Carlos Tavares: Εξωφρενικά ακριβό το υδρογόνο, ειδικά για τους απλούς πολίτες

Ο επικεφαλής της Stellantis δεν μάσησε τα λόγια του σχετικά με το υδρογόνο, λέγοντας ότι το κόστος που έχει είναι ασύμφορο και δεν δικαιολογείται μόνο από το κέρδος σε χρόνο ανεφοδιασμού.

  • -
  • -

Σύμφωνα με τον Carlos Tavares, CEO της Stellantis, τρίτου μεγαλύτερου κατασκευαστή αυτοκινήτων παγκοσμίως, η υδρογονοκίνηση, παρά την πρόσφατη παρουσίαση οκτώ νέων van με κυψέλες καυσίμου από την εταιρεία του, παραμένει οικονομικά απρόσιτη.

Μιλώντας σε διαδικτυακό forum ο Tavares τόνισε το πλεονέκτημα του ταχύτερου ανεφοδιασμού που προσφέρει το υδρογόνο σε σχέση με τα ηλεκτρικά οχήματα, όμως παραδέχτηκε το σημαντικό κόστος της τεχνολογίας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/61c7fa0530f5e533f029de9feebabe9b.jpg

Εμπόδιο το εξωφρενικά υψηλό κόστος του υδρογόνου

«Το υδρογόνο είναι σαφώς πιο βολικό λόγω του ταχύτερου χρόνου ανεφοδιασμού,» ανέφερε, «αλλά ακόμα και αν θεωρήσουμε “καθαρή” την ενέργεια που παράγει, το εξωφρενικά υψηλό κόστος (sky-high) παραμένει τεράστιο εμπόδιο

Δείτε ακόμα: Βγαίνουν στην αγορά τα van υδρογόνου της Stellantis

Συγκριτικά με τα ηλεκτρικά οχήματα, η τεχνολογία υδρογόνου είναι διπλάσια σε κόστος, σύμφωνα με τον Tavares, απομακρύνοντάς την σημαντικά από την οικονομική προσιτότητα των ορυκτών καυσίμων. Προς το παρόν, προβλέπει ότι η υδρογονοκίνηση θα απευθύνεται κυρίως σε μεγάλες εταιρείες με στόλους οχημάτων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a136396227e56462125381b52fb8f703.jpg

Δεν αξίζει η επένδυση στο υδρογόνο, απλά και μόνο για τον ταχύτερο ανεφοδιασμό

«Ίσως να δικαιολογείται η επένδυση σε μονάδες ανεφοδιασμού υδρογόνου για μεγάλες εταιρείες με στόλους οχημάτων που κάνουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά. Ακόμα όμως και έτσι, το κόστος παραμένει πολύ υψηλό και δεν δικαιολογείται από την ευκολία του ταχύτερου ανεφοδιασμού. Πιστεύω πως η υδρογονοκίνηση δεν θα αποτελέσει λύση για τον μέσο οδηγό.»

Παρά τις επιφυλάξεις του CEO, η Stellantis που περιλαμβάνει μάρκες όπως Chrysler, Citroën, Fiat, Peugeot και Citroen, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο την κυκλοφορία εκδόσεων υδρογόνου για οκτώ από τα υπάρχοντα ηλεκτρικά της van, με στόχο να εδραιωθεί ως ο κορυφαίος κατασκευαστής οχημάτων μηδενικών εκπομπών στην Ευρώπη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/530db57340981c74b3b92ddc0e48d246.jpeg

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Μάιο του προηγούμενου έτους, η Stellantis απέκτησε το 33% της γαλλικής Symbio, προμηθευτή κυψελών καυσίμου, με στόχο να ενισχύσει την ηγετική της θέση στα οχήματα υδρογόνου. Τότε, είχε θέσει ως στόχο την παραγωγή 10.000 van υδρογόνου έως το τέλος του 2024, στόχος που πλέον φαντάζει απίθανος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...