Επίσημο: Ανώτατο όριο τα 30 km/h στις πόλεις - Που θεσπίστηκε αυτός ο νόμος

Η μείωση του ορίου κάτω από τα 50 km/h δεν είναι κάτι που πολλοί θα το επέλεγαν, αλλά η εν λόγω κυβέρνηση θεωρεί πως θα σώσει 10 ζωές κάθε χρόνο.

  • -
  • -

Η Ουαλία εφάρμοσε νέο εθνικό όριο ταχύτητας από τις 17 Σεπτεμβρίου για συγκεκριμένες περιοχές το οποίο πέφτει από τα 30 στα 20 μίλια/ώρα (32 km/h). Λόγω αυτής της αλλαγής οι αυτοκινητιστικοί οργανισμοί προειδοποιούν τους οδηγούς να μην βασίζονται στα συστήματα πλοήγηση τους για καθοδήγηση σχετικά με τα όρια ταχύτητας, τουλάχιστον έως ότου ενημερωθούν και οι εφαρμογές GPS με τα νέα δεδομένα.

Η αλλαγή του νόμου σημαίνει ότι τα 20 μίλια/ώρα θα είναι το προεπιλεγμένο όριο ταχύτητας σε κάθε κατοικημένη περιοχή όπου τα φώτα του δρόμου βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 184 μέτρα το ένα από το άλλο. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελεί εάν οι τοπικές αρχές έχουν υποβάλει σχετική αίτηση για μη εφαρμογή του συγκεκριμένου ορίου μιας και τα 20 μίλια/ώρα μπορεί να κρίνονται ακατάλληλα.

20-wales-orio

Η αλλαγή αποτελεί έργο της κυβέρνησης των Εργατικών της Ουαλίας, με τον υπουργό, Mark Drakeford να λέει στο BBC ότι η αύξηση στους χρόνους μετακίνησης που θα προκύψει από την συγκεκριμένη αλλαγή είναι μικρό τίμημα, καθώς ισχυρίστηκε ότι το μέτρο θα σώσει 10 ζωές κάθε χρόνο. Η κυβέρνηση της Ουαλίας πιστεύει ότι το νέο όριο στις κατοικημένες περιοχές θα μειώσει τις τα τρακαρίσματα, τον θόρυβο και τη ρύπανση, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει περισσότερους πολίτες να κάνουν ποδήλατο και να περπατήσουν.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν περίπου 12.000 km από τα 35.000 km που συντελούν συνολικά το οδικό δίκτυο της Ουαλίας και απαιτούν την αντικατάσταση 30.000 πινακίδων σήμανσης. Το κόστος των 32,5 εκατομμυρίων λιρών θα αποσβεστεί μέσω εξοικονομήσεων του Εθνικού Οργανισμού Υγείας που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 90 εκατομμύρια λίρες, λένε οι Εργατικοί της Ουαλίας, αν και αντίπαλες παρατάξεις λένε ότι το οικονομικό κόστος των αυξημένων χρόνων μετακίνησης θα είναι τεράστιο.

Δείτε ακόμη: Τι ισχύει με το ελληνικό δίπλωμα στο εξωτερικό - Σε ποιες χώρες μπορώ να οδηγήσω;

Ακόμη και στην Ουαλία η αλλαγή αυτή στο ανώτατο όριο δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο το κοινό, με μια πρόσφατη δημοσκόπηση να δείχνει ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού ήταν κατά της μείωσης του ορίου από τα 30 μίλια/ώρα. Δοκιμές σε διάφορες περιοχές της Ουαλίας πριν από την αλλαγή νόμου έδειξαν μια μικρή μείωση στην ταχύτητα των οχημάτων, με τον αριθμό των αυτοκινήτων που ταξιδεύουν με 30-34 μίλια/ώρα να μειώνεται από 13% σε 9%, αυτά που ταξιδεύουν με 25-29 μίλια/ώρα μειώνονται από 38% σε 28%, και όσοι ταξιδεύουν με 20-24 μίλια/ώρα αυξάνοντας από 34% σε 39%. Ο αριθμός των πιο «γρήγορων» που κινούνται με 35 μίλια/ώρα και άνω, μειώθηκε από 4% σε 3%.

Δείτε ακόμη: Η εξυπνάδα που κάνουν πολλοί οδηγοί – Έχει πρόστιμο 150 €

Η αστυνομία της Ουαλίας λέει ότι θα συμμετάσχει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου πριν ασκήσει δίωξη για τους πρώτους 12 μήνες της αλλαγής, δίνοντας χρόνο στους οδηγούς να συνηθίσουν το νέο όριο. Εν τω μεταξύ, οι οδηγοί έχουν προειδοποιηθεί από αυτοκινητιστικούς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένου του RAC να μην εμπιστεύονται τα GPS τους για τα νεότερα όρια ταχύτητας και να προσέχουν περισσότερο στις πινακίδες που βρίσκονται στο οδικό δίκτυο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...