσο εύκολα και αν φαίνονται στον χειρισμό τους, αλλά χαίρει άκρας σημασίας η σωστή επιλογή ανάλογα τις συνθήκες. Ας το δούμε πιο αναλυτικά λοιπόν, χωρίζοντας όλες τις κατηγορίες φώτων που έχουμε στο αυτοκίνητο μας:

Φώτα θέσεως μπροστά: Τα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για να διακρίνεται αυτό και τo πλάτος του από μπροστά.

Φώτα διασταυρώσεως: Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για τo φωτισμό της oδoύ μπροστά από τo όχημα και τα oπoία δεν προκαλούν θάμβωση ή δυσχέρεια στους οδηγούς που έρχονται αντίθετα και στους λοιπούς χρήστες της oδoύ.

Φώτα πορείας: Ή αλλιώς η μεγάλη σκάλα. Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για φωτισμό της oδoύ σε μεγάλη απόσταση μπροστά του. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και να απενεργοποιούνται σε περίπτωση διερχόμενου οχήματος από την αντίθετη κατεύθυνση.

Φώτα ημέρας: Τα φώτα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας για να καθιστούν ένα όχημα περισσότερο ορατό από μπροστά, όταν το όχημα είναι εν κινήσει.

Φώτα θέσης πίσω: Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για να διακρίνεται αυτό και τo πλάτος του από πίσω.

Φώτα τροχοπέδησης (φρένων): Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για να ειδοποιούν αυτούς που κινούνται πίσω από τo όχημα ότι o οδηγός τροχοπεδεί (φρενάρει).

Φώτα ομίχλης: Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του φωτισμού της oδoύ σε περιπτώσεις ομίχλης, χιονόπτωσης, ραγδαίων βροχών, νεφών, καπνού ή κονιορτού.

Φώτα δείκτη κατεύθυνσης (φλας): Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για να προειδοποιούν τους λοιπούς χρήστες της oδoύ ότι o οδηγός πρόκειται να αλλάξει κατεύθυνση προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά.

Φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ): Tα φώτα του οχήματος που αναβοσβήνουν και χρησιμοποιούνται όταν τo όχημα έχει ακινητοποιηθεί και δημιουργείται κίνδυνος για τους τρίτους από την ακινησία του οχήματος.

Φώτα οπισθοπορείας: Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για τo φωτισμό της oδoύ πίσω από τo όχημα και τα oπoία προειδοποιούν ότι τo όχημα θα κινηθεί ή κινείται προς τα πίσω.

Φώτα στάθμευσης: Τα φώτα που χρησιμοποιούνται για να δεικνύουν την παρουσία σταθμευμένου οχήματος. Αυτά μπορούν να αντικαθιστούν τα εμπρόσθια και τα οπίσθια φώτα θέσης.

Φώτα καμπίνας: Τα φώτα που βρίσκονται στο εσωτερικό της καμπίνας και χρησιμοποιούνται για την διευκόλυνση των επιβατών στο να διαβάσουν ένα χάρτη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή να βρουν ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε σκοτεινό μέρος. Καλό θα ήταν να αποφευχθεί η χρήση τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Pro tip: Ήξερες ότι σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., κατά τo άρθρο 36, παράγραφος 3, «απαγορεύεται, κατά τη συνάντηση με όχημα που έρχεται αντίθετα, το άναμμα και το σβήσιμο των φώτων ή η εναλλαγή της χρήσης τους κατά μικρά χρονικά διαστήματα». Με άλλα λόγια, το γνωστό στους περισσότερους από εμάς, "παίξιμο" των φώτων σε διερχόμενους οδηγούς τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 80 ευρώ.

Υπάρχει όμως και ένα παραθυράκι. Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. «οι οδηγοί αυτοκινήτων οχημάτων μπορούν τη νύκτα, αντί ηχητικών προειδοποιήσεων, να δίνουν τις φωτεινές προειδοποιήσεις, όπως περιγράφονται στην πιο πάνω παράγραφο, προκειμένου να προειδοποιήσουν τον προπορευόμενο οδηγό». 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...