Σε ποια περιοχή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έκαναν ήδη πιο καθαρό τον αέρα;

Ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί να είναι ακόμα μικρός, όμως ήδη η παρουσία τους έχει αλλάξει προς το καλύτερο την ποιότητα του αέρα μιας πόλης.

  • -
  • -

Η θεωρία λέει πως όσο περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινούνται σε μία περιοχή, τόσο πιο καθαρός θα είναι ο αέρας εκεί καθώς λείπουν τελείως οι εκπομπές ρύπων που δημιουργούνται από τα αυτοκίνητα που καίνε βενζίνη, diesel ή κάποιο άλλο υγρό καύσιμο. Τώρα, αυτή η θεωρία φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στην πράξη, μέσα από μία έρευνα η οποία έγινε για να μελετήσει ακριβώς αυτό, δηλαδή κατά πόσον τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βελτιώνουν ή όχι την ποιότητα του αέρα στις πόλεις.

Η μελέτη έγινε από την Ιατρική Σχολή Keck στην Καλιφόρνια, μία περιοχή στην οποία τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι αρκετά δημοφιλή, καθώς το ποσοστό τους επί του συνόλου των αυτοκινήτων που κινούνται καθημερινά στην περιοχή έχει φτάσει σχεδόν το 2%.

los-angeles-vromikos-aeras

Η έρευνα έκανε σύγκριση των επιπέδων μόλυνσης του αέρα σε συγκεκριμένα σημεία χρησιμοποιώντας ως αρχικές τιμές εκείνες που είχαν καταγραφεί το 2013, τις οποίες στη συνέχεια συνέκριναν με νούμερα που κατέγραψαν σήμερα.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας;

Η έρευνα έδειξε ότι για κάθε αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατά 20 μονάδες ανά 1.000 ανθρώπους, υπάρχει μείωση των οξειδίων του αζώτου κατά 0,41 ppb (parts per billion, δηλαδή μέρη ανά δισεκατομμύριο). Οι ρυθμιστικές Αρχές της Καλιφόρνια έχουν ορίσει το ασφαλές επίπεδο οξειδίων του αζώτου στα 30 ppb, οπότε η μείωση κατά 0,41 ppb είναι σημαντική, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι προς το παρόν το ποσοστό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν ξεπερνά το 2% επί του συνόλου.

Δείτε ακόμα: Ποια μολύνουν λιγότερο μέχρι να πεθάνουν: Ηλεκτρικά η υβριδικά;

Αυτό σημαίνει ότι όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των αυτοκινήτων με μπαταρία, τόσο πιο καθαρός θα είναι ο αέρας που αναπνέουμε στις πόλεις. Η ρύπανση του αέρα οδηγεί κάθε χρόνο σε 4 εκατ. περιπτώσεις παιδικού άσθματος και σε 100.000-200.000 θανάτους από αναπνευστικά προβλήματα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, νούμερα τα οποία αναμένεται να πέσουν με την ευρύτερη διάδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η καλύτερη ποιότητα του αέρα θα έχει άμεση επίπτωση και στα οικονομικά του κράτους, καθώς οι πολίτες θα εμφανίζουν λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα, οπότε θα χρειάζονται και λιγότερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

los-angeles-katharos-aeras-california

Η άνιση κατανομή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Βέβαια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιοχές με υψηλότερο εισόδημα, οπότε αυτές είναι που βιώνουν πρώτες τις θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα. Όμως σταδιακά αυτή η τάση θα επεκταθεί και στις φτωχότερες περιοχές όσο η τιμή τους θα πέφτει ή/και θα αρχίσουν να διατίθενται περισσότερα μεταχειρισμένα μοντέλα.

Πηγή: Keck School of Medicine

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...