Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας με βροχή και χιόνι; Δείτε τι ισχύει

Τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας στους δρόμους είναι συγκεκριμένα. Τι ισχύει, όμως, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς;

  • -
  • -

Με βάση το Άρθρο 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκινήτων στους αυτοκινητόδρομους είναι τα 130 km/h, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας τα 110 km/h, σε άλλο δίκτυο τα 90 km/h και μέσα σε κατοικημένες περιοχές τα 50 km/h.

Φυσικά, σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οδικά έργα ή το απαιτούν οι συνθήκες, τα όρια ταχύτητας μπορούν να αλλάξουν με τη χρήση ειδικής σήμανσης. Πόσες φορές άλλωστε, δεν έχουμε αντικρίσει σε κάποια από τις εθνικές οδούς οι λωρίδες κυκλοφορίας να μειώνονται λόγω εργασιών και το όριο να πέφτει στα 80 ή 60 km/h.

Επηρεάζονται τα όρια ταχύτητας από τις καιρικές συνθήκες;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι σύνθετη. Κανονικά τα όρια ταχύτητας παραμένουν ως έχουν, εκτός κι αν οι Αρχές εκτιμήσουν πως υπάρχει κίνδυνος και τοποθετήσουν ειδική σήμανση με χαμηλότερο όριο.

oria

Βέβαια, σε ορισμένους αυτοκινητοδρόμους έχουν τοποθετηθεί διπλές πινακίδες, δηλαδή διπλά όρια. Το ένα δείχνει ανώτατη ταχύτητα 120 km/h και το άλλο λιγότερα χιλιόμετρα, έχοντας την ένδειξη βροχής. Αν λοιπόν αντικρίσετε τα διπλά όρια και στο σημείο βρέχει, τότε το σωστό όριο είναι το χαμηλότερο.

Δείτε εδώ τα όρια ταχύτητας και τα πρόστιμα

oria

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, για παράδειγμα υπό έντονη χιονόπτωση, η προειδοποίηση μείωσης των ορίων ταχύτητας μπορεί να πραγματοποιηθεί και από τις ηλεκτρονικές πινακίδες matrix που υπάρχουν πλέον σε όλους τους αυτοκινητόδρομους και τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας. Οι συγκεκριμένες οθόνες έχουν τοποθετηθεί για την ενημέρωση των οδηγών σε πραγματικό χρόνο, οπότε αν απαιτηθεί, μπορούν να στείλουν μήνυμα για μείωση της ταχύτητας και προειδοποίηση έντονων φαινομένων που επηρεάζουν την οδική ασφάλεια.