Ποια χώρα στον κόσμο έχει περισσότερα αυτοκίνητα από κατοίκους;

Είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που οι κάτοικοι της είναι λιγότεροι από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σε αυτήν, με την πλειονότητα μάλιστα των οχημάτων, να είναι… supercars.

  • -
  • -

Υπάρχει μια μικρή χώρα στον κόσμο όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχει περισσότερα αυτοκίνητα απ’ ότι κατοίκους! Μάλιστα, η εν λόγω χώρα βρίσκεται εντός ευρωπαϊκού εδάφους. Ο λόγος γίνεται φυσικά για το San Marino ή για την Δημοκρατία του Άγιου Μαρίνου (Repubblica di San Marino)

Το μικρό κράτος, βρίσκεται στην κεντρική ιταλική χερσόνησο, στη βορειοανατολική πλευρά των Απεννίνων Ορέων, είναι ανεξάρτητο και παρά το αυτόνομο του χαρακτήρα του, χρησιμοποιεί ως βασικό του νόμισμα το ευρώ.

Για την ιστορία, το San Marino, δεν είναι το μικρότερο κράτος στον κόσμο αλλά το πέμπτο μικρότερο με έκταση μόλις 61,19 τ.χλμ. και 33.908 κατοίκους, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις από τον Δεκέμβριο του 2023.

Κάθε κάτοικος έχει 1,6 αυτοκίνητα

Το San Marino, είναι η μόνη χώρα στον κόσμο με περισσότερα αυτοκίνητα από κατοίκους. Για κάθε ένα κάτοικο για την ακρίβεια αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 1,6 αυτοκίνητα. Για την ιστορία, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Φινλανδία με ποσοστό 1:1, ακολουθεί η Ιταλία και η Μαλαισία με ποσοστό 0,88, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Η.Π.Α, με ποσοστό 0,87. Η χώρα μας βρίσκεται πολύ ψηλά σε αυτήν την κατάταξη με μέσο όρο 0,85 αυτοκίνητα ανά κάτοικο!

Στο San Marino λοιπόν είναι ταξινομημένα περισσότερα από 55.000 αυτοκίνητα, όταν ο πληθυσμός της χώρας όπως προαναφέραμε είναι 33.908 κάτοικοι. Ο λόγος ή μάλλον οι λόγοι που το San Marino επιδεικνύει αυτούς τους «δείκτες» είναι ξεκάθαρα το οικονομικό status των κατοίκων του (από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο), γεγονός που εξηγεί και την πληθώρα supercar που κυκλοφορούν στους δρόμους του (Ferrari, Lamborghini, Maserati, Porsche κ.α.) και ο δεύτερος και σημαντικότερος ίσως λόγος έχει να κάνει με τα φορολογικά οφέλη.

Το San Marino είναι ένας φορολογικός παράδεισος, που δεν εμπίπτει στους κανόνες και τους νόμους της ΕΕ,  με αποτέλεσμα, να φορολογεί τις εισαγωγές νέων αυτοκινήτων στα εδάφη του από 3,5% έως max 7%!

Στη χώρα, όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχουν κάμποσοι εκατομμυριούχοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι και λάτρεις των ιστορικών οχημάτων με αποτέλεσμα, το San Marino να διαθέτει μεταξύ άλλων και μία από τις μεγαλύτερες συλλογές κλασικών αυτοκινήτων στον κόσμο!

Δείτε ακόμα: Η πόλη των Βαλκανίων όπου 7 στους 10 οδηγούς έχουν Mercedes

Επιπλέον, παρά το μικρό του μέγεθός, υπάρχουν περισσότερα από 225 km δρόμων, που διασχίζουν μάλιστα ειδυλλιακά ορεινά τοπία, κατάλληλα για οδήγηση! Βέβαια, πολλοί υποστηρίζουν, ότι οι υψηλές αυτές ταξινομήσεις νέων οχημάτων και ιδιαιτέρως πανάκριβων supercar, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, από την άποψη, ότι πολλοί Ευρωπαίοι με γεμάτο πορτοφόλι, εκμεταλλεύονται το φορολογικό καθεστώς του San Marino για να αποκτήσουν εκεί το αυτοκίνητο τους και κατόπιν, να το μεταφέρουν στη χώρα τους…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...