Υπερπλήρης γκάμα plug-in μοντέλων από την Audi

Με τρεις ακόμα προσθήκες plug-in εκδόσεων, η Audi προσφέρει πλήρη γκάμα εξηλεκτρισμένων μοντέλων

  • -
  • -

Με δεδομένο ότι η Plug-in τεχνολογία είναι η πλέον διαδεδομένη της σημερινής εποχής, αφού ουσιαστικά αποτελεί το μεταβατικό στάδιο προς την ηλεκτροκίνηση, η Audi επενδύει προσφέροντας μία πλήρης γκάμα εξηλεκτρισμένων μοντέλων PHEV. Οι πιο πρόσφατες προσθήκες υβριδικών εκδόσεων αυτού του είδους είναι τα plug-in Α3 Sportback, Q3 και Sportback. Με αυτόν τον τρόπο, οι PHEV εκδόσεις της Audi αγγίζουν τις επτά, αφού τα παραπάνω μοντέλα έρχονται να προστεθούν στα A6, A7 Sportback, A8 και Q7. Κύριο χαρακτηριστικό όλων των εκδόσεων είναι το γεγονός ότι συνοδεύονται από τη συντομογραφία TFSI e.

Οι εκδόσεις και η συνδυαστική τους ισχύ ανάλογα με το μοντέλο, προσφέρει ανάλογα τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και τον ηλεκτροκινητήρα από 204 ίππους ενώ μπορεί να φτάσει έως τους 462! Τρεις κινητήρες χρησιμοποιούνται ανάλογα με την περίσταση, και συγκεκριμένα ο 1.4 TFSI των 150 ίππων, ο δίλιτρος των 252 ίππων και αυτός των 3.000 cc με απόδοση 340 ίππων. Όλοι συνδυάζονται με ηλεκτροκινητήρα (PSM), του οποίου η απόδοση ανάλογα το μοντέλο, κυμαίνεται μεταξύ 80 και 105 kW.

Tα compact μοντέλα διαθέτουν αυτόματο κιβώτιο S tronic και κίνηση στους εμπρός τροχούς, ενώ όσα με μεγαλύτερες διαστάσεις εφοδιάζονται με το S tronic ή tiptroic και δύο εκδόσεις του συστήματος τετρακίνησης quattro. Η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι τοποθετημένη στην περιοχή του πίσω άξονα και έχει ενεργειακή χωρητικότητα μεταξύ 13,0 και 17,9 kWh ανάλογα με το μοντέλο. Κάπως έτσι, η ηλεκτρική αυτονομία μπορεί να φτάσει έως και τα 78 km.

O τρόπος οδήγησης ενός Plug-in αυτοκινήτου, διακρίνεται από συγκεκριμένα στοιχεία. Η εκκίνηση από στάση πάντα γίνεται σε ηλεκτρική λειτουργία και η τελική ταχύτητα με ηλεκτροκίνηση ποικίλλει, 135 ή 140 χλμ./ώρα, ανάλογα με το μοντέλο. Σε περίπτωση που επιθυμεί, ο οδηγός διαθέτει κουμπί EV για να δώσει προτεραιότητα σε καθαρά ηλεκτρική οδήγηση. Υφίσταται υβριδική λειτουργία με ειδικά προφίλ για διατήρηση ή αύξηση φόρτισης μπαταρίας, ελεγχόμενη από τον οδηγό μέσω του λειτουργικού συστήματος MMI, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης συνεργάζονται για να δώσουν επιτάχυνση με πλήρη ισχύ. Η ανάκτηση ενέργειας γίνεται μέσω coasting κατά την κίνηση χωρίς φορτίο, αλλά και μέσω του συστήματος πέδησης και μάλιστα με δυνατότητες ανάκτησης έως και 85 kW, με τα υδραυλικά φρένα των τροχών να εμπλέκονται από 0,3 g επιβράδυνσης και άνω. Παράλληλα, σε όλα τα μοντέλα της Audi είναι διαθέσιμη προγνωστική στρατηγική λειτουργίας για αποτελεσματικό έλεγχο οδήγησης με ενεργοποιημένη καθοδήγηση διαδρομής, με το σύστημα δυναμικού χειρισμού Audi drive select να είναι είναι στάνταρ και ουσιαστικά να ρυθμίζει την επιτάχυνση με πλήρη ισχύ και την ανάκτηση ενέργειας.

Όσον αφορά τη φόρτιση, υπάρχει δυνατότητα να γεμίσετε τη μπαταρία στο σπίτι ή την εργασία με compact σύστημα φόρτισης, αλλά και σε σταθμούς με καλώδιο mode 3. Η χωρητικότητα φόρτισης φτάνει έως και τις 7,4 kW ανάλογα με το μοντέλο, και απαιτεί 2,5 ώρες για πλήρη φόρτιση μία άδειας μπαταρίας σε μία βιομηχανική πρίζα. Σημειώστε, πως η υπηρεσία e-tron Charging Service επιτρέπει την εύκολη χρήση περίπου 155.000 σημείων φόρτισης AC στην Ευρώπη, ενώ η εφαρμογή myAudi διευκολύνει την απομακρυσμένη φόρτιση και προθέρμανση/ψύξη του αυτοκινήτου μέσω smartphone ενώ παρουσιάζει και αναλυτικές θέσεις σταθμών φόρτισης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...