Χριστίνα Αλεξοπούλου: Εστιάζοντας σε ένα πράσινο αύριο

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου απαντά στα ερωτήματα του GOCAR και μας αναλύει τις ενέργειες της κυβέρνησης για ένα πράσινο μέλλον.

  • -
  • -

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο και μέσα από την Πράσινη Συμφωνία έχουν χαράξει συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο με στόχο την κλιματική ουδετερότητα των Μεταφορών το 2050. Η Ελλάδα πρέπει να συμβαδίσει με το συγκεκριμένο πλάνο και τα τελευταία χρόνια έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση με τη δημιουργία μίας σειράς ενεργειών και προγραμμάτων. Το GOCAR «ανέκρινε» την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χριστίνα Αλεξόπουλου και σας μεταφέρουμε τους άξονες σύμφωνα με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση θα πορευτεί στο άμεσο, αλλά και μακροπρόθεσμο μέλλον. 

Η ηλεκτροκίνηση είναι βασικός πυλώνας της Πράσινης Συμφωνίας. Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το Υπουργείο ώστε να ενθαρρύνει τη στροφή στην ηλεκτροκίνηση και να επιτευχθεί ο στόχος  της κλιματικής ουδετερότητας των Μεταφορών το 2050; Μπορεί η Ελλάδα να συμβαδίσει με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό;

«Η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να συμβαδίσει με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό αλλά έχει και τη δυνατότητα να πρωτοστατήσει στον χώρο της κλιματικής ουδετερότητας στις επόμενες τρεις δεκαετίες. Τα θεμέλια έχουν μπει, και αυτό ξεκινάει από την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα «πράσινο» αύριο για την χώρα μας. Όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα τέσσερα ενεργά προγράμματα επιδοτήσεων που αφορούν στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

1.         Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

2.         Πράσινα Ταξί

3.         Φορτίζω Παντού

4.         e Αστυπάλαια

Για όλα τα προγράμματα εκδόθηκαν ή εκδίδονται τις επόμενες μέρες οι απαραίτητες κοινές υπουργικές αποφάσεις για τη συνέχισή τους, ενώ εξασφαλίστηκαν και τα απαραίτητα κονδύλια. Ειδικά για το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 δόθηκε παράταση μέχρι τέλος Απριλίου του 2024, ενώ ταυτόχρονα έγιναν τροποποιήσεις με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων κεφαλαίων που ανέρχονται σε 65 εκ. ευρώ. Παράλληλα σχεδιάζεται η τρίτη φάση επιδότησης της ηλεκτροκίνησης. Πρόκειται για την πιο σημαντική φάση καθώς η διείσδυση αρχίζει να αποκτά υπολογίσιμα μεγέθη. Τα νέα επαναφορτιζόμενα οχήματα χάρη και στην σωστή κυβερνητική πολιτική ξεπέρασαν το 10% των συνολικών ταξινομήσεων το 2023. Στόχος μας είναι το 2024 αυτό το ποσοστό να αυξηθεί περαιτέρω προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι διπλάσιος. Πέρα από τις επιδοτήσεις μέσα στο 2024 θα ενισχυθεί περαιτέρω το νομικό πλαίσιο για την φόρτιση, την τεχνική εξυπηρέτηση και τη μεταφορά των εξηλεκτρισμένων οχημάτων. Η Ελλάδα έχει τη δυναμική να ξεχωρίσει εντός Ε.Ε. λόγω της ενεργειακής μετάβασης και του μεγάλου δυναμικού που διαθέτουμε σε αιολική και ηλιακή ενέργεια.» 

Η ηλεκτροκίνηση δίνει ευκαιρίες για μια συνολικότερη αναδιοργάνωση των αστικών υποδομών. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι συνέργειες με συναρμόδια υπουργεία και την τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες & Δήμοι);

«Τα επόμενα χρόνια αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των αστικών υποδομών. Μία ευκαιρία που σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Θέλουμε η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε πρότυπο πράσινης μετάβασης αλλά και ψηφιακής εξωστρέφειας. Ασφαλώς, παρότι ο στόχος είναι κοινός, δεν σημαίνει ότι και οι συνέργειες είναι πάντοτε εναρμονισμένες. Υπάρχουν δομές και διαδικασίες ετών τις οποίες εργαζόμαστε συνεχώς για να βελτιώσουμε. Χαρακτηριστικά μέσω του προγράμματος «φορτίζω παντού», ως το 2030 ο στόχος είναι τα 25.000 σημεία φόρτισης, ενώ το 2019 υπήρχαν μόνο 59. Ήδη έχουμε φτάσει τα 4.500 σημεία φόρτισης πανελλαδικά. Οι πολίτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρουν τα προσβάσιμα σημεία φόρτισης μέσω του κινητού τους, με την εφαρμογή reCharge. Η τοποθέτηση φορτιστών περιμετρικά του αστικού κέντρου είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μειώσουμε τη διαμπερή κυκλοφορία και ν’ αλλάξουμε νοοτροπία. Αυτό επιχειρείται μέσω των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Φυσικά υπάρχουν θέματα προς επίλυση καθώς για να τοποθετηθούν φορτιστές πρέπει να υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος αλλά και δυνατότητα του δικτύου να υποστηρίξει με την απαραίτητη ισχύ το σημείο φόρτισης. Προφανώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εκπαίδευσης και βελτίωσης της κουλτούρας μας σ’ αυτά τα θέματα, και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση.»

Βιωσιμότητα, οδική ασφάλεια, νέες τεχνολογίες (όπως η Αυτόνομη Οδήγηση και οι τεχνολογίες διασύνδεσης), κυκλοφοριακή ασφυξία. Είναι αυτά τα θέματα που θα απασχολήσουν την κοινωνία της κυκλοφορίας στα επόμενα 10 χρόνια; Ποια θα είναι η εικόνα των ελληνικών δρόμων σε δέκα χρόνια; Με ποιες πολιτικές σχεδιάζουμε τις εξελίξεις ή προετοιμαζόμαστε για αυτές;

«Τα θέματα αυτά που αναφέρετε απασχολούν ήδη την κοινωνία. Το κυκλοφοριακό στα μεγάλα αστικά κέντρα τις ώρες αιχμής αποτελεί μία ιδιαίτερα απαιτητική άσκηση για την επίλυση της οποίας εργαζόμαστε μεθοδικά. Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας, και να κινηθούμε στα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα. Θέλουμε ο κόσμος να έχει πρώτα τα ΜΜΜ ως επιλογή. Για να γίνει αυτό πρέπει να τα μέσα μεταφοράς να παρέχουν αξιοπιστία, ταχύτητα και πρωτίστως ασφάλεια. Αρχικά προχωράμε στην ανανέωση του στόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2024, προβλέπεται η παραλαβή των πρώτων 250 οχημάτων συνολικά, τα οποία σε πολύ σύντομο διάστημα θα ενσωματωθούν στους στόλους των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Παράλληλα, προβλέπεται η προμήθεια 140 ηλεκτρικών λεωφορείων στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη. Εντός του 2024 θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται σταδιακά και να τίθενται σε κυκλοφορία επιπλέον 200 λεωφορεία 12 μέτρων CNG (Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου) και 100 CNG 18 μέτρων. Αυτά τα οχήματα, πέραν του «καθαρού» περιβαλλοντικού αποτυπώματος, θα αναβαθμίσουν περαιτέρω την ποιότητα των υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό. Σε ορίζοντα τετραετίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη προχωρήσει στη δεύτερη φάση προμήθειας νέων λεωφορείων με επιπλέον 650 οχήματα παρόμοιας υψηλής τεχνολογίας. Έχουμε ξεκινήσει διαγωνισμό για τα επιπλέον λεωφορεία, προκειμένου μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχουμε έναν καινούριο στόλο, συνολικά στη χώρα, 1300 λεωφορείων. Η ανανέωση του στόλου, σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτά σε συνδυασμό με την επέκταση του Μετρό σε Αθήνα και την εκκίνηση του Μετρό στη Θεσσαλονίκη αλλά και τα πολύ σημαντικά έργα που γίνονται θα φέρει τους χρήστες πιο κοντά στις αστικές συγκοινωνίες και θα μειώσει τα ιδιωτικά οχήματα στους δρόμους. 

Αυτό είναι μόνο η αρχή. Χρειάζονται παράλληλα και γενναίες αποφάσεις όσον αφορά στη μείωση των ορίων ταχύτητας, στην αστυνόμευση, στην αποκέντρωση, στην αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τα παλιά αυτοκίνητα και στην επέκταση των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων. Η οδική ασφάλεια είναι στις κορυφαίες προτεραιότητές μας. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, η επικαιροποίηση του ΚΟΚ. Σ’ αυτή θα περιλαμβάνεται μια ολοκληρωμένη πολιτική ποινών για τις παραβάσεις που θα επικεντρώνεται στην οδική ασφάλεια χωρίς να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Στόχος η συμμόρφωση των οδηγών, η επιβολή δίκαιων ποινών που να αντιστοιχούν στη σοβαρότητα / επικινδυνότητα της κάθε παράβασης αλλά και η διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων. Οι ποινές θα αφορούν κυρίως στον οδηγό και όχι στο όχημα καθώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται από περισσότερους από έναν οδηγούς.

Σήμερα εργαζόμαστε πολύ σκληρά ώστε την επόμενη δεκαετία η εικόνα της κυκλοφορίας στους δρόμους της χώρας να είναι πολύ καλύτερη. Με λιγότερα ατυχήματα, προστασία της ανθρώπινης ζωής, αξιόπιστες μεταφορές και την ελαχιστοποίηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.»

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...