Πόσα επικίνδυνα αυτοκίνητα κυκλοφορούν χωρίς ΚΤΕΟ στην Ελλάδα;

Τα στοιχεία είναι απίστευτα. Στους δρόμους κυκλοφορούν τόσο ανασφάλιστα οχήματα και χωρίς ΚΤΕΟ, δημιουργώντας ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ».

  • -
  • -

Οι ελληνικοί δρόμοι «βράζουν» κυριολεκτικά. Όχι μόνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της κυκλοφοριακής συμφόρησης, αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων οχημάτων, όπως και αυτών που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Σύμφωνα με έρευνα του Pricefox, στη χώρα μας, πάνω από 700 χιλιάδες οχήματα παραμένουν ανασφάλιστα. Και παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η πολιτεία με νέα εργαλεία όπως το myAuto και τα υψηλά πρόστιμα, το πρόβλημα παραμένει.

Επίσης, υπολογίζεται πως σχεδόν 2 εκατ. οχήματα που κυκλοφορούν κανονικά δεν έχουν περάσει τον απαραίτητο Τεχνικό Έλεγχο. Όλη αυτή η κατάσταση λοιπόν, δημιουργεί ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ».

kteo

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε ότι, η πρόκληση ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο του οχήματος νωρίτερα εάν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα. Επίσης, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, 500 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Το πρόβλημα στους δρόμους είναι τρομερό

Για να αντιληφθεί κάποιος πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, το Pricefox παραθέτει ορισμένες πολύ σημαντικές πληροφορίες.

Το τέλος του lockdown έφερε μαζί του και τα τροχαία ατυχήματα. Οι συγκρούσεις έχουν αυξηθεί, όπως και οι παραβάσεις. Η επιθετική μας συμπεριφορά πίσω από το τιμόνι φαίνεται να επέστρεψε για τα καλά, με τα ατυχήματα του Φεβρουαρίου για παράδειγμα, να ξεπερνάνε αυτά του 2019, την τελευταία προ πανδημίας χρονιά.

kteo

Διαβάστε επίσης: Στην Ελλάδα ένας από τους πιο γερασμένους στόλους οχημάτων

Πέρα όμως από τα ατυχήματα είδαμε και μία μεγάλη αύξηση των κλήσεων για οδική βοήθεια. Αναμενόμενο εάν αναλογιστούμε ότι διαθέτουμε ένα στόλο με μέση ηλικία σχεδόν 5 χρόνια μεγαλύτερη από αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα λοιπόν έχει ένα γερασμένο στόλο με μέση ηλικία τα 16,6 χρόνια μπροστά μόνο από την Λιθουανία με 17 χρόνια μέση ηλικία οχήματος. Οπότε, πέρα από τα όσα θέματα έχουμε με τις υποδομές μας, υπάρχουν και οι επιθετικοί οδηγοί με τα γερασμένα οχήματα.

Ο χρόνος παραμένει το πιο ακριβό αγαθό και σχεδόν μια βδομάδα «πεταμένη» στους δρόμους προκαλεί πολλά προβλήματα. Εκτός του χαμένου χρόνου όμως, οι συνέπειες αυτής της κατάστασης αφορούν την ασφάλεια, το περιβάλλον αλλά και τα μεταφορικά κόστη. Τα τρία τελευταία, μεταφράζονται σε απώλεια για την οικονομία της χώρας τόσο λόγω πιο ακριβών μεταφορικών αλλά και λόγω χαμηλότερου διαθέσιμου παραγωγικού χρόνου.

Πηγή: Pricefox

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...