Θες να δεις τα 10 πιο σπάνια αυτοκίνητα στην ιστορία; Οι εξωφρενικές τιμές τους

Μοναδικές δημιουργίες; Αριστουργήματα σε τέσσερις τροχούς; Σε κάθε περίπτωση, αυτά είναι τα πιο σπάνια μοντέλα που κατασκευάστηκαν ποτέ…

  • -
  • -

Η αυτοκίνηση δεν αφορά μόνο μοντέλα μαζικής παραγωγής, τα οποία έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά για τη μεταφορά από το σημείο Α στο σημείο Β. Ανάμεσα στα μοντέλα που βγαίνουν κατά εκατομμύρια από τη γραμμή των εργοστασίων ανά την υφήλιο, υπάρχουν δημιουργίες που φροντίζουν να εξιτάρουν τις αισθήσεις και ουσιαστικά να εξυμνούν την αυτοκίνηση ως έννοια. Οι περισσότερες από αυτές δεν αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία ανθρώπων όπως εμείς, αλλά λίγους και τυχερούς. Όμως, υπάρχουν κατασκευές που αφορούν ακόμα λιγότερους, αφού έχουν παραχθεί σε ελάχιστες μονάδες. Παρακάτω, θα βρείτε τα σπανιότερα μοντέλα στην ιστορία!

Bugatti Centodieci: 10 αυτοκίνητα 

Η Centodieci (στα ιταλικά το 110) σηματοδοτεί τον σύγχρονο φόρο τιμής της Bugatti στη θρυλική ΕΒ110. Δεν αποτελεί τον αντικαταστάτη του μοντέλου που σηματοδότησε την αναβίωση της θρυλικής μάρκας, αλλά μία σύγχρονη εκδοχή περιορισμένης παραγωγής. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο κατασκευάστηκαν μόλις 10 αυτοκίνητα, με κόστος κοντά στα 11 εκ. ευρώ! Τηρώντας την παράδοση, η Centodieci εφοδιάζεται με έναν W16 απόδοσης σχεδόν 1.600 ίππων, με την τελική της ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 390 km/h.

Koenigsegg One:1: 7 αυτοκίνητα

H σουηδική Koenigsegg έχει ήδη κερδίσει τη θέση της ανάμεσα στους κατασκευαστές supercar, ή ακόμα καλύτερα των hypercars. Όμως, η δημιουργία της One:1 δεν ανήκει σε μία καμία κατηγορία υπεραυτοκινήτων από όσες γνωρίζουμε σήμερα. Η ονομασία του προκύπτει από την αναλογία 1:1, δηλαδή ένα κιλό για ένα ίππο! Ο 8κύλινδρος κινητήρας των 5.000 cc αποδίδει 1.360 ίππους, με το συνολικό βάρους του αμαξώματος να αγγίζει τα 1.360 kg. Μόλις επτά αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν και εν συνεχεία η One:1 πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…

Bugatti Royale: 6 αυτοκίνητα

Η Royale αποτελούσε ένα μεγαλόπνοο όνειρο του Ettore Bugatti. Ο διορατικός Ιταλός αποφάσισε να σχεδιάσει ένα μοντέλο που θα ήταν πληθωρικό σε όλα του, με κύριο χαρακτηριστικό το υπερβολικά μακρύ καπό. Ζύγιζε 3.175 κιλά και εφοδιαζόταν με έναν 8κύλινδρο κινητήρα 300 ίππων. Μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε μήκος μοντέλα της ιστορίας, αφού από άκρη σε άκρη άγγιζε τα 6,4 m. O Bugatti κατασκεύασε συνολικά 25 αυτοκίνητα, με στόχο να τα πουλήσει σε βασιλικές οικογένειες. Εν τέλει, ούτε αυτές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα η BugattI να συναρμολογήσει μόλις 6 αυτοκίνητα.

McLaren F1 LM: 6 αυτοκίνητα 

Το 1995 η McLaren κατάφερε να σημειώσει μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες, αφού κατάφερε να επικρατήσει στον θρυλικό αγώνα των 24 Ωρών του Le Mans με την F1 GTR. Για να γιορτάσει την επιτυχία της, η βρετανική ομάδα κατασκεύασε μία έκδοση δρόμου του extreme αγωνιστικού της. H LM, όπως ονομαζόταν, χρησιμοποιούσε το αμάξωμα της αγωνιστικής εκδοχής, αλλά ήταν ακόμα πιο χαμηλή και επιβλητική. Το εσωτερικό είχε διαφοροποιηθεί για τις ανάγκες της έκδοσης δελτίου αναγνώρισης, αλλά είχε διατηρήσει ακριβώς τις ίδιες μηχανικές λύσεις. Η McLaren κατασκεύασε συνολικά έξι αυτοκίνητα, με ένα από αυτά να μην αφήνει ποτέ τις εγκαταστάσεις της βρετανικής εταιρείας, λαμβάνοντας περίοπτη θέση δίπλα σε άλλα θρυλικά μοντέλα τη φίρμας.

Schuppan 962 CR: 6 αυτοκίνητα 

Το 1983 ο Αυστραλός Vern Schuppan κατάφερε να κερδίσει στις 24 Ώρες του Le Mans, οδηγώντας μία Porsche 956. O ίδιος ήρθε σε επαφή με Ιάπωνες επενδυτές, οι οποίοι του εξασφάλισαν το κεφάλαιο για να ξεκινήσει τη σχεδίαση και την κατασκευή της 962CR. Ενός απόλυτου supercar για το δρόμο, έχοντας μάλιστα ως στόχο και την κατασκευή μίας αγωνιστικής εκδοχής για να λάβει μέρος στο Le Mans. Τελικά, η ιαπωνική οικονομία κατέρρευσε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μαζί το όνειρο του Schuppan, ο οποίος από τα 50 συνολικά αυτοκίνητα που σχεδίαζε να κατασκευάσει, κατάφερε να ολοκληρώσει μόλις έξι, με την εταιρεία του να δηλώνει χρεοκοπία.

Pierce Arrow Silver Arrow: 5 αυτοκίνητα 

Η αμερικανική Pierce Arrow ήταν γνωστή για την κατασκευή μίας σειράς οχημάτων, περιλαμβάνοντας στη γκάμα της ποδήλατα, σκάφη, πυροσβεστικά, αλλά και τρέιλερ! Κάποια στιγμή, η ηγεσία της εταιρείας αποφάσισε να κατασκευάσει ένα πολυτελές όχημα, το οποίο θα «έκλεβε» τους πελάτες της Rolls Royce! Εν τέλει, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, με την αμερικανική εταιρεία να κατασκευάζει μόλις πέντε από τα Silver Arrow με τον 12κύλινδρο κινητήρα των 180 ίππων.

Bugatti Type 57 SC Atlantic: 3 αυτοκίνητα 

Το συγκεκριμένο μοντέλο της Bugatti είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα του κόσμου, αφού αρκετοί το θεωρούν μέχρι και σήμερα ως το ομορφότερο που σχεδιάστηκε ποτέ. Οι γραμμές του αμαξώματος, το μακρύ καπό των 3,7 μέτρων και οι σμιλεμένοι θόλοι πάνω από τους τροχούς, της χαρίζουν μία ανεπανάληπτη γοητεία. Μάλιστα, η Type 57 SC είναι πανίσχυρη για την εποχή της, αφού ο κινητήρας των 3,3 λίτρων απέδιδε 200 ίππους! Νούμερο εντυπωσιακό για την εποχή… Σήμερα, θεωρείται ένα από τα ακριβότερα μοντέλα που μπορεί να αγοράσει κανείς, με δεδομένο μάλιστα πως έχουν επιβιώσει μόλις τρία αυτοκίνητα.

Pagani Zonda HP Barchetta: 3 αυτοκίνητα 

Αναμφίβολα, κάθε μοντέλο της Pagani, και ακόμα περισσότερο η Zonda, είναι ένα σπάνιο αυτοκίνητο και δεν το βλέπεις συχνά στο δρόμο. Με την HP Barchetta η ιταλική εταιρεία το… πήγε ένα βήμα παραπέρα, αφού συνολικά κατασκεύασε μόλις τρία αυτοκίνητα! Αρκετοί θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο καθιέρωσε και έδωσε τεράστια αίγλη στης δημιουργίες του Pagani, με το θηριώδες roadster να κοστολογείται στα 15 εκ. ευρώ.

Koenigsegg CCXR Trevita: 2 αυτοκίνητα 

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια ιδιαίτερη δημιουργία σε επίπεδο μηχανικών αναβαθμίσεων ή ιδιαιτεροτήτων. Ο Koenigsegg κατασκεύασε δύο πολύ ιδιαίτερες CCXR και τις ονόμασε Trevita, με την μοναδικότητα τους να εντοπίζεται στο αμάξωμα. Συγκεκριμένα, το Trevita μεταφράζεται ως: «Τα τρία άσπρα» και ουσιαστικά αναφέρεται σε μία ιδιαίτερη κατασκευή από ανθρακόνημα που ουσιαστικά μεταμορφώνει το αμάξωμα και του επιτρέπει να λάμπει όπως τα διαμάντια… Αν και δεν είναι επιβεβαιωμένο, οι φήμες λένε πως το ένα αυτοκίνητο ανήκει στον μποξέρ Floyd Mayweather Jr και το δεύτερο στον δισεκατομμυριούχο κολοσσό του ξενοδοχειακού κλάδου, Antik Bose.

Duesenberg SSJ: 2 αυτοκίνητα 

Ακόμα και σήμερα, όταν γίνεται λόγος για ένα αυτοκίνητο με ισχύ 400 ίππων, καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για εξαιρετικά ισχυρή κατασκευή. Σκεφτείτε να ζείτε στη δεκαετία του ’30 και μία εταιρεία να εμφανίζει ένα αυτοκίνητο με αυτή την τιμή ισχύος! Έμοιαζε αστείο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν το ταχύτερο αυτοκίνητο που παρουσιάστηκε πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το SSJ, όπως ονομαζόταν, κατασκευάστηκε σε μόλις δύο αντίτυπα, με τους ηθοποιούς Gary Cooper και Clark Gable να αποκτούν από ένα. Το ένα από τα δύο, πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2018, έναντι 22 εκ. δολαρίων!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...