Γιατί απαγορεύεται η χρήση κινητού στο βενζινάδικο; Τι κίνδυνος υπάρχει

Όταν επισκεπτόμαστε ένα βενζινάδικο, ο κανονισμός λέει ότι πρέπει να μην χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο. Είναι όντως επικίνδυνο;

  • -
  • -

Όλοι έχουμε δει τις ταμπέλες με τις απαγορεύσεις στα βενζινάδικα. Μια από αυτές αφορά τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα, πολλές φορές υπάρχει η προτροπή να απενεργοποιηθεί το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού. Ωστόσο, υπάρχει πραγματικά ο κίνδυνος; Έχει αναφερθεί ποτέ κάποιο περιστατικό που προκλήθηκε από κινητό τηλέφωνο, ή είναι ένα «κατάλοιπο» από την εποχή που τα κινητά τηλέφωνα ήταν πολύ καινούργια τεχνολογία και ακόμη δεν είχαμε επαρκή στοιχεία;

Γιατί απαγορεύεται το κινητό στο βενζινάδικο;

Όταν μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο, η συσκευή με τη λειτουργία της κεραίας δημιουργεί έναν μικρό ηλεκτρισμό στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ίδιος ο οδηγός κρατά τη μάνικα ανεφοδιασμού και μιλάει παράλληλα στο κινητό, δεν θα ήταν απίθανο το σενάριο να προκληθεί σπινθήρας από τον στατικό ηλεκτρισμό και να οδηγήσει σε πυρκαγιά. Η απαγόρευση ξεκίνησε πρώτα από τις ΗΠΑ, χώρα στην οποία υπάρχουν πολλά self service πρατήρια, στα οποία οι ίδιοι οι οδηγοί γεμίζουν με καύσιμο τα οχήματά τους.

Σήμερα όμως, υπάρχουν πολλά μέτρα ασφαλείας που καταργούν το συγκεκριμένο επιχείρημα. Στατικό ηλεκτρισμό δεν δημιουργεί μόνο το τηλέφωνο. Μπορεί να προέλθει από τα ρούχα μας, τα παπούτσια και πάρα πολλά άλλα αντικείμενα.

Δείτε ακόμη: Πώς ξέρει πότε να κάνει «κλακ» η αντλία στο βενζινάδικο;

Για αυτό η μάνικα έχει ειδικά μέτρα προστασίας και εξουδετέρωσης του στατικού ηλεκτρισμού, όπως και η ίδια υποδοχή στο ντεπόζιτο του αυτοκινήτου, που μηδενίζει τις πιθανότητες. Παλαιότερα δεν υπήρχαν όλα αυτά, ενώ η αποκλειστική χρήση μετάλλου στα περισσότερα μέρη δεν βοηθούσε την κατάσταση.

Μπορεί το κινητό να προκαλέσει φωτιά στο βενζινάδικο;

Ύστερα από τα παραπάνω, προκύπτει το συμπέρασμα ότι για να προκληθεί φωτιά λόγω του κινητού θα πρέπει ο ίδιος άνθρωπος να κρατάει τη μάνικα, και παράλληλα να μιλάει στο τηλέφωνο. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκεται και μερικές δεκαετίες… πίσω, έτσι ώστε να μην υπάρχουν όλα τα σύγχρονα μέτρα προστασίας στη μάνικα και το όχημα για την εξουδετέρωση του στατικού ηλεκτρισμού. Οπότε, σήμερα, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο, ειδικά στην Ελλάδα, που στη συντριπτική πλειοψηφία των πρατηρίων ο ανεφοδιασμός πραγματοποιείται από εργαζόμενο.

Αυτό που είναι πραγματικά απίθανο να συμβεί, όμως, είναι η πρόκληση φωτιάς από τη λειτουργία ενός κινητού τηλεφώνου άλλου ατομου. Οι συχνότητες της κεραίας σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πυροδοτήσουν το καύσιμο, όπως θεωρεί αρκετός κόσμος. Αν δηλαδή απλά μιλάμε στο κινητό κοντά στο αυτοκίνητο που γεμίζει και δεν το ακουμπάμε, τότε είναι αδύνατο να ξεσπάσει πυρκαγιά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η συμμόρφωσή μας με τους κανονισμούς που ισχύουν σε κάθε πρατήριο είναι απαραίτητη.Αν κάποιος αποφασίσει με δική του ευθύνη να τους παραβεί, θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις όποιες νομικές ή άλλες συνέπειες προκύπτουν από την πράξη του. Το παρόν άρθρο δεν γράφτηκε για να παρακινήσει κάποιον να αγνοήσει το νόμο, αλλά για να καθησυχάσει τους οδηγούς που ίσως τρομάζουν πραγματικά όταν βλέπουν κάποιον να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο την ώρα που βρίσκονται κι εκείνοι στο πρατήριο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...