Νέος ΚΟΚ: Ποιοι οδηγοί θα μπαίνουν φυλακή – Για πόσα χρόνια;

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο και βγαίνει προς διαβούλευση. Στόχος είναι η επιβολή δίκαιων ποινών.

  • -
  • -

Μεγάλες αλλαγές θα φέρει ο νέος ΚΟΚ, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν το καλοκαίρι. Στόχος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι η αναμόρφωση των ποινών για τις παραβάσεις οδικής ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Οι ποινές θα είναι πιο δίκαιες, αντιστοιχώντας στην επικινδυνότητα της κάθε παράβασης αλλά και στη διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων.

kok

Οι ποινές, σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ, θα αφορούν κυρίως στον οδηγό και θα είναι ανάλογες των παραβάσεων με βάση κατηγοριοποίηση αυτών ως προς την επικινδυνότητά τους, όπως αυτές που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα (π.χ. η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα ή η αντικανονική προσπέραση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ), οι λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις (π.χ. παράνομη στάθμευση) και οι διοικητικές παραβάσεις (π.χ. οδήγηση χωρίς ο οδηγός να φέρει μαζί του τα νόμιμα έγγραφα). Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους ευάλωτους χρήστες της οδού (πεζοί, μεταφορά παιδιών, κ.λπ.) οι οποίοι έχουν αυξημένες ανάγκες ασφάλειας.

Πότε ένας οδηγός θα μπαίνει φυλακή

Με βάση τις αλλαγές στον ΚΟΚ, όποιος δεν τηρεί τους κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς και θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, προκαλώντας τον θάνατο ή προξενήσει ζημιές, θα περνά της φυλακής σίδερα.

Αναλυτικότερα, όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες:

α) οδηγεί όχημα, μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης

β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες

γ) οδηγεί όχημα σε αυτοκινητόδρομο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 60 χλμ. ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 30 χλμ. ανά ώρα, εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο οδικό δίκτυο με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 40 χλμ. ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 20 χλμ. ανά ώρα

δ) οδηγεί όχημα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της

ε) παραβιάζει ερυθρό σηματοδότη, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:

  • με φυλάκιση έως 3 έτη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,
  • με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,
  • με κάθειρξη έως 10 έτη, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,
  • με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Άμεση αφαίρεση διπλώματος

Ο νέος ΚΟΚ θα έχει αυστηρότερες αλλά και πιο δίκαιες ποινές, με στόχο να βελτιωθεί η νοοτροπία των οδηγών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του διαφορετικού τρόπου σκέψης, είναι η τακτική που θα ακολουθείται όταν αφαιρούνται οι πινακίδες από κάποιο όχημα, όπως σε περιπτώσεις στάθμευσης σε ράμπα για ΑμΕΑ ή σε διάβαση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/583c80f4e45efa4aad5cc356fe73ac3c.jpg

Σήμερα η αφαίρεση πινακίδων συνεπάγεται ότι το αυτοκίνητο θα μείνει ακινητοποιημένο για όσο χρονικό διάστημα προβλέπει ο νόμος. Πλέον αυτό θα αλλάξει. Οι πινακίδες θα επιστρέφονται άμεσα πίσω, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει ο οδηγός να παραδώσει το δίπλωμά του για όσο χρόνο προβλέπεται, ανάλογα με την παράβαση. Με αυτόν τον τρόπο τιμωρείται ο οδηγός, όχι το αυτοκίνητο και όποιος άλλος το χρησιμοποιεί.

Μία ακόμα αλλαγή που προβλέπεται είναι να μειωθεί το όριο ταχύτητας εντός των αστικών δρόμων και των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Το νέο όριο όπως όλα δείχνουν θα τεθεί στα 30 km/h από τα 50 km/h που ισχύει σήμερα. Μπορεί αυτό το νούμερο να δείχνει πολύ χαμηλό, όμως ακριβώς το ίδιο νούμερο έχουν επιλέξει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ είναι πολλές και εκείνες που εξετάζουν σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο.

Δείτε ακόμη: ΚΟΚ: Ξέρεις με ποια παράβαση χάνεις για πάντα το δίπλωμα οδήγησης;

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι με την ταυτόχρονη μείωση του ορίου ταχύτητας μέσα στις πόλεις στα 30 km/h, το δίπλωμα οδήγησης θα κινδυνεύει πολύ εύκολα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...