Η κακιά συνήθεια όλων (σχεδόν) των οδηγών - Το 28% των τροχαίων οφείλεται σε αυτήν

Δεν είναι απλά μια κακή συνήθεια αλλά μια μάστιγα, που για να είμαστε ειλικρινείς, δε βλέπουμε με ποιον τρόπο μπορεί να κοπεί «μαχαίρι» από την καθημερινότητα των οδηγών.

  • -
  • -

Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεματικής στον κόσμο, η Cambridge Mobile Telematics, δημοσίευσε μια έρευνα, με την οποία επιβεβαιώνει και στη γλώσσα των αριθμών, ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, είναι υπεύθυνη για το 28% των τροχαίων ατυχημάτων!

Το βλέμμα στο smartphone και όχι στο δρόμο

Η μελέτη απέδειξε, ότι η πλειονότητα των οδηγών χρησιμοποιεί το smartphone του κατά τη διάρκεια της οδήγησης, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή τους από το δρόμο! Μάλιστα, η χρήση του «έξυπνου κινητού» δεν γίνεται όπως αντιλαμβάνεστε για τηλεφωνικές κλήσεις αλλά για σερφάρισμα σε συγκεκριμένες εφαρμογές.   

Το Instagram αποσπά την προσοχή των οδηγών περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, με το 24% των ερωτηθέντων να υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί την εφαρμογή την ώρα που οδηγεί! Το 20% επίσης των οδηγών ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της οδήγησης θα βγάλει μια φωτογραφία ή μια selfie, με το ίδιο ποσοστό να δηλώνει ότι χρησιμοποιεί και το WhatsApp για την αποστολή μηνυμάτων ή video κλήσεων.

Το 19% των ερωτηθέντων, παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούν το YouTube ενώ οδηγούν, ενώ το 20% τόνισε ότι θα τσεκάρει σίγουρα στο αυτοκίνητο του το Gmail του, θα σερφάρει στο Chrome κ.α..

Η έκθεση κάνει λόγο ότι από όλες τις ηλικιακές ομάδες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι ερωτηθέντες ηλικίας 30 έως 44 ετών, ήταν οι πιο επιρρεπείς στη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Αυτή η ηλικιακή ομάδα σερφάρει κατά βάση στο Instagram, ενώ πολύ ψηλά στις προτιμήσεις της έχει τόσο το WhatsApp όσο και το Facebook-Messenger.

Μην ασχολείστε με το κινητό στο αυτοκίνητο

Η Cambridge Mobile Telematics, κρούει των κώδωνα του κινδύνους σε όσους οδηγούς χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνό ενώ βρίσκονται εν κινήσει με το αυτοκίνητό τους. «Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν ορισμένοι, η οδήγηση είναι μια ιδιαιτέρως περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί την πλήρη προσοχή του οδηγού», τονίζει η έκθεση για να καταλήξει «Όταν η χρήση smartphone προστίθεται σε αυτήν την εξίσωση, ο ανθρώπινος εγκέφαλος απλά δεν μπορεί να επεξεργαστεί όλη την πληροφορία που λαμβάνει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λάβει και έγκαιρα και τις αποφάσεις που χρειάζεται προκειμένου να αποφύγει μια ενδεχόμενη  σύγκρουση».

Δείτε ακόμα: Οι ποινές που προβλέπει ο ΚΟΚ για τη χρήση κινητού τηλεφώνου

Η απόσπαση της προσοχής στην οδήγηση, ευθύνεται για το 28% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, ή για 12.405 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους το 2023 στις Η.Π.Α. Η Cambridge Mobile Telematics συνιστά στους οδηγούς όχι μόνο να μη χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης αλλά να το βάζουν και σε «flight mode» ώστε να μη σερφάρουν στο διαδίκτυο και στα social media.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...