Το διπλό λάθος των μηχανόβιων - Πρόστιμο πάνω από 1.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος

Η συγκεκριμένη διπλή παράβαση λαμβάνει χώρα κατά κόρον από πολλούς δικυκλιστές ειδικά σε αστικό περιβάλλον.

  • -
  • -

Ενδεχομένως, να μαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που ακόμα και σήμερα πολλοί δικυκλιστές της γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, βασικούς κανόνες ασφαλείας! Το παράδοξο βέβαια είναι ότι πρωτίστως κινδυνεύουν οι ίδιοι να πέσουν θύματα της απερισκεψίας τους, με τραγικές συνέπειες ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.

Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

Πόσες μα πόσες φορές δεν έχουμε γίνει μάρτυρες, την στιγμή που κάποιος «βιαστικός» δικυκλιστής παραβιάζει τον ερυθρό σηματοδότη (κόκκινο), ενώ συγχρόνως δεν φοράει κράνος. Δε χρειάζεται προφανώς να αναλύσουμε τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η πράξη.

Θα αναφέρουμε όμως τις ποινές που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ., σε περίπτωση που κάποιοι τις έχουν ξεχάσει. Έχουμε λοιπόν και λέμε: Σύμφωνα με το Άρθρο 6 «Ο οδηγός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και με αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας  οδηγού για 60 ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία  του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα».

Μη χρήση κράνους

Η πιο διαδεδομένη ίσως παράβαση των δικυκλιστών! Βέβαια για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους, τα τελευταία χρόνια πολλοί κάτοχοι μοτοσικλετών φορούν το κράνος τους ακόμα και για τη διάνυση μικρών αποστάσεων, κάτι που παλαιότερα δε συνέβαινε. Η ατάκα που άκουγες ήταν «έλα μωρέ, μέχρι το περίπτερο πάω, τι μπορεί να συμβεί;».

Κι’ όμως, σύμφωνα με έρευνες, ποσοστό υψηλότερο του 80% των τροχαίων ατυχημάτων με μοτοσικλέτες λαμβάνουν χώρα σε αστικό περιβάλλον. Για την ιστορία και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους απείθαρχους οδηγούς και ειδικά στους τροφοδιανομείς οι οποίοι ενδεχομένως να χάσουν και τα μεροκάματα τους εάν συλληφθούν από την Τροχαία για μη χρήση κράνους, ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας αναγράφει ρητώς στο Άρθρο 12 τα εξής:

«Οι οδηγοί και οι επιβάτες μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων χωρίς κουβούκλιο υποχρεούνται να φορούν προστατευτικό κράνος,  κανονικά δεμένο. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών  καθορίζονται τα χαρακτηριστικά, οι προδιαγραφές, καθώς και κάθε άλλη  αναγκαία  λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής. Με την ίδια απόφαση  καθορίζονται και οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση αυτή."

Δείτε ακόμα: Έρχονται τα έξυπνα φανάρια: Δε φοράς κράνος; Δεν ανάβει πράσινο!

Ο οδηγός που παραβαίνει τις διατάξεις των παραγράφων 5 και 6  τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ και επί τόπου  αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, από τον βεβαιούντα την παράβαση, για 10 ημέρες και ο επιβάτης που παραβαίνει τις διατάξεις των παραγράφων  5 και 6 τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.».