Νέα μπαταρία που φορτίζει σε 10 λεπτά - Ποιος την έφτιαξε

Κάποτε η αυτονομία και η φόρτιση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν πρόβλημα. Πλέον στα περισσότερα μοντέλα αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί, όμως η εξέλιξη δεν σταματά ποτέ.

  • -
  • -

Η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων γίνεται όλο και πιο γρήγορη, έχοντας πλέον φτάσει σε επίπεδα που ικανοποιούν την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Φυσικά η αναζήτηση για ακόμα μικρότερους χρόνους φόρτισης δεν σταματά.

Η StoreDot, πρωτοπόρος στη χρήση πυριτίου στις μπαταρίες, έδειξε πρόσφατα το τελευταίο της επίτευγμα σε ένα πρωτότυπο Polestar 5. Χάρη στις νέες μπαταρίες που έχει κατασκευάσει, κατάφερε να φορτίσει το όχημα από 10% σε 82% μέσα σε μόλις 10 λεπτά, χρησιμοποιώντας ισχύ που ξεπέρασε τα 310 kW, ενώ έφτασε ακόμα και τα 370 kW.

storedot-battery-mpataria-lithio

Πόσο βελτιώνει την ταχύτητα φόρτισης το επίτευγμα της StoreDot;

Αυτό το επίτευγμα είναι σημαντικό γιατί μειώνει ακόμα περισσότερο το άγχος φόρτισης, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σήμερα, ο πιο συνηθισμένος χρόνος για να ανέβει το ποσοστό από το 10% στο 80% είναι τα 20-30 λεπτά. Με την τεχνολογία της StoreDot, η αναμονή μειώνεται δραστικά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό κυρίως κατά τη διάρκεια ταξιδιών.

Δείτε ακόμα: Ρισκάρει η Ευρώπη με τα ηλεκτρικά - Αξίζει;

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν οι μπαταρίες της StoreDot είναι ότι μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και σε υπάρχοντα οχήματα, αξιοποιώντας την ήδη διαθέσιμη υποδομή φόρτισης. Δεν απαιτούνται δηλαδή ειδικοί φορτιστές, κάτι που διευκολύνει σημαντικά την επιλογή τους από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a98bef0374abbaf3a16f1d65cf275ad1.jpg

Η εταιρεία αναφέρει πως βρίσκεται σε καλό δρόμο για μαζική παραγωγή των συγκεκριμένων μπαταριών μέσα στο 2024, με στόχο τα 160 χιλιόμετρα αυτονομίας σε μόλις 5 λεπτά φόρτισης. Στα επόμενα χρόνια, η StoreDot υπόσχεται ακόμα πιο γρήγορες φορτίσεις, με στόχο τα 160 χιλιόμετρα σε 3 λεπτά έως το 2028.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...