Αυτοί είναι οι πιο γρήγοροι φορτιστές στην Ελλάδα

Όλοι θέλουν να φορτίζουν γρήγορα το ηλεκτρικό τους αυτοκίνητο, ειδικά σε ένα ταξίδι. Εδώ θα βρεις ποιοι είναι οι πιο γρήγοροι ταχυφορτιστές στους ελληνικούς δρόμους.

  • -
  • -

Με την ηλεκτροκίνηση να είναι εδώ και τώρα πραγματικότητα, η ανάγκη για ύπαρξη ταχυφορτιστών γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, όμως όσο αυξάνεται η ανάγκη για την ύπαρξή τους, τόσο μεγαλώνει και ο αριθμός των διαθέσιμων σταθμών που μπορούν να φορτίσουν γρήγορα τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ωστόσο,πάντα θα ψάχνουμε τους πιο γρήγορους ώστε η στάση για να γεμίσουν οι μπαταρίες του αυτοκινήτου να είναι όσο γίνεται μικρότερη.

Έχοντας αυτό κατά νου, στις επόμενες γραμμές θα βρείτε τους πιο γρήγορους φορτιστές που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, ώστε όταν χρειαστεί να φορτίσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να χρειαστεί να σταματήσετε για λίγα λεπτά και όχι για μερικές ώρες. Άλλωστε η εποχή που ένας φορτιστής των 50 kW θεωρείτο γρήγορος έχει περάσει προ πολλού, οπότε τώρα πια οι απαιτήσεις των κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πολύ μεγαλύτερες.

320 kW – Porsche Center Athens

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/467d8317eb95fffb042446696b15464d.jpg

Ο πιο γρήγορος φορτιστής σε όλη την Ελλάδα μπορεί να προσφέρει ισχύ φόρτισης μέχρι και 320 kW, ενώ βρίσκεται στο κατάστημα της Porsche στη Μεταμόρφωση, στο Porsche Center Athens. Εν τούτοις, σε αυτόν τον φορτιστή έχουν πρόσβαση μόνο τα αυτοκίνητα που είναι κατασκευασμένα από την Porsche. Σύμφωνα με τις αναφορές των ανθρώπων που τον έχουν χρησιμοποιήσει, η φόρτιση μπορεί να φτάσει στο 80% σε λιγότερο από 20 λεπτά.

300 kW – ΔΕΗ Blue – chargespot – Πειραιάς – Νέα Χαλκηδόνα – Άγιος Στέφανος – Θεσσαλονίκη – Πάτρα – Λάρισα – Χανιά – Τρίπολη – Χαλκίδα – Άρτα – Σπάρτη – Ιωάννινα – Σέρρες – Κιάτο

dei-blue-fortistis-300kw-300-kw-top-parks-peiraios-mosxato

Ο πιο γρήγορος φορτιστής ηλεκτρικού αυτοκινήτου που μπορεί να βρει κάποιος στην Ελλάδα, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα αυτοκίνητα, έχει ισχύ 300 kW. Τον συναντάμε σε 9 σημεία της χώρας, με τα 8 από αυτά να λειτουργούν στο δίκτυο της ΔΕΗ Blue, τον πάροχο φόρτισης που ανήκει στον όμιλο ΔΕΗ. Φυσικά η ΔΕΗ Blue έχει πολύ περισσότερους σταθμούς φόρτισης, με πολλά επίπεδα ισχύος, όμως οι 300άρηδες είναι το πετράδι του στέμματος. Τα αυτοκίνητα που έχουν την ικανότητα να εκμεταλλευτούν έναν τόσο γργήγορο ταχυφορτιστή, μπορούν να φορτίσουν από το 10% μέχρι το 80% της μπαταρίας μέσα σε 18 μόλις λεπτά. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στη Λάρισα, όπου έχει δημιουργηθεί το hub με τη μεγαλύτερη ισχύ φόρτισης. Ενδεικτικά, οι ταχυφορτιστές των 300 kW που βρίσκουμε εκεί είναι δύο (η μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα) ενώ πλαισιώνονται και από AC των 22 kW. Εκτός από τους φορτιστές της ΔΕΗ Blue, υπάρχoυν δύο φορτιστές των 300 kW που ανήκουν σε άλλο δίκτυο και συγκεκριμένα στο chargespot της Protergia. Ο ένας φορτιστής είναι στη Σπάρτη, στον χώρο της εταιρείας παραγωγής ελαιολάδου «Sparta Gourmet», ενώ ο άλλος είναι στη Μαρίνα Φλοίσβου, στο Παλαιό Φάληρο.

250 kW – Tesla Superchargers

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/be717751889dcc7fc3f4eb99d7de5f8a.jpg

Η Tesla έχει χτίσει το δικό της δίκτυο φορτιστών το οποίο είναι ταχύτατο, όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από αυτοκίνητα που έχει κατασκευάσει η ίδια. Η μέγιστη ισχύς που μπορεί να προσφέρει φτάνει τα 250 kW, το οποίο σημαίνει ότι μία φόρτιση μέχρι το 80% μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε περίπου 20 λεπτά. Οι τοποθεσίες που έχουν μπει οι εν λόγω φορτιστές είναι στο εμπορικό κέντρο Golden Hall (το μοναδικό με ισχύ στα 150 kW), στο ΣΕΑ Ψαθόπυργου, στο ΣΕΑ Αταλάντης και στη Λάρισα, στο parking του εμπορικού κέντρου Fashion City Outlet. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα ανοίξει ακόμα ένας σταθμός στα Ιωάννινα, ενώ μέχρι το 2025 θα δημιουργηθεί άλλος ένας στη Θεσσαλονίκη.

180 kW – ΔΕΗ Blue – incharge – 18 σημεία σε όλη την Ελλάδα

fiat-500e-nrg-incharge-fortistis-180kw-180-kw-ilektriko-sea-atalanti-fortisi

Στο επόμενο "σκαλοπάτι", εκείνο των 180 kW μπορεί να φαίνεται σα να πέφτουμε σημαντικά σε ταχύτητα όμως αυτό δεν ισχύει για δύο λόγους. Ο ένας είναι πως έτσι κι αλλιώς τα 180 kW είναι μία πραγματικά μεγάλη ισχύς φόρτισης. Ο άλλος είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλά μοντέλα που να μπορούν να δεχτούν ρεύμα με αυτήν την ισχύ. Επιπλέον, οι τοποθεσίες όπου έχουν τοποθετηθεί φορτιστές των 180 kW είναι σημαντικά περισσότερες. Από το δίκτυο της ΔΕΗ Blue συναντάμε τους 5 φορτιστές που υπάρχουν σε αντιπροσωπείες της Audi. Πρόκειται για εκείνους στην Αργυρούπολη, το Μαρούσι, τη Θεσαλονίκη, τα Ιωάννινα και τη Ρόδο. Ίδιας ισχύος φορτιστές έχει βάλει και το δίκτυο incharge της nrg σε 13 σημεία. Πιο αναλυτικά με 180 kW θα φορτίσουμε στο ΣΕΑ Αταλάντης (ρεύμα προς Λαμία) και σε Λαμία, Θήβα, Σχηματάρι, `Αράχωβα, Τρίπολη, Κομοτηνή, Άγιο Νικόλαο Κρήτης, Καρδίτσα, Σπάρτη, Άρτα, Βριλήσσια και Μελίσσια.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι για τεχνικούς λόγους, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που λειτουργούν στα 400 V δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν πλήρως την ταχύτητα των φορτιστών 180 kW της nrg, οπότε η μέγιστη σχύς που επιτυγχάνουν είναι 80 - 85 kW. Αντίθετα, εκείνα που λειτουργούν  στα 800 V μπορούν να δεχτούν την πλήρη ισχύ των εν λόγω φορτιστών.

Δείτε εδώ όλους τους φορτιστές στην Ελλάδα

 – 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...