Τι είναι ο αισθητήρας βροχής αυτοκινήτου – Πώς λειτουργεί

Ένας αυτοματισμός που μας απαλλάσσει από ένα βασικό άγχος στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Εσύ ξέρεις πως λειτουργεί;

  • -
  • -

Δεν πάνε πολλά χρόνια από την εποχή που οι τεχνολογίες που βρίσκαμε μέσα σε ένα αυτοκίνητο είχαν να κάνουμε αποκλειστικά με την διασκέδαση (ράδιο), την θερμοκρασία (κλιματισμός) και τις βασικές λειτουργίες του οχήματος (φώτα, υαλοκαθαριστήρες). Σιγά σιγά αυτές όχι μόνο πλήθηναν, αλλά είδαμε και εξέλιξη στις ήδη υπάρχουσες μέσω του αυτοματισμού. Διαδικασίες που παλαιότερα πραγματοποιούσαμε χειροκίνητα πλέον γίνονται αυτόματα, απαλλάσσοντας τον οδηγό από το ανάλογο άγχος. Για τα φώτα υπεύθυνος είναι ο αισθητήρας φωτός, ενώ για τους υαλοκαθαριστήρες ο αισθητήρας βροχής. Τι ακριβώς είναι όμως αυτή η τεχνολογία και πώς λειτουργεί;

Πρόκειται για έναν αισθητήρα ο οποίος λειτουργεί με την εκπομπή υπέρυθρου φωτός προς το παρμπρίζ. Εάν το φως πετύχει μία σταγόνα βροχής, τότε ανακλάται πίσω στον αισθητήρα. Εάν συμβεί αυτό τότε ένα ηλεκτρικό σήμα αποστέλλεται στον υπολογιστή του αυτοκινήτου, ο οποίος με την σειρά του ενεργοποιεί τους υαλοκαθαριστήρες. Μάλιστα η ποσότητα του φωτός που επιστρέφει πίσω στον αισθητήρα καθορίζει και την ταχύτητα με την οποία θα λειτουργήσουν.

Πού βρίσκεται ο αισθητήρας βροχής;

Τις περισσότερες φορές τον αισθητήρα τον συναντάμε πίσω από τον κεντρικό καθρέπτη και μέσα από το παρμπρίζ. Αυτή η θέση επιτρέπει στον αισθητήρα να λειτουργεί αποτελεσματικά, επειδή μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα τις σταγόνες βροχής που πέφτουν στο παρμπρίζ. Είτε το αυτοκίνητο κινείται, είτε είναι σταθμευμένο, ο αισθητήρας συλλέγει δεδομένα συνεχώς ώστε ο υπολογιστής να ρυθμίζει την ταχύτητα και τη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν σε πραγματικό χρόνο.

1

Δείτε ακόμη: Υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτου: Τα 5 Tips πού πρέπει να γνωρίζεις για να μην τρίζουν

Τι κάνω αν σταματήσει να λειτουργεί;

Αρχικά καλό θα ήταν να μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα νομίζοντας πως χάλασε. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την σωστή λειτουργία του αισθητήρα. Μία καλή πρώτη κίνηση θα ήταν να ελέγξουμε την επιφάνεια του αισθητήρα έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι είναι καθαρή, απομακρύνοντας τυχόν εμπόδια που δεν επιτρέπουν την σωστή λειτουργία. Επίσης η υπερβολική υγρασία εντός του αυτοκινήτου μπορεί να επηρεάσει με τον ίδιο τρόπο τον αισθητήρα, οπότε καλό θα ήταν αν φροντίζουμε για την καλή κατάσταση της καμπίνας.

Δείτε ακόμη: Τι είναι αυτή η μπλε γραμμή στον δρόμο – Γιατί έβαψαν την άσφαλτο;

Εάν τώρα σιγουρευτούμε πως δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει τη σωστή λειτουργία, τότε σειρά έχει μία επίσκεψη σε εξειδικευμένο συνεργείο έτσι ώστε ο αισθητήρας να ελεγχθεί από έναν επαγγελματία. Εάν ο αισθητήρας βρεθεί ελαττωματικός, ίσως χρειαστεί να αντικατασταθεί. Αυτό δεν σημαίνει ολική αντικατάσταση του παρμπρίζ φυσικά, αλλά μόνο του αισθητήρα. Αφού γίνει η αντικατάσταση πρέπει να ελέγξουμε ότι λειτουργεί σωστά. Εάν οι υαλοκαθαριστήρες ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν αυτόματα στη βροχή τότε αυτό σημαίνει πως το πρόβλημα έχει λυθεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...