Rob Walker (1917-2002)

  • -
  • -

Είναι περίεργο που η Jonnie Walker, η οποία έχει δώσει βοήθεια (οικονομική) στην ομάδα της Formula 1 Team McLaren, ξέχασε (;!) ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη της επαφή με τους αγώνες, παραλείποντας να αναφέρουν σε όλα τους τα διαφημιστικά έντυπα το όνομα του Robert Ramsay Campbell Walker!  Γιατί άραγε;

Τέλος πάντων, όπως και να έχει το θέμα τον Rob πολύ λίγο θα τον ενδιέφερε κάτι τέτοιο επειδή ήταν ένας από τους τελευταίους πραγματικούς gentlemen! Σίγουρα θα σνομπάριζε το οποιοδήποτε συμβόλαιο σαν «Βικτοριανός κύριος» που ήταν! Άλλωστε η ομάδα του, η RRC Walker Racing Team, κάθε άλλο παρά ένα αστείο ήταν και στην ιστορία πέρασε σαν η τελευταία ιδιωτική ομάδα που κέρδισε ποτέ αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Ξεκίνησε με Cooper και Lotus και κατά καιρούς στην ομάδα του συμμετείχαν ονόματα σαν τους Brooks, Brabham, Hill και Rindt, με κορυφαίο τον ίδιο τον Stirling Moss.

Όλα άρχισαν το 1924 όταν παρακολούθησε το πρώτο Grand Prix και από τότε τρόμαζε τους γονείς του, τους υπηρέτες και τους σκύλους της οικογένειας με το παιδικό του αυτοκινητάκι. Συμμετείχε σε αγώνες στο Brooklands, αλλά η πρώτη του (και μόνη) επιτυχία ήρθε το 1939, όταν μαζί με τον τέως πρίγκιπα Bira πήραν την όγδοη θέση στον αγώνα του Lemans με μια Delahaye.

Ο δεύτερος πόλεμος ξεσπά, κατατάσσεται στο ναυτικό και το πλοίο του τορπιλίζεται στη Μεσόγειο. Μετατίθεται στην αεροπορία όπου εκπαιδεύεται ως, αλλά λόγο της όρασής του που όλο και χειροτερεύει, αποστρατεύεται, παντρεύεται την Μπέτι και της υπόσχεται ότι δεν θα ασχοληθεί σοβαρά με τους αγώνες!  Αποφασίζει έτσι να φτιάξει την δική του αγωνιστική ομάδα και το 1958 ανεβαίνει μέχρι την F1 και τα επόμενα δέκα χρόνια η ομάδα θα πάρει εννέα φορές το μεγαλύτερο κύπελλο! Όχι και άσχημα για μια ιδιωτική ομάδα χωρίς σπόνσορα, βαμμένη στο  βαθύ μπλε της Σκοτίας με τις λευκές γραμμές, τη στιγμή που η Honda ξόδεψε εκατομμύρια για τρεις νίκες και η Porsche κατάφερε μόλις μια!

Το 1971 μην μπορώντας πλέον να ακολουθήσει τον παραλογισμό των εκατομμυρίων που οδηγούνταν η F1, πούλησε την ομάδα στον Surtees και αποτραβήχτηκε από τους αγώνες. Πέθανε το 2002 σε ηλικία 84 ετών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...