Ποια είναι τα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα;

Δυστυχώς, στην Ελλάδα πολλοί παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας. Ξέρετε όμως ποιες είναι οι ποινές;

  • -
  • -

Βαρύς είναι ο «φόρος» αίματος που πληρώνει η χώρα μας στην άσφαλτο κάθε χρόνο. Ένας από τους κατεξοχήν λόγους πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων είναι η υπερβολική ταχύτητα, η υπέρβαση δηλαδή, των ορίων ταχύτητας που ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Με βάση το Άρθρο 20 του ΚΟΚ, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκινήτων μέσα στις κατοικημένες περιοχές ορίζεται σε 50 χλμ/ώρα, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά με ειδική σήμανση.

Σε αυτοκινητόδρομο που ακολουθεί υψηλά κατασκευαστικά πρότυπα και αποτελείται από τρεις ή δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μία Λ.Ε.Α, σε κάθε κατεύθυνση, το ανώτατο όριο αντιστοιχεί σε 130 χλμ./ώρα.

Σε οδό ταχείας κυκλοφορίας/Εθνική Οδό – δηλαδή σε οδό δύο λωρίδων κυκλοφορίας (μία σε κάθε κατεύθυνση) με ή χωρίς Λ.Ε.Α. (π.χ. Παλαιά Εθνική Οδός – Αθηνών –  Θεσσαλονίκης) η μέγιστη ασφαλής ταχύτητα που επιτρέπεται είναι 120 χλμ./ώρα. Σε άλλο οδικό δίκτυο, το ανώτατο επιτρεπτό όριο δεν υπερβαίνει τα 90 χλμ./ώρα.

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρουμε αναλυτικά τα όρια

Όρια

Ποιά είναι τα πρόστιμα; 

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σε αυτόν που υπερβαίνει το ανώτατο όριο ταχύτητας έως 20 χλμ/ώρα το πρόστιμο αντιστοιχεί σε 40 ευρώ.  

Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 20 χλμ/ώρα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Για υπέρβαση ορίου ταχύτητας από 30 χλμ/ώρα και άνω το πρόστιμο είναι 350 ευρώ, ενώ συνοδεύεται από αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες

Δείτε εδώ τα πρόστιμα για οδήγηση και αλκοόλ

Για κίνηση οχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ/ώρα, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ/ώρα και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από 120 χλμ/ώρα, το πρόστιμο ανέρχεται επίσης σε 350 ευρώ και αφαιρείται επί τόπου η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...