Τα νέα αυτοκίνητα ρυπαίνουν περισσότερο! Γιατί συμβαίνει αυτό;

Συγκριτικά με τον μέσο όρο των αυτοκινήτων 10 χρόνια πριν, τα νέα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης φαίνεται να ρυπαίνουν περισσότερο. Και υπάρχει ένας σοβαρός λόγος!

  • -
  • -

Στη θεωρία, η τεχνολογία προχωράει, οι προδιαγραφές ρύπων που θέτουν οι κυβερνήσεις είναι αυστηρότερες και ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία δουλεύει προκειμένου τα μοντέλα που κυκλοφορούν στον δρόμο να είναι πιο «καθαρά». Φαίνεται όμως, ότι για μια ακόμη φορά η θεωρία απέχει από την πράξη. Και αυτό γιατί όπως αποδεικνύεται, το μέσο νέο αυτοκίνητο είναι πιο ρυπογόνο από τον μέσο όρο που ίσχυε μια δεκαετία πριν. Αφορμή στάθηκε μια έρευνα της κλιματικής ομάδας “Possible” και η ευθύνη για το συγκεκριμένο «πισωγύρισμα» φαίνεται να έχουν οι επιλογές του αγοραστικού κοινού. Καταλαβαίνετε πού το πάμε;

Τα SUV κάνουν τα νέα αυτοκίνητα πιο ρυπογόνα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, η ευθύνη αποδίδεται κυρίως στη στροφή προς τα SUV αμαξώματα. Οι κατασκευαστές μπορεί να έχουν εξελίξει τους κινητήρες τους και όντως να είναι πιο καθαροί, όμως το υψηλό βάρος των SUV, μαζί με τη μεγαλύτερη αεροδυναμική αντίσταση που συνεπάγεται ένα τέτοιο αμάξωμα, όχι μόνο «ακυρώνουν» το όποιο πλεονέκτημα συνοδεύει τις νέες τεχνολογίες, αλλά επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση! Βάσει των αριθμών, το μέσο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης του 2023, μολύνει περισσότερο το περιβάλλον συγκριτικά με το μέσο αυτοκίνητο του 2013. Και αυτό σίγουρα δεν είναι… εξέλιξη!  

Δείτε ακόμη: Τι σημαίνει SUV - Ποια η διαφορά με τα crossover

Το φαινόμενο ισχύει στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ

Η έρευνα που αποκάλυψε ότι τα σύγχρονα αυτοκίνητα ρυπαίνουν περισσότερο συγκριτικά με μια δεκαετία πριν, σύλλεξε δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τονίζουν δε, ότι τα μεγάλα πολυτελή SUV έχουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, καθώς οι πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί εκθετικά συγκριτικά με μερικά χρόνια πριν, όπου οι αγοραστές των αυτοκινήτων κύρους προτιμούσαν αρκετά και τις παραδοσιακές, sedan «λιμουζίνες». Από την άλλη στις ΗΠΑ, τα μεγάλα SUV εμπίπτουν στους κανονισμούς των “Light Trucks”, αφού ως τέτοια ταξινομούνται τα συγκεκριμένα μοντέλα, άρα οι κανονισμοί για τις προδιαγραφές ρύπων είναι πιο ελαστικοί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...