Ανακαλύφθηκε η Σαουδική Αραβία του λιθίου

Ο εθνικός οργανισμός Lawrence Berkeley σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στον κόσμο!

  • -
  • -

Ο εθνικός οργανισμός Lawrence Berkeley έχει ολοκληρώσει την έκθεση του αναφορικά με το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στον πλανήτη. Ο οργανισμός Lawrence Berkeley, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, θα ανακοινώσει επίσημα σε λίγες ημέρες ότι στη λίμνη Salton Sea της Καλιφόρνια υπάρχουν 18 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι λιθίου!

Νέα δεδομένα στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων

Τα αποθέματα λιθίου που βρίσκονται στη λίμνη της Καλιφόρνια, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν 375 εκατομμύρια μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα! Οι ερευνητές έχουν καταφέρει να ποσοτικοποιήσουν την ποσότητα λιθίου που περιέχει η υπόγεια γεωθερμική δεξαμενή της λίμνης, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ξεπερνά τους 18 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Τουλάχιστον αυτές οι ποσότητες είναι ήδη επιβεβαιωμένες μέσω των γεωτρήσεων που έχουν ήδη διεξαχθεί. Η πρόκληση για τους επιστήμονες αλλά και για τις εταιρείες που θα εμπλακούν στο έργο, βρίσκεται στον τρόπο εξαγωγής του λιθίου από αυτήν τη γεωθερμική άλμη, ώστε να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς.

Ο διαχωρισμός του λιθίου από τη γεωθερμική άλμη θεωρείται λιγότερο επεμβατική διαδικασία από την ανατίναξη ή άλλες μορφές εξορύξεις σκληρών πετρωμάτων που γίνονται σε χώρες όπως η Αυστραλία ή στις τεράστιες υπαίθριες «πισίνες» στις αλυκές της Λατινικής Αμερικής (Χιλή κ.α.).

«Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο. Αν όχι το μεγαλύτερο», δήλωσε ο Michael McKibben, καθηγητής γεωχημείας στο Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνια. «Αυτό σημαίνει, ότι οι Η.Π.Α. θα μπορούσαν να είναι αυτάρκεις σε λίθιο σταματώντας την εισαγωγή του από τρίτες χώρες».

Δείτε ακόμα: Τα νέα είδη μπαταριών που αλλάζουν τα δεδομένα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η περιοχή γεωθερμικών πόρων του Salton Sea έχει επί του παρόντος εγκατεστημένη ισχύ γεωθερμικής παραγωγής περίπου 400 MW και εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει έως και 2.950 MW. Σημαντικό επίσης, ότι για τις τρέχουσες εργασίες ανάκτησης γεωθερμικής ενέργειας και λιθίου θα απαιτηθεί περίπου το 3% των διαθέσιμων υδάτινων πόρων της περιοχής.

Η έκταση τώρα κάτω από τη λίμνη Salton Sea ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, την εταιρεία Imperial Irrigation District και τους Ινδιάνους Cahuilla. Τον Ιανουάριο του 2023, η κατασκευάστρια εταιρεία μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων Statevolt απέκτησε 135 στρέμματα, πλησίον της Salton Sea, όπου σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα «γίγα» εργοστάσιο μπαταριών ιόντων λιθίου, 54 GWh, ικανό να παράγει αρκετές μπαταρίες για να τροφοδοτήσει 650.000 ηλεκτρικά οχήματα ετησίως».

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...