Κόκκινες γραμμές στο κοντέρ του αυτοκινήτου - Τι είναι και πώς μπορούν να σε σώσουν

Πολλά αυτοκίνητα, έχουν κόκκινες γραμμές στις ενδείξεις των 30 km/h ή των 50 km/h. Πού μπορούν να φανούν χρήσιμες στον οδηγό;

  • -
  • -

Μερικοί οδηγοί ίσως να μην τις έχουν παρατηρήσει καν, όμως σε πολλά αυτοκίνητα, υπάρχουν κάποια κόκκινα σημάδια στο ταχύμετρο. Συνήθως τα βλέπουμε στους αριθμούς των 30 km/h ή των 50 km/h, δεν είναι λίγα τα μοντέλα όμως που έχουν και ακόμη μια, συνήθως στα 120 ή 130 km/h. Όσοι τις έχουν προσέξει, είναι φυσιολογικό να αναρωτηθούν ποια είναι η χρησιμότητά τους. Η οποία σήμερα, ίσως και να μην είναι τόσο σημαντική όσο κάποτε, όταν καθιερώθηκαν τα σημάδια στο ταχύμετρο. Και αυτό γιατί πλέον τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν σύστημα αναγνώρισης οδικών σημάτων, με live ενημέρωση για το όριο ταχύτητας, στον δρόμο που κινούμαστε.

Τι δείχνουν οι κόκκινες γραμμές στο κοντέρ;

Για να το εξηγήσουμε όσο πιο απλά μπορούμε, οι κόκκινες γραμμές είναι απλώς, γενικές ενδείξεις ορίων ταχύτητας. Για παράδειγμα, σε κάποιες πόλεις ισχύει όριο ταχύτητας 30 km/h σε συγκεκριμένες περιοχές. Σε άλλες περιοχές, το όριο ταχύτητας εντός κατοικημένης περιοχής, είναι 50 km/h. Για αυτό και οι κατασκευαστές έχουν χρωματίσει με κόκκινο αυτές τις ταχύτητες, για να υπενθυμίζουν, κατά κάποιο τρόπο, αυτά τα γενικά όρια ταχύτητας στους οδηγούς. Αντίστοιχη λογική έχει και η κόκκινη γραμμή στα 120 ή 130 km/h.

Δείτε ακόμη: Ποια είναι η ιδανική ταχύτητα ταξιδιού;

Ωστόσο, επειδή σε κάποιες χώρες, το όριο στον αυτοκινητόδρομο είναι χαμηλότερο (110 km/h ή 120 km/h), τελευταία αποφεύγεται η τρίτη κόκκινη γραμμή στο ταχύμετρο. Φυσικά, ο οδηγός δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις υποδείξεις του ταχυμέτρου και να οδηγεί με 50 km/h εντός πόλης, επειδή αυτό υποδεικνύει το αυτοκίνητο. Πάντα πρέπει να ακολουθεί το όριο ταχύτητας, όπως αυτό ορίζεται από τη σήμανση του ΚΟΚ. Δεν αποκλείεται όμως καμία φορά να «ξεχαστεί» και η κόκκινη γραμμή να τον σώσει, καθώς θα συνειδητοποιήσει έγκαιρα ότι ξεπέρασε το όριο και θα προσαρμόσει την ταχύτητά του στο σωστό επίπεδο.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...