Ανασφάλιστα & Ανέλεγκτα από ΚΤΕΟ: Γιατί καθυστερούν η ηλεκτρονική διασταύρωση και τα πρόστιμα στους παραβάτες

Σκέψεις για αλλαγή του τρόπου ψηφιακού ελέγχου των στοιχείων ΙΧ

  • -
  • -

Στο κενό φαίνεται ότι πέφτουν, προς το παρόν τουλάχιστον, οι εξαγγελίες για την ηλεκτρονική διασταύρωση των βάσεων δεδομένων των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών που θα οδηγήσουν στην αυτοματοποιημένη καταγραφή των ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ και ανασφάλιστων οχημάτων. Παρά το γεγονός ότι η ενεργοποίηση της νέας ψηφιακής πύλης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (my AADE), έδωσε ελπίδες για την υλοποίηση της διασταύρωσης των δεδομένων ΙΧ, πληροφορίες από το υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών αναφέρουν ότι έρχονται νέες καθυστερήσεις.

Οι έως τώρα εξαγγελίες ήθελαν τη νέα ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ να περιλαμβάνει δύο εφαρμογές, την «MyAuto» και την «Audit-Car», που θα αποτελούσαν μια μορφή παρατηρητηρίου των δεδομένων οχημάτων. Στην πρώτη θα είχαν πρόσβαση οι ιδιοκτήτες των οχημάτων και στη δεύτερη οι ελεγκτικές αρχές, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε παράβαση (αμέλεια ελέγχου ΚΤΕΟ, ανασφάλιστα ΙΧ, μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας) να είναι διαθέσιμη σε πραγματικό χρόνο στις δυνάμεις τις Τροχαίας, οι οποίες θα μπορούν επί τόπου να καταλογίσουν πρόστιμα.

Παράλληλα ειδικά για το ζήτημα των ΚΤΕΟ και της ασφάλισης οχήματος, η κυβέρνηση ήθελε την διασταύρωση των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών (όλα τα στοιχεία των αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και τα ΚΤΕΟ) και του υπουργείου Οικονομικών (διαθέτει τα στοιχεία αδειών κυκλοφορίας και τελών κυκλοφορίας) να γίνεται αυτοματοποιημένα ώστε να αποστέλλονται στον παραβάτη ιδιοκτήτη ΙΧ τα σχετικά πρόστιμα.  

Η ηλεκτρονική διασταύρωση των δύο βάσεων δεδομένων αποτελεί νόμο του κράτους από το 2015, ωστόσο εδώ και έξι χρόνια δεν έχει καταστεί τεχνικά εφικτή. Και αυτό γιατί για αρκετά χρόνια δεν υπήρχε υποχρέωση ηλεκτρονικής καταγραφής των στοιχείων των ΚΤΕΟ (για τα Δημόσια ΚΤΕΟ), ενώ η ολιγωρία των αρμόδιων υπηρεσιών επίσης καθυστέρησε σημαντικά τη διαδικασία. Η ενεργοποίηση του «my AADE» αποτελεί το πρώτο βήμα, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση των δύο ψηφιακών εφαρμογών «MyAuto» και «Audit-Car» και την επίτευξη της διασταύρωσης των δύο βάσεων δεδομένων με διαφορετικό τρόπο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η διασταύρωση, με τον ορίζοντα ολοκλήρωσής της να μετατίθεται χρονικά συντηρώντας το πρόβλημα των ανέλεγκτων ΙΧ από ΚΤΕΟ, καθώς οι σχετικοί έλεγχοι της Τροχαίας είναι περιορισμένοι, ενώ το πρόστιμο είναι αρκετά χαμηλό ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά.

Σημειώνεται ότι κάθε όχημα πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνικό έλεγχο 4 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία και στη συνέχεια κάθε διετία. Σε περίπτωση καθυστερημένου, εκπρόθεσμου ελέγχου από ΚΤΕΟ το πρόστιμο ανέρχεται σε 16 ευρώ για καθυστέρηση έως 30 ημερών, σε 33 ευρώ για καθυστέρηση από 30 ημέρες έως 6 μήνες και σε 65 ευρώ για καθυστέρηση που ξεπερνά τους 6 μήνες. Ο νέος ΚΟΚ θα περιλαμβάνει αυστηροποίηση των προστίμων καθώς το χαμηλό τους ύψος δεν φαίνεται να οδηγεί εγκαίρως τους ιδιοκτήτες στα ΚΤΕΟ.

Η πανδημία μάλιστα επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στους Τεχνικούς Ελέγχους των οχημάτων, καθώς η αποχή από τους σχετικούς ελέγχους ενισχύθηκε κατά ένα πρόσθετο 10%, ποσοστό το οποίο δεν φαίνεται να επανέρχεται παρά την πλήρη λειτουργία των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων και την άρση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

Σήμερα υπολογίζεται ότι πάνω από 1,2 εκατ. Ιδιοκτήτες ΙΧ δεν περνούν τα οχήματά τους από ΚΤΕΟ με τις απώλειες για τα κρατικά ταμεία να ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ και το κόστος σε ανθρώπινες απώλειες να είναι ανυπολόγιστο. Την ίδια στιγμή τα ανασφάλιστα ΙΧ ανέρχονται σε 650.000, με το ποσοστό της μη καταβολής Τελών Κυκλοφορίας να ανέρχεται στα ίδια επίπεδα.

Η πρόκληση ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο του οχήματος νωρίτερα εάν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα. Επίσης ,επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, 500 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...