Το μέλλον του leasing

Σήμερα το γνωρίζουμε ως leasing, στο μέλλον όμως θα είναι μια υπηρεσία μετακίνησης που θα χρησιμοποιούν οι περισσότεροι, αντικαθιστώντας τον κλασικό τρόπο της ιδιοκτησίας.

  • -
  • -

Ρίχνοντας μια ματιά στα στοιχεία της αγοράς, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι το leasing αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά διαδεδομένο. Υπάρχουν μήνες που ακόμη και το 70% των συνολικών ταξινομήσεων στην Ελλάδα, αφορούν εταιρικούς στόλους, αφήνοντας περίπου 30% στις «κλασικές», λιανικές πωλήσεις. Η βασική λογική του leasing είναι ότι το αυτοκίνητο ανήκει στην εταιρεία και ο χρήστης πληρώνει απλώς ένα μηνιαίο μίσθωμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα πάντα εκτός από το καύσιμο (ή το ρεύμα, αν είναι ηλεκτρικό / PHEV). Σέρβις, βλάβες, ασφάλεια, ΚΤΕΟ, ελαστικά και οτιδήποτε άλλο αφορά το όχημα, πληρώνονται από την εταιρεία. Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον όμως, το σκηνικό θα αλλάξει ξανά, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. 

Υπηρεσία μετακίνησης, για όλους

Στις μεγάλες πόλεις, η κίνηση με αυτοκίνητο γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι συνήθως… ασφυκτικά γεμάτα, όμως το ίδιο συμβαίνει και με τους δρόμους. Το σχέδιο πολλών κυβερνήσεων ανά τον κόσμο -και ιδιαίτερα στην Ευρώπη- είναι η καθιέρωση μικρών, ευέλικτων αυτοκινήτων στα κέντρα των μεγαλουπόλεων. Με μικρότερες διαστάσεις από τα συμβατικά αυτοκίνητα, τα λεγόμενα microcars έχουν ξεκάθαρη θέση στις μελλοντικές μας μετακινήσεις. Αυτό που δεν φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος, όμως, είναι ότι αυτά τα μικροσκοπικά αυτοκινητάκια, πιθανότατα δεν θα τα αγοράζουμε. Ή τουλάχιστον, δεν θα είναι υποχρεωτικό. Διάφορες start-up εταιρείες έχουν ήδη παρουσιάσει το όραμά τους για την αστική κινητικότητα. Και δεν θα αργήσουν να ακολουθήσουν και οι ήδη εδραιωμένες, μεγάλες εταιρείες. Σκεφτείτε το εξής απλό: τα microcars θα αγοράζονται (ή θα μισθώνονται) κατά… εκατοντάδες, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές από τους κατασκευαστές τους και στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμα για περιοδική χρήση μέσω εφαρμογής. Οι συνδρομητές της υπηρεσίας θα μπορούν να χρησιμοποιούν το τετράτροχο για όσο εκείνοι το χρειάζονται και θα το παρκάρουν στον προορισμό τους. Όταν ολοκληρώσουν τη δουλειά τους, θα μπορούν να βρουν ένα άλλο και να επιστρέψουν στη βάση τους. Αυτό το σχέδιο εξυπηρετεί πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς. Αρχικά, τα υψηλά έξοδα αγοράς, συντήρησης και χρήσης, θα αποτελούν πλέον παρελθόν.

Στη συνέχεια, επειδή η πλειονότητα αυτών των οχημάτων είναι ηλεκτρικά, το επίπεδο ρύπων και θορύβου στα επιβαρυμένα κέντρα των πόλεων θα μειωθεί σημαντικά, ενώ οι μικρότερες διαστάσεις τους θα επιτρέπουν την πιο άνετη κίνησή τους στον δρόμο, αλλά και εύρεσης θέσης στάθμευσης. Βάζοντας στην εξίσωση και την ενίσχυση των ΜΜΜ, τα microcars, μαζί με τα ηλεκτρικά scooter και τα ποδήλατα θα φέρουν διαφορετική εικόνα στις αστικές μετακινήσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πιο καθαρή ατμόσφαιρα, την περιορισμένη κίνηση και την ευκολότερη στάθμευση. Ο χρήστης των οχημάτων θα έχει κάποιες βασικές υποχρεώσεις, όπως η φωτογράφιση του οχήματος κατά το παρκάρισμά του, ώστε να διασφαλιστεί ότι το άφησε στην κατάσταση που το πήρε. Ενώ θα υπάρχει και προσωπικό που θα φροντίζει για τη συντήρηση και τη φόρτισή τους. 

Χρήση, εναντίον αγοράς

Ταυτόχρονα, λύνεται και ακόμη ένα πρόβλημα. Σήμερα, δύσκολα θα πείσεις έναν ιδιοκτήτη αυτοκινήτου να αγοράσει ένα microcar. Όχι γιατί δεν έχουν πλεονεκτήματα, αλλά επειδή οι περισσότεροι από εμάς, συνεχίζουμε να τα βλέπουμε ως «αυτοκίνητα», κάτι που… δεν είναι. Θα άλλαζε κανείς ένα μεσαίο μοντέλο 4,5 μέτρων με κινητήρα 170 ίππων που ταξιδεύει σε 5 ώρες στη Θεσσαλονίκη, για ένα αμαξάκι 2,5 μέτρων με 20 ίππους και αυτονομία 120 km; Η σύγκριση είναι ανώφελη. Όμως τα microcars δεν προορίζονται για τέτοια χρήση. Αν εμφανιστεί κάποιος που θα προσφέρει ένα microcar στον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη αυτοκινήτου για να κατέβει στο κέντρο της πόλης, αμέσως θα το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη, ευχαριστώντας τον με όλη του την ψυχή όταν βρει θέση στάθμευσης σε 2’. Αυτή είναι και η ουσία τέτοιων μοντέλων. Προφανώς αν προχωρήσουμε σε απευθείας σύγκριση με ένα κανονικό αυτοκίνητο, το microcar δεν έχει καμία τύχη. Ωστόσο το παιχνίδι αλλάζει όταν το ζητούμενο είναι οι εντός πόλης μετακινήσεις

Αλλαγή σκηνικού

Ύστερα από όλα τα παραπάνω, είναι ασφαλές να προβλέψουμε ότι σε μερικά χρόνια, το σύνολο των αστικών μετακινήσεων θα βασίζεται σε συνδρομητικές υπηρεσίες μετακίνησης που μέσω μιας εφαρμογής για smartphone, θα δίνει πρόσβαση συγκεκριμένου χρόνου για ένα microcar, ηλεκτρικό ποδήλατο ή scooter. Όποιος θέλει θα μπορεί να αγοράσει και το δικό του, όμως για τους περισσότερους χρήστες η συμφέρουσα επιλογή θα είναι η περιοδική ενοικίαση από το ανάλογο app. Εννοείται ότι το αυτοκίνητο, με την παραδοσιακή έννοια του όρου, θα έχει ακόμη θέση στην αγορά. Ωστόσο θα συγκεκριμένα μοντέλα θα απευθύνονται σε κόσμο που ζητά ένα μεγάλο τετράτροχο για να πραγματοποιεί ταξίδια και εκδρομές. Εκεί, τόσο το leasing όσο και η αγορά θα συνεχίσουν να έχουν τα δικά τους μερίδια όπως και σήμερα. Εντός πόλης όμως, τα μικρά αυτοκίνητα θα εξυπηρετούν τις ανάγκες μας, με δεδομένο ότι είναι τουλάχιστον… περιττό (και άκρως ρυπογόνο) να χρησιμοποιούμε μεγάλα SUV 4,5+ μέτρων για να μετακινούμαστε μόνοι μας εντός πόλης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...