Αλλάζουν όλα στα ηλεκτρικά - Η VW ετοιμάζει μπαταρίες που αντέχουν 1.000 φορτίσεις

Με την PowerCo να το επιβεβαιώνει, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Volkswagen θα αποκτήσουν τεράστιο πλεονέκτημα ανθεκτικότητας χάρη στις νέες μπαταρίες στερεάς κατάστασης (solid-state).

  • -
  • -

Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης, θεωρούνται το μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων και τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τεράστια άλματα προόδου στην εξέλιξη τους. Κάπως έτσι, η τεχνολογία που αναμένεται να φέρει την επανάσταση στις μπαταρίες μοιάζει να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην παραγωγή.

Πρόκειται για κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα στην απόδοση της μπαταρίας, προσφέροντας μεγαλύτερη αυτονομία, μειωμένους χρόνους φόρτισης και βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Η QuantumScape, μια αμερικανική εταιρεία που εργάζεται σε μπαταρίες επόμενης γενιάς για ηλεκτρικά οχήματα, πέτυχε πρόσφατα ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα με την εν λόγω τεχνολογία.

Μία κυψέλη στερεάς κατάστασης που δημιούργησαν, πέτυχε και ξεπέρασε τους στόχους στις πρώτες δοκιμές, ολοκληρώνοντας πάνω από 1.000 κύκλους φόρτισης με τεράστια επιτυχία. Οι αυστηρές δοκιμές, που διεξήχθησαν επί αρκετούς μήνες από την PowerCo της Volkswagen στα εργαστήρια της στο Salzgitter, απέδειξαν την ικανότητα της κυψέλης στερεάς κατάστασης να διατηρεί μια εκπληκτική χωρητικότητα της τάξης του 95% μετά από 4ψήφιο αριθμό φορτίσεων. Για ηλεκτρικά οχήματα με αυτονομία περίπου 500 km, αυτό ισοδυναμεί με συνολική χιλιομετρική απόσταση μισού εκατομμυρίου!

vw

Στις τυποποιημένες διαδικασίες δοκιμών για νέες μπαταρίες, η αντοχή είναι ένα κρίσιμο κριτήριο, με τα βιομηχανικά πρότυπα να θέτουν στόχους 700 κύκλων φόρτισης και μέγιστη απώλεια χωρητικότητας 20%. Η κυψέλη στερεάς κατάστασης του QuantumScape όχι μόνο ξεπέρασε αυτές τις προδιαγραφές, αλλά επέδειξε επίσης ότι καλύπτει κι άλλα βασικά κριτήρια, όπως η ικανότητα γρήγορης φόρτισης, η ασφάλεια και η αυτοεκφόρτιση.

Δείτε ακόμη: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του 2024: Τι περιμένουμε, πότε έρχονται

Η επόμενη φάση στη διαδικασία ανάπτυξης περιλαμβάνει την τελειοποίηση και την κλιμάκωση των διαδικασιών παραγωγής. Η ιδέα της ενοποιημένης κυψέλης της Volkswagen, που αναπτύχθηκε από την PowerCo, κρίνεται κατάλληλη για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας κυψελών στερεάς κατάστασης.

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλος της PowerCo, Frank Blome, "Αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα και μας δείχνουν ότι το τελικό προϊόν θα είναι μία μπαταρία που χαρίζει μεγάλη αυτονομία, ελάχιστο χρόνο φόρτισης και εξαιρετική ανθεκτικότητα στα χιλιόμετρα και το χρόνο. Πιστεύουμε στην συγκεκριμένη τεχνολογία και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με ταχύ ρυθμό με τον συνεργάτη μας QuantumScape έχοντας ως στόχο την μαζική παραγωγή". 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...