Η τιμή του λιθίου καταρρέει – Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γιατί παραμένουν ακριβά;

Παρότι η τιμή του λιθίου υποχώρησε πέρσι περισσότερο από 80%, στα 13.200 δολάρια ο τόνος, οι τιμές πώλησης των ηλεκτρικών οχημάτων παραμένουν στα ύψη. Τι συμβαίνει τελικά;

  • -
  • -

Οι τιμές πώλησης του λευκού χρυσού, όπως έχουν χαρακτηρίσει το λίθιο οι ειδικοί στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, σημείωσαν πέρσι μια σημαντική πτώση της τάξεως του 80% κλείνοντας έτσι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις της Benchmark Mineral Intelligence, η παγκόσμια αγορά λιθίου μπορεί να επιστρέψει στα επίπεδα του 2020, από το 2028 και μετά!

Καταρρέουν και οι μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών λιθίου

Όπως ήταν αναμενόμενο, η χαμηλή ζήτηση για το λευκό χρυσό, έχει ρίξει στα τάρταρα την αξία των μετοχών λιθίου (ASX 200) των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο. Για την ακρίβεια, οι μετοχές της Core Lithium Ltd υποχώρησαν κατά 70%, της IGO Ltd κατά 42%, της Allkem Ltd κατά 23%, της Mineral Resources Ltd κατά 22% και μόνο οι μετοχές της Pilbara Minerals Ltd  ( ASX: PLS ) είχαν τις μικρότερες απώλειες κατά 7,5%.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα… δεν πουλάνε!

Η πτώση στις τιμές ώθησε τις εταιρείες εξόρυξης -κυρίως στην Αυστραλία, η οποία παράγει το 40% της παγκόσμιας προσφοράς να περιορίσουν την παραγωγή, καθώς η μείωση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα έχει δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα λιθίου, τα οποία δεν διοχετεύονται εν τέλει στην αγορά.

Η Goldman Sachs σε πρόσφατη ανάλυση της έκανε λόγο για πλεόνασμα 200.000 τόνων σε ισοδύναμο ανθρακικού λιθίου ή 17% της παγκόσμιας ζήτησης για φέτος. Κάτι τέτοιο απαιτεί «σημαντικούς περιορισμούς στην προσφορά» προκειμένου να υπάρξει ισορροπία στην αγορά.

Εξίσου μεγάλα οικονομικά funds, όπως η Goldam Sachs, προβλέπουν επίσης ότι η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, η κινεζική, δε θα έχει την ίδια απόδοση φέτος αλλά και την επόμενη τριετία στις πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων.

Παρότι και για το 2024, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για άνοδο 25% στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, φθάνοντας έτσι τα 9,44 εκατ., η ποσοστιαία μεταβολή είναι πολύ μικρότερη και με φθίνουσα πορεία σε σχέση με την αύξηση κατά 31% το 2022 και 89% το 2023!

Αντίστοιχα, χαμηλότερες πωλήσεις του επιθυμητού θα εμφανίσουν όμως και οι αγορές της Ευρώπης αλλά και των Η.Π.Α., με αποτέλεσμα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μην έχουν τελικά τη διείσδυση και την απήχηση που περίμεναν όλοι από αυτά. «Γιατί όμως δεν υποχωρούν και τιμές τους», θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς.

Η πιο απλή απάντηση έχει να κάνει με το κόστος εξέλιξης και παραγωγής. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έπαιξαν τα ρέστα τους στην πλειονότητα των περιπτώσεων, προσδοκώντας σε μια «βίαιη» όπως αποδεικνύεται ηλεκτρική μεταστροφή στο χώρο.

Η τεράστια ζήτηση επίσης για τις απαραίτητες πρώτες ύλες των μπαταριών οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου μάχη μεταξύ τους που είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών του λιθίου τα πρώτα χρόνια της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, με πολύ μικρότερα όμως του αναμενόμενου οικονομικά ανταλλάγματα από τις πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων!

Μήπως όμως πίσω απ’ όλα κρύβεται η Κίνα;

Αναλυτές προβλέπουν ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει προς όφελος της την επιβράδυνση στην πώληση ηλεκτρικών οχημάτων και την πτώση των τιμών στο λίθιο ούτως ώστε να επεκτείνει το μερίδιό της και το στρατηγικό της πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και λιθίου.

Η κινεζική εταιρεία παραγωγής Ganfeng Lithium συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα να διπλασιάσει σχεδόν τις αγορές συμπυκνώματος spodumene -ένα ορυκτό το οποίο εξορύσσεται από το λίθιο- τα τρία επόμενα χρόνια από την αυστραλέζικη εταιρεία Pilbara Minerals εκμεταλλευόμενη τις πολύ χαμηλές τιμές.

Δείτε ακόμα: Το υλικό που θα φέρει την επανάσταση στις μπαταρίες των EV είναι το Ν2116

Έχοντας πλέον οι Κινέζοι κατασκευαστές «μαζέψει» όλες τις απαραίτητες πρώτες ύλες στα χέρια τους, διαθέτοντας χαμηλότερα εργατικά κόστη από τον ανταγωνισμό, κορυφαία πλέον τεχνολογία σε όλους τους τομείς και φυσικά τη συνεχή στήριξη της κυβέρνησης -ορατή και μη- στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης, μη σας φανεί περίεργο σε λίγα μόλις χρόνια τα κινέζικα ηλεκτρικά να κατακτήσουν τον κόσμο έχοντας μάλιστα ως μεγάλο όπλο τους τη χαμηλή τιμή πώλησης που ελάχιστοι Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι κατασκευαστές θα μπορούν να ανταγωνιστούν.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...