Ανασφάλιστα αυτοκίνητα – Πόσα εκατομμύρια ευρώ κοστίζουν στην Ελλάδα;

Το πρόβλημα με τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, εξακολουθεί να είναι σοβαρό. Η εμπλοκή τους σε τροχαία ατυχήματα κοστίζει εκατ. ευρώ.

  • -
  • -

Σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις εξακολουθεί να έχει το θέμα με τα ανασφάλιστα οχήματα. Δυστυχώς, στη χώρα μας, χιλιάδες οδηγοί επιμένουν να κυκλοφορούν στον δρόμο χωρίς ασφάλιση, με αποτέλεσμα, όταν εμπλακούν σε ατύχημα να προκαλούν πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Από τη μία υπάρχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ειδικά όσοι άνθρωποι πρέπει να αποζημιωθούν για να ανταποκριθούν σε νοσηλείες και θεραπείες άμεσα, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν δυσεπίλυτες καταστάσεις. Από την άλλη, είναι το Επικουρικό Κεφάλαιο το οποίο καταβάλει εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις.

troxaio

Συγκεκριμένα, το 9μηνο του 2023, το Επικουρικό Κεφάλαιο κλήθηκε να καλύψει 1.227 υποθέσεις τροχαίων ατυχημάτων, καταβάλλοντας σε αποζημιώσεις το ποσό των 17, 4 εκατ. ευρώ. Βέβαια, εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι εκτός από τροχαία ατυχήματα με ανασφάλιστα Ι.Χ., πολλά χρήματα αφορούσαν και υποχρεώσεις ασφαλιστικών εταιρειών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν.

Τι είναι το Επικουρικό Κεφάλαιο

Το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων συστήθηκε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργού Ανάπτυξης, και σκοπός του, είναι η καταβολή ασφαλιστικής αποζημιώσεως για αστική ευθύνη από αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

Δείτε ακόμη: Έχεις ανασφάλιστο όχημα; Δες πόσο είναι το πρόστιμο και η ποινή

Το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι υποχρεωμένο να καταβάλει στα πρόσωπα που ζημιώθηκαν αποζημίωση λόγω θανάτωσης σωματικών βλαβών ή υλικών ζημιών από αυτοκινητιστικά ατυχήματα όταν:

  • Αυτός που υπέχει ευθύνη παραμένει άγνωστος. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν υπάρχει υποχρέωση αποζημίωσης λόγω υλικών ζημιών, εκτός αν προκλήθηκαν συγχρόνως και σωματικές βλάβες που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον έχει επιληφθεί αστυνομική αρχή και η περίθαλψη αυτή διήρκησε τουλάχιστον για χρονικό διάστημα πέντε ημερών σε δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτικό θεραπευτήριο.
  • Το ατύχημα προήλθε από ανασφάλιστα αυτοκίνητα. Εξαιρούνται της υποχρέωσης τα πρόσωπα που επιβιβάσθηκαν με τη θέληση τους στο όχημα που προκάλεσε τη ζημιά, εφόσον το Επικουρικό Κεφάλαιο αποδείξει ότι γνώριζαν ότι το όχημα δεν ήταν ασφαλισμένο.
  • Ο ασφαλιστής πτώχευσε ή σε βάρος του εκτέλεση απέβη άκαρπη ή ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας ασφαλιστικής επιχείρησης ένεκα παραβάσεως νόμου.
  • Το ατύχημα προήλθε από ορισμένους τύπων οχημάτων ή ορισμένα οχήματα με ειδική πινακίδα κυκλοφορίας και των οποίων η ευθύνη δεν έχει καλυφθεί σύμφωνα με το άρθρο 2 του παρόντος. Στην περίπτωση αυτή το Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο αποζημίωσε ζημία που προκλήθηκε από όχημα ειδικού τύπου ή ειδική πινακίδα κυκλοφορίας άλλου κράτους - μέλους, έχει δικαίωμα αναγωγής κατά του αντίστοιχου Επικουρικού Κεφαλαίου του τόπου συνήθους στάθμευσης του οχήματος.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...