Micromobility: Κατάργηση παραδοσιακών μοντέλων

Η μετακίνηση αλλάζει και η general manager της FREENOW στην Ελλάδα, κ. Άσπα Τοπαλίδου, μας αναλύει τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν στις υπηρεσίες μετακίνησης στο μέλλον.

  • -
  • -

Η ανάγκη για ένα βιώσιμο μέλλον έχει ήδη επηρεάσει τον τομέα των μεταφορών και ο μετασχηματισμός στην κινητικότητα προβλέπεται μέσα στα επόμενα χρόνια να είναι ριζικός. Το αυτοκίνητο έχει ήδη περάσει στο επόμενο στάδιο, με την ηλεκτροκίνηση να αποτελεί την κυρίαρχη τάση της νέας εποχής. Όμως, οι μεταφορές δεν αφορούν μόνο τους οδηγούς των ΙΧ, αλλά και όσους επιλέγουν διαφορετικούς τρόπος μετακίνησης. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η μικροκινητικότητα θα βρεθεί στο προσκήνιο, όντας μία ελκυστική λύση για ένα πράσινο και βιώσιμο μέλλον. Αρωγός στην ανάπτυξη της είναι η ψηφιακή τεχνολογία, η οποία αναμένεται να αναδείξει όλες τις αρετές της στις μεταφορές και τις μετακινήσεις.

Η FREENOW είναι μία εταιρεία που μας χαρίζει σήμερα, μία γεύση από το μέλλον. Με τη χρήση εφαρμογής, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν από τη μεγαλύτερη γκάμα παροχών μετακίνησης, και να κάνουν κράτηση για το πλησιέστερο ταξί, αυτοκίνητο ή να επιλέξουν εναλλακτικές λύσεις, όπως ηλεκτρικά πατίνια, ηλεκτρικά μηχανάκια και ηλεκτρικά ποδήλατα. H Γενική Διευθύντρια της FREENOW στην Ελλάδα, κ. Άσπα Τοπαλίδου, μας σκιαγραφεί το σήμερα, αλλά και μας αποκαλύπτει τον οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει στο αύριο της κινητικότητας. 

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις που βλέπουμε στις υπηρεσίες μετακίνησης;

«Ο κλάδος των μεταφορών βιώνει σημαντικούς μετασχηματισμούς με πολλές αναδυόμενες τάσεις να διαμορφώνουν ενεργά το τοπίο στο οποίο λειτουργούμε ως FREENOW στην Ελλάδα. Μία από τις πιο σημαντικές τάσεις είναι η ταχεία ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα παραδοσιακά μοντέλα μεταφοράς. Γινόμαστε μάρτυρες μιας στροφής προς πιο βιώσιμες και αποτελεσματικές επιλογές μετακίνησης, με γνώμονα την αυξανόμενη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών ανησυχιών.Οι λύσεις μικροκινητικότητας έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλείς, παρέχοντας στους επιβάτες περισσότερες και ευέλικτες επιλογές μετακίνησης. Στη FREENOW προσαρμοζόμαστε ενεργά σε αυτήν την τάση ενσωματώνοντας διάφορους τρόπους μετακίνησης στην πλατφόρμα μας, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών ποδηλάτων και σκούτερ σε 9 αγορές και περισσότερες από 150 πόλεις στην Ευρώπη για να προσφέρουμε στους χρήστες μια ολοκληρωμένη και απρόσκοπτη εμπειρία μετακίνησης.

Επιπλέον, η άνοδος των ηλεκτρικών οχημάτων έχει μεγάλη επιρροή στη βιομηχανία. Καθώς η ζήτηση για βιώσιμες επιλογές μεταφοράς συνεχίζει να αυξάνεται, η FREENOW διερευνά συνεργασίες και πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωση περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων στο στόλο μας, συμβάλλοντας σε ένα πιο πράσινο και καθαρό αστικό περιβάλλον. Παράλληλα, οι πληροφορίες που βασίζονται σε δεδομένα, καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών μας. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, μας βοηθά να κατανοήσουμε τις προτιμήσεις των χρηστών, να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των διαδρομών και τη συνολική εμπειρία των συνεργατών οδηγών και επιβατών.» 

Ιδιαίτερα στο επίπεδο της μικροκινητικότητας και των αστικών μετακινήσεων πώς προβλέπεται το τοπίο στο μέλλον;

«Το μέλλον της μικροκινητικότητας και των αστικών μετακινήσεων είναι απίστευτα δυναμικό και χαρακτηρίζεται από ένα συνδυασμό βιώσιμων πρακτικών, τεχνολογικής καινοτομίας και δέσμευσης για την κάλυψη των εξελισσόμενων αναγκών των πολιτών. Αναμένουμε μια σταδιακή αύξηση στη χρήση λύσεων μικροκινητικότητας, όπως τα ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν βολικές και βιώσιμες επιλογές για τις μικρές καθημερινές αποστάσεις. Καθώς οι πόλεις συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα σε φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες, τα ηλεκτρικά οχήματα θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου των μετακινήσεων, ιδιαίτερα στην Αθήνα. Στη FREENOW, τοποθετούμαστε στρατηγικά ώστε να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της εξέλιξης και να συνεισφέρουμε στις αλλαγές που απαιτούνται ώστε να προωθηθεί πιο αποτελεσματικά η μικροκινητικότητα.» 

Πώς προετοιμάζεται η FREENOW για αυτές τις αλλαγές;

«Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό τοπίο των μεταφορών, η ανάγκη για καινοτόμες και αποτελεσματικές στρατηγικές είναι επιτακτική. Πριν ένα χρόνο ξεκινήσαμε μια νέα διαδρομή μεταβαίνοντας από ένα ιστορικό και ιδιαίτερα αγαπητό brand, την BEAT, στη FREENOW, το Super App Μετακίνησης στην Ευρώπη. Με το μεγαλύτερο εύρος διαθέσιμων οχημάτων στις χώρες που δραστηριοποιείται, το FREENOW app είναι διαθέσιμο σε 9 αγορές και περισσότερες από 150 πόλεις. Οι χρήστες μπορούν να επιλέγουν από τη μεγαλύτερη γκάμα παροχών μετακίνησης στην Ελλάδα, όπως την κλασική επιλογή για ταξί, comfort και eco ταξί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης ή να επιλέξουν εναλλακτικές λύσεις, όπως ηλεκτρικά ποδήλατα. Όλα αυτά προσφέροντας την ολοκληρωμένη πλατφόρμα Mobility as a Service και με τη φιλοδοξία να κάνουμε τις αστικές μετακινήσεις πιο αποτελεσματικές και βιώσιμες. Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη ζήτηση για επιλογές κινητικότητας, επεκτείνουμε ενεργά το πορτφόλιο των υπηρεσιών μας για να παρέχουμε στους χρήστες βολικές λύσεις για αποτελεσματική μετακίνηση. Παράλληλα, αναζητάμε ενεργά συνεργασίες με βασικούς φορείς στον κλάδο της κινητικότητας και τον αστικό σχεδιασμό. Ενισχύοντας τις σχέσεις με τους συνεργάτες οδηγούς αλλά και με τους τοπικούς φορείς, στοχεύουμε να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων του κλάδου και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη βιώσιμων και φιλικών προς τον χρήστη λύσεων.» 

Παρέχετε υπηρεσίες ταξί, υπηρεσίες e-bikes. Ποιες άλλες υπηρεσίες αναμένεται να προσθέσετε στο μέλλον;

«Ως η Νο 1 εφαρμογή ταξί στην Ελλάδα, η FREENOW δεσμεύεται να προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών κινητικότητας για να καλύψει τις διαφορετικές και συνεχώς αυξανόμενες  ανάγκες των χρηστών μας. Εκτός από την κλασική υπηρεσία ταξί, eco ταξί, comfort ταξί και ηλεκτρικών ποδηλάτων, έχουμε ένα στρατηγικό όραμα για την επέκταση των υπηρεσιών μας στο μέλλον. Η FREENOW διερευνά την ενσωμάτωση πρόσθετων λύσεων μετακίνησης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες επιλογές μικροκινητικότητας και άλλους καινοτόμους τρόπους μεταφοράς, παρέχοντας στους χρήστες ακόμη περισσότερες επιλογές για αποτελεσματικές διαδρομές σε μικρές αποστάσεις.Όσο το τοπίο εξελίσσεται, οραματιζόμαστε τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας κινητικότητας με την ενσωμάτωση σε συστήματα δημόσιας συγκοινωνίας - μια υπηρεσία που είναι ήδη διαθέσιμη μέσω του FREENOW app σε 16 πόλεις της Γερμανίας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει συνδέσεις μεταξύ των υπηρεσιών μας και των μέσων μαζικής μεταφοράς, παρέχοντας στους χρήστες μια ολιστική και βολική ταξιδιωτική λύση. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε το Νο 1 taxi app στην Ελλάδα, προβλέποντας τις εξελισσόμενες ανάγκες των χρηστών μας και παρέχοντας μια ποικιλία υπηρεσιών που συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό οικοσύστημα αστικής κινητικότητας.» 

Οι αλλαγές που έχετε οραματιστεί για τη FREENOW και τις υπηρεσίες της προϋποθέτουν και αλλαγές και σε θεσμικό επίπεδο;

«Οι αλλαγές που έχουμε οραματιστεί για τις υπηρεσίες της FREENOW όντως θέτουν προβληματισμούς και σε θεσμικό επίπεδο. Στηρίζοντας την Έρευνα και την Καινοτομία και ξεκινώντας από τον Ιούνιο 2023 συμμετέχουμε μαζί με το Δήμο Πεντέλης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο έργο SUM (Seamless Shared Urban Mobility), το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο στόχος του προγράμματος είναι να μετατρέψει τα υφιστάμενα δίκτυα μετακίνησης σε καινοτόμα συστήματα, όπου η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς θα μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση μέσων διαμοιραζόμενης κινητικότητας (shared mobility) όπως ποδήλατα, πατίνια, ταξί. Καθώς, λοιπόν, εξελισσόμαστε για να ανταποκριθούμε στις δυναμικές απαιτήσεις του μεταφορικού τοπίου, βασικοί τομείς της θεσμικής προσαρμογής περιλαμβάνουν:

Ρυθμιστικά πλαίσια: Η εισαγωγή νέων υπηρεσιών, όπως οι λύσεις μικροκινητικότητας απαιτεί συνεργασία με ρυθμιστικούς φορείς. Η FREENOW δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με τους τοπικούς φορείς για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους τοπικούς κανονισμούς και να συμβάλει στην ανάπτυξη πολιτικών που υποστηρίζουν καινοτόμες και βιώσιμες επιλογές κινητικότητας.

Συντονισμό υποδομών: Η ενοποίηση με τα συστήματα δημόσιας συγκοινωνίας και η εισαγωγή νέων τρόπων μεταφοράς συχνά συνεπάγεται συντονισμό με δημοτικές υποδομές. Η FREENOW συνεργάζεται ενεργά με τους σχετικούς φορείς για να βελτιώσει την αστική κινητικότητα και να συμβάλει στη συνολική αποτελεσματικότητα των δικτύων μεταφορών.

Περιβαλλοντικές συνεργασίες: Καθώς η FREENOW αγκαλιάζει τα ηλεκτρικά οχήματα και διερευνά επιπλέον βιώσιμες επιλογές, η συνεργασία με ιδρύματα που επικεντρώνονται στις περιβαλλοντικές πολιτικές είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό περιλαμβάνει την ευθυγράμμιση με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που προωθούν τις πράσινες μεταφορές και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση προκλήσεων που σχετίζονται με τις υποδομές για φόρτιση και τη μείωση των εκπομπών.

Συνεργασία με πολεοδομικές αρχές: Η εισαγωγή νέων υπηρεσιών κινητικότητας απαιτεί συνεργασία με τις πολεοδομικές αρχές για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η διαχείριση της κυκλοφορίας, η υποδομή στάθμευσης και ο συνολικός αντίκτυπος στον σχεδιασμό της πόλης. Η FREENOW συνεργάζεται ενεργά με αυτές τις αρχές για να συνεισφέρει με γνώσεις και να διαμορφώσει πολιτικές που ενισχύουν την αστική ζωή.

Συνοπτικά, οι προβλεπόμενες αλλαγές στη FREENOW απαιτούν συνεργατικές προσπάθειες με διαφορετικούς κλάδους και πιστεύουμε ότι αυτή η συλλογική προσέγγιση διασφαλίζει ότι οι υπηρεσίες μας όχι μόνο ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χρηστών μας αλλά και ευθυγραμμίζονται με τους ευρύτερους στόχους της βιώσιμης και αποτελεσματικής αστικής κινητικότητας.» 

Σε σχέση με τις διεθνείς αγορές ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της Ελλάδας στο πεδίο των μετακινήσεων;

«Παρατηρώντας τη διεθνή αγορά, η Ελλάδα παρουσιάζει μοναδικά χαρακτηριστικά στον τομέα των μεταφορών που διαμορφώνουν τις στρατηγικές μας στη FREENOW. Η ποικιλόμορφη γεωγραφία της Ελλάδας, με νησιά και διαφορετικά εδάφη, επηρεάζει το συγκοινωνιακό τοπίο. Ως το Ευρωπαϊκό Super App Μετακίνησης φιλοδοξία μας είναι να προσφέρουμε στους χρήστες μας κάθε πιθανό τρόπο μετακίνησης εντός των πόλεων, σε οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης. Συνεπώς μας ενδιαφέρει πάντοτε η διεύρυνση του γεωγραφικού μας αποτυπώματος. Επιπρόσθετα, η FREENOW έχει μπει δυναμικά στην τουριστική αγορά, με τους οδηγούς ταξί να είναι από την αρχή και να παραμένουν οι βασικοί μας συνεργάτες. Ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός, η Ελλάδα αντιμετωπίζει εποχιακές διακυμάνσεις στη ζήτηση μεταφορών. Συζητάμε με τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί και προσαρμόζουμε τις υπηρεσίες μας για να ανταποκρίνονται σε αυτές τις παραλλαγές, διασφαλίζοντας ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση κατά τις περιόδους αιχμής του τουρισμού και να προσαρμόσουμε τις στρατηγικές μας ανάλογα. Τέλος, η ποιότητα και η κατάσταση των υποδομών μεταφοράς ποικίλλουν μεταξύ των περιφερειών στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των υπηρεσιών μας, ειδικά σε αστικές περιοχές.Η κατανόηση και η πλοήγηση αυτών των ιδιαιτεροτήτων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία μας στην ελληνική αγορά. Προσαρμόζουμε συνεχώς τις στρατηγικές, τις υπηρεσίες και τις συνεργασίες μας, ώστε να ευθυγραμμίζονται με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του μεταφορικού τοπίου της Ελλάδας, διασφαλίζοντας ότι η FREENOW παραμένει η προτιμώμενη επιλογή για τους χρήστες που αναζητούν βολικές και αξιόπιστες λύσεις μεταφοράς.» 

Είναι οι ελληνικές πόλεις φιλικές προς τις εναλλακτικές μορφές μεταφοράς και βλέπετε ότι θα έρθει η στιγμή που θα ξεχάσουμε την έννοια του Ι.Χ. αυτοκινήτου;

«Αρκετές από τις ελληνικές πόλεις σταδιακά γίνονται πιο φιλικές προς τις εναλλακτικές μορφές μεταφοράς. Η άνοδος των επιλογών μικροκινητικότητας, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα και η πολιτιστική στροφή προς την υιοθέτηση διαφορετικών τρόπων μεταφοράς, συμβάλλουν σε αυτή τη θετική τάση. Ως Γενική Διευθύντρια της FREENOW Ελλάδας, πιστεύω, ότι τα αυτοκίνητα I.X είναι απίθανο να ξεχαστούν εντελώς. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την στροφή προς ένα πιο διαφοροποιημένο και ολοκληρωμένο οικοσύστημα κινητικότητας που θα βελτιώσει τις αστικές μετακινήσεις. H FREENOW παρέχοντας μια σειρά επιλογών μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων των ταξί και άλλων εναλλακτικών, προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις και συνεισφέρει σε ένα μέλλον όπου τα Ι.Χ. μπορεί να μην είναι ο μοναδικός ή ο κύριος τρόπος μεταφοράς.»

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...