Ελλάδα: Έρχονται πρατήρια αποκλειστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης απαιτούνται υποδομές. Εκτός από φορτιστές, χρειάζονται όπως εξειδικευμένα συνεργεία, πρατήρια και ΚΤΕΟ.

  • -
  • -

Για την ηλεκτροκίνηση, τις υποδομές, το δίκτυο φόρτισης αλλά και για τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως είπε, τα οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση της αγοράς των EV αλλά και οι απαλλαγές σε τέλη κυκλοφορίας, ταξινόμησης και φόρου πολυτελείας , έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Το 2021 ταξινομήθηκαν 6.967 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν το 2019 είχαν ταξινομηθεί μόλις 480. Το ποσοστό της αγοράς, από το 0,4% του 2019 εκτινάχθηκε σχεδόν στο 7% το 2021 και η χώρα μας είναι η χώρα της ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής στην αγορά αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Στο ίδιο ποσοστό αύξησης κινείται η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων και κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2022, παρά τις δυσκολίες που παρατηρούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως λόγω της ενεργειακής κρίσης.

pratiria

Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής, σημείωσε πώς προχωρούν και οι υποδομές που απαιτούνται για να υποστηρίξουν την ηλεκτροκίνηση. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης, θα δημιουργηθούν εξειδικευμένα συνεργεία, πρατήρια αλλά και ΚΤΕΟ- ώστε τα ηλεκτρικά οχήματα να μπορούν να μπουν στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο υπουργός δεν έκανε αναφορά στο πώς θα γίνει αυτό, ωστόσο, φανταζόμαστε πως θα δοθούν κίνητρα ώστε εταιρείες πετρελαίου και πρατηριούχοι, να μπουν στη διαδικασία «μετατροπής» κοινών πρατηρίων υγρών καυσίμων σε κόμβους φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η Shell και η BP για παράδειγμα, έχουν ήδη ανοίξει πρατήρια με σταθμούς γρήγορης φόρτισης (DC) 175 kW σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, επεκτείνοντας συνεχώς το δίκτυό τους.

Το 2030 θα υπάρχουν 25.000 φορτιστές στην Ελλάδα

Σχετικά με το δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ο υπουργός δήλωσε ότι «καταφέραμε από τα μόλις 58 δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης που υπήρχαν πανελλαδικά το 2019, να φτάσουμε σήμερα τα 1.746. Στόχος μας είναι το 2030 να έχουμε φτάσει τους 25.000 φορτιστές πανελλαδικά. Στη ραγδαία αύξηση των σημείων φόρτισης συντέλεσε σημαντικά και η συμφωνία που πετύχαμε με τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων στη χώρα μας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πύκνωση του δικτύου υποδομών φόρτισης στο εθνικό οδικό δίκτυο. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα, αναμένεται από το Υπουργείο Ενέργειας πρόγραμμα για την επιδότηση της εγκατάστασης δημοσίων υποδομών φόρτισης.

pratiria

Δείτε επίσης: Η Shell ξεκινά τη μετατροπή των πρατηρίων της σε σταθμούς φόρτισης

Τέλος, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του δικτύου φόρτισης και η μέγιστη διευκόλυνση των χρηστών, θέσαμε σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η.), στο gov.gr. Μέσω της ηλεκτρονικής αυτής πλατφόρμας, οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών οχημάτων έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες όπως η ακριβής θέση των φορτιστών, η διαθεσιμότητα, το κόστος, ο τρόπος πληρωμής. Οι πληροφορίες αυτές έχουν αρχίσει να είναι άμεσα διαθέσιμες και ορατές στους χρήστες της πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο. Το επόμενο βήμα, ίσως και μέσα στο μήνα, είναι η δημιουργία ειδικής εφαρμογής για κινητές συσκευές μέσω της οποίας οι χρήστες θα έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση από το κινητό τους σε αυτές τις πληροφορίες. Με αυτό το πλέγμα μέτρων, ενισχύουμε την ηλεκτροκίνηση όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη».

Δείτε εδώ το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...