Πρατήρια χωρίς βενζίνη στην Ελλάδα - Πότε θα ανοίξουν; Από ποια εταιρεία;

Πρατήρια χωρίς βενζίνη, diesel, υγραέριο, φυσικό αέριο ή οποιοδήποτε άλλο καύσιμο. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, η οποία έρχεται και στην Ελλάδα.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βάζουν τέλος στα πρατήρια καυσίμων όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα. Τα νέα πρατήρια δεν θα έχουν ούτε σταγόνα καυσίμου, οπότε κανείς δεν θα μπορεί να βάλει εκεί βενζίνη, diesel, φυσικό αέριο ή υγραέριο.

Η Helleniq Energy είναι μία από τις εταιρείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας πρατηρίων χωρίς βενζίνη στην Ελλάδα, καθώς η κατακόρυφη άνοδος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων φέρνει όλο και πιο κοντά αυτήν την ανάγκη. Αναμενόμενα, λόγω του μεγάλου πληθυσμού τέτοιου είδους πρατήρια θα τα δούμε πρώτα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όμως είναι ακόμα άγνωστο αν θα γίνει μία σχετική το 2024 ή κάποια στιγμή αργότερα.

electrify-america-stathmos-fortisis-fortistis-fortistes

Τι θα προσφέρουν τα πρατήρια χωρίς βενζίνη;

Τα πρατήρια αυτά θα παρέχουν φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και άλλες υπηρεσίες και πώληση προϊόντων, ώστε να απασχολούνται ευχάριστα οι οδηγοί όσο περιμένουν να «γεμίσουν» με ενέργεια το όχημά τους. Οι υπηρεσίες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, καφέ, φαγητό, Wi-Fi, ψηφιακές υπηρεσίες, κ.λπ.

Δείτε ακόμα: Αυτοί είναι οι πιο γρήγοροι φορτιστές στην Ελλάδα

Η δημιουργία των πρατηρίων χωρίς βενζίνη αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Ελλάδας να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων από τις οδικές μεταφορές. Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μια από τις βασικές εναλλακτικές λύσεις στα συμβατικά οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, καθώς είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2f57b80cc1b2d467c4bc02c2d046a6cc.jpg

Οι στόχοι της Ελλάδας για την ηλεκτροκίνηση

Ήδη, η Ελλάδα έχει φιλόδοξο πλάνο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι το ποσοστό των ηλεκτρικών να φτάσει το 20% μέχρι το 2030. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαιτείται η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τα πρατήρια χωρίς βενζίνη αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Η πρώτη αναφορά σε αυτά είχε γίνει από την κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2022. Με την ανάπτυξη αυτού του είδους των πρατηρίων, η Ελλάδα θα γίνει πιο ελκυστική για τους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...